Društvo

Amfilohije majkama predložio da pređu na post, one neće

Mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije savjetovao je majkama da pređu na post, ali one i pored lošeg zdravstvenog stanja ne odustaju od štrajka glađu. Motivacija im je, kažu, podrška građana i nada da će im iz Vlade danas stići pozitivan odgovor, pišu Dnevne novine.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije dao je blagoslov majkama sa troje i više djece da štrajk glađu zamjene uskršnjim postom, ali one neće odustati dok Vlada ne vrati naknade na prvobitni iznos, kazala je Dnevnim novinama učesnica protesta Maja Jovović.

“Imali smo pričešće, od mitropolita smo dobili blagoslov da pređemo na post, na hljeb i vodu, ali mi smo ostale pri tome da unosimo samo tečnost i mislim da ćemo izdržati, da se ova agonija neće produžiti”, kazala je Jovović i naglasila da danas očekuju pozitivan odgovor iz Vlade.

Ona je kazala da su majke u lošem zdravstvenom stanju, ali da imaju podršku građana Podgorice.

“Nijesmo ogorčene, ali smo toliko izmučene. U trenucima kada nam padne pritisak pokušavamo to da regulišemo na neki naš način. Kada žene dobiju visok pritisak onda nas hvata trema kako će ovo da se završi. Danas nijesmo tražili pomoć od Hitne, građani nam prilaze non-stop. Od jutros nije nikome bilo loše, sugrađani nam donose sokove”, rekla je Jovović.

Volju majki nije pokolebao ni jučerašnji apel predsjednika Filipa Vujanovića, u kome ih poziva i moli da prekinu štrajk i saradnjom sa Vladom pomognu u hitnom pronalaženju pravednog i održivog rješenja za njihove naknade.

On je takođe pozvao Vladu da ubrza cjelovito rješenje, i apeluje na Ustavni sud da se izjasni o tome jesu li naknade u skladu sa najvišim pravnim aktom, ali i o tome je li smanjenje u skladu sa Ustavom.

Vujanović

“Javnosti je poznato da sam više puta saopštio da su naknade za majke sa troje i više djece utvrđene zakonom bez adekvatnog ispitivanja njegove finansijske održivosti i bez utvrđivanja broja korisnica i konačnog budžetskog izdatka. Time jednako i izdržljivosti tako konstituisane obaveze. Tako je ova naknada utvrđena za više od 21 hiljadu korisnica i ukupni godišnji budžet od preko 72 miliona eura. Taj iznos očigledno ugrožava izvršenje ove, ali i ostalih obaveza korisnika budžeta, kao i budžeta u cjelini. Takođe je javnosti poznato da sam ukazivao na nužnost sagledavanja odgovarajućeg oblika socijalne zaštite u kome majke sa troje i više djece ne bi bile žrtve ovakvog donošenja zakona”, navodi se u pismu Vujanovića.

Ipak, predsjednica Koordinacionog odbora korisnica naknada Željka Savković je kazala da majke ostaju pri svom zahtjevu, jedinom od početka protesta.

“Nemamo riječi za obraćanje Vujanovića, jer ga čekamo već 19 dana. Nije se udostojio da nas posjeti po onakvom vremenu, pozove nas i obrati nam se”, rekla je Savković.

Majke štrajkuju 20. dan ispred Skupštine Crne Gore jer su im naknade smanjene sa 336 na 264 eura, odnosno sa 192 na 144 eura.

 Ne podržavaju prijedlog Andrije Popovića

Komentarišući govore političara koji su se odazvali na poziv majki, Jovović za DN kaže da im svaka podrška znači, ali da ne pozdravljaju prijedlog poslanika Liberalne partije Andrije Popovića da se oformi grupa za rješavanje problema s naknadama.

“Mi smo to već odbili u razgovoru sa gospodinom Simovićem i resornim ministrima zato što oni predlažu kategorizaciju im vraćanje žena na tržište rada, ovamo povećavanje sa dječjim dodacima. To je nama protivzakonito samom odlukom koja je jasno naglašena u prvom rješenju. O tome je trebalo da misle prije. Naknade su doživotno stečeno pravo”, istakla je Jovović.

Građani blokirali Blažov most

Grupa građana blokirala je sinoć saobraćaj na Mostu braće Zlatičanin u trajanju od sat vremena kako bi simbolično podržala majke koje protestuju ispred Skupštine Crne Gore.

Novinar i građanski aktivista Marko Milačić je poželio dobrodošlicu prisutnima na “slobodnu teritoriju”.

“Ovdje je danas slobodna Crna Gora, jer oni žele da majke odustanu, a mi ne želimo da one odustanu. Blokirali smo most jer nam to dozvoljava Evropska konvencija o ljudskim pravima. Oko 21.000 majki je u Crnoj Gori kojima se oduzima ono što im je dato. Želimo da pošaljemo tri poruke. Prva je podrška majkama, druga upozorenje režimu da ukoliko nastave ovako ovakve blokade će biti svake večeri širom Crne Gore, a treća poruka je da se svi pobunimo”, kazao je Milačić.

Skup su podržali akademska slikarka Marina Radulović, gitarista Duško Vujović, glumac Slaviša Čurović, bloger Boško Vukićević, bloger Rastimir Vujačić, filozof, karikaturista Goran Šćekić, harfistikinja Milica Kankaraš…

:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Biohazard
Gost

Ocemo naknadu za oceve , moze li to ?

markos
Gost

ajdte doma..i ja bih da primam a da ne radim al nemere

Martin
Gost

Sto okupatorska spc General Risto Radovic nude rjesenje za Majke…cije su ovo Majke srpske ili bosanske?

Smijurija
Gost

Ima li još neki začin za ovu čorbu?!

wpDiscuz

Send this to a friend