Društvo

Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav, Famotidin i dalje će se izdavati na recept

Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo zdravlja

Povodom informacija koje su se ovih dana pojavile u pojedinim medijima, a tiču se ukidanja određenih ljekova sa Liste ljekova, koji se izdaju na recept, tj. na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja tvrdi da ta informacija nije tačna, te da se ljekovi koji su pomenuti u tom kontekstu (Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav, Famotidin) nalaze na važećoj listi.

“Dakle, nije tačno da građanima od 01.oktobra neće biti dostupni na recept navedeni ljekovi. Takođe, netačna je informacija da će doći do poskupljenja ljekova koji se nalaze na Listi i koje država plaća dobavljačima”, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Podsjećaju da je nova Lista ljekova koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, stupila na snagu u avgustu ove godine, s ciljem da se stvore uslovi da se zdravstvena zaštita odvija na efikasan i racionalan način, odnosno da se u okviru sredstava opredijeljenih za ljekove građanima obezbijede kvalitetni, bezbijedni i efikasni ljekovi uz najpovoljniju cijenu.

“Revizija, odnosno ažuriranje Liste ljekova očekuje se do kraja ove godine i pored nižih cijena ljekova, obezbijediće i uvođenje novih terapijskih opcija, koje će omogućiti pružanje odgovarajuće i adekvatne zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima”, zaključuju u Ministarstvu zdravlja.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Palma s kujavenabaviteljekoveMimi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Palma s kujave
Gost
Palma s kujave

Biće za nas svi ovi ljekovi dok čekamo presude za vaše kolege, doktore pulmologe

nabaviteljekove
Gost
nabaviteljekove

Poštovana gospodo iz MZ, kada će biti ovih ljekova za hronične bolesnike koji ne smiju terapiju tek tako mijenjati jer su nepokretni- ne mogu otići u urgenti u slučaju kontraindikacije? Misli li ko podnijeti ostavku zbog ovoga? Ili se fotelja dobro ugrijala?

Mimi
Gost
Mimi

Ali pojedinih od tih ljekova već nekoliko mjeseci nema ni u privatnim apotekama, nema ih u nabavci . Kada se očekuju isporuke istih?

Send this to a friend