Društvo

Fond obustavlja prijem pojedinih zahtjeva na šalterima, produženje bolovanja online…

Fond za zdravstvo Crne Gore (Foto: Dnevne novine)

Zbog novonastale epidemiološke situacije i u skladu sa objavljenim naredbama za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja virusa u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore obavještava osiguranike o sledećem:

1. Privremeno se obustavlja prijem zahtjeva osiguranika na salterima područnih jedinica/filijala, u vezi sa ostvarivanjem prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i to:

 • zahtjeva za refundaciju troškova lijekova i zdravstvenih usluga,
 •  zahtjeva za naknadu putnih troškova,
 • zahtjeva za izdavanje potvrda o odobrenju medicinsko-tehničkih pomagala,
 •  zahtjeva za upućivanje na HBO liječenje,
 • zahtjeva za upućivanje na liječenje van Crne Gore, osim u životno ugroženim slučajevima,
 •  zahtjeva za upućivanje na specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju,
 •  zahtjeve za izdavanje potvrde o ostvarivanju zdravstvene zaštite u inostranstvu,
 • zahtjeva poslodavaca za refundaciju naknada zarada za vrijeme privremene spriječenosti za
  rad i
 • zahtjeva za izdavanje odrđenih potvrda .

2. Osiguranici na šalterima područnih jedinica/filijala Fonda(u period od 08h do 11h), mogu
da podnesu:

 •  zahtjev za izdavanje zdravstvene knjižice novorođenom djetetu
 • zahtjev za odobravanje ljekova sa Liste ljekova koje odobrava Komisija za ljekove Fonda,

3. Osiguranicima koji se nalaze na bolovanju (otvoreno bolovanje) koje ocjenjuje Prvostepena ljekarska komisija, bolovanje će se prudužiti do 30.04.2020. godine, po automatizmu, bez dolaska u Fond zbog podnošenja medicinske dokumentacije i bez prisustva Prvostepenoj ljekarskoj komisiji, a na osnovu zahtjeva upućenog ID,

4. Osiguranici kojima je bolovanje utvrdio izabrani doktor i još uvijek se nalaze u periodu trajanja utvrđenog bolovanja, u slučaju potrebe za privremenom spriječenošću za rad preko 30 dana, mogu da se obrate izabranom doktoru putem digitalne platforme eZdravlje (portal www.ezdravlje.me i mobilne aplikacije eZdravlje), i upute online zahtjev za produženje bolovanja ili putem telefona ili ličnim odlaskom, za produženje bolovanja do 30.04.2020. godine, na sledeći način:

 •  osiguranik je u obavezi da podnese zahtjev izabranom doktoru putem novog servisa, koji se nalazi u okviru postojećeg servisa eNaručivanja, kao četvrta stavka: “eNaručivanje Bolovanja”;
 •  napominjemo da osiguranik naručuje svaku uslugu posebno (terapija, doznake, bolovanje, potvrda) ali se u jednom danu može naručiti samo jedna usluga;
 •  nakon naručene usluge, obavještenje na ekranu za osiguranika glasi: “Uspjesno ste izvršili naručivanje bolovanja! Putem SMS poruke dobićete informaciju kada Vaš zahtjev bude realizovan.”
 • Servis će biti u pušten u rad tokom sjutrašnjeg dana – 26.03.2020. godine.

2/2

 • osiguranik može zahtjev za produženje bolovanja uputiti izabranom doktoru i putem telefona, odnosno ličnim odlaskom;
 • izabrani doktor će primljeni zahtjev osiguranika proslijediti Fondu za zdravstveno osiguranje, radi produženja bolovanja do 30.04.2020. godine.
 •  Nakon ovog datuma javnost će biti blagovremeno upoznata o novim ili dodatnim mjerama, u skladu sa razvojem situacije.

Ističemo da je osnovni cilj ove privremene mjere – nedolazak osiguranika izabranom doktoru ili ljekarskoj komisiji zbog produženja bolovanja.

Fond za zdravstveno osiguranje će u skladu sa kretanjem epidemiološke situacije i novim naredbama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, blagovremeno obavjestavati osiguranike o promjenama u režimu rada i načinu prijema zahtjeva osiguranika i poslodavaca.

Takođe, u skladu sa novim privremenim mjerama Nacionalnog kordinacionog tijela za sprječavanje unošenja zaraznih bolesti u zemlju, (suzbijanja prenošenja korona virusa u zemlji) Fond za zdravstveno osiguranje po nalogu Operativnog tima Nacionalnog koordinaciong tijela za zarazne bolesti organizuje da pripravnost radnim danima u toku noći (21:00–07:00) obezbjeđuju po dvije stomatološke ambulante, a pripravnost vikendom i praznicima (07:00–07:00) po tri stomatološke ambulante.

Pripravnost će se obavljati po novoutvrđenom rasporedu obavljanja pripravnosti od 26.03.2020. Plan pripravnosti se nalazi na sajtu Fonda a odnosi se samo na stomatološke ambulante koje imaju sklopljen ugovor sa Fondom na teritoriji Podgorice.

Pripravnost stomatoloških ambulanti u toku dana ostaje nepromijenjena.

Molimo stomatologe, da pružaju pomoć samo u stanju krajnje hitne medicinske potrebe, u cilju smanjenja rizika prenošenja virusa COVID 19.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zeljko
Gost
Zeljko

Od 26 03 2020 imao sam zakazanu komisiju za bolovanje koja je odlozena zbog situacije jos uvijek nijesam uspio da produzim bolovanje kod izabranog doktora pored upornih poziva cak sam isao i direktno u ordinaciju bez uspjeha razlog neznam ostaje mi jos preko online potom idem dalje jer sam ogorcen na sve ovo

Dzzz
Gost
Dzzz

Zna li neko da pojasni kako funkcionise ovo narucivanje doznaka? Opet se mora poc u Dom zdravlja i kad se naruce..?

Doc
Gost
Doc

eNarucivanje Bolovanja ne radi !!!!!!!!!!!!!!!!! Ni na sajtu ni preko aplikacije ,moralo se poci licno da se traze doznake

Ja sam
Gost
Ja sam

A kad prije druze, neka ti te fore

Marko
Gost
Marko

Od 26. Marta ce raditi ako ja dobro vidim. Procitaj sve opet, imas kad 😂

Ja sam
Gost
Ja sam

Ne cita, samo kritikuje u prazno

Send this to a friend