Društvo

Jovanović: Za Vaseljenu su i Ukrajinci bili raskolnici

Vladimir Jovanović

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori objavila je na svom sajtu juče da je patrijarh vaseljenski Vartolomej uputio pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u kojem, pored ostalog tvrdi da Crnogorska pravoslavna crkva nikada nije bila autokefalna, ističući da su u “Vaseljenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem” da je dao podršku CPC, ali i činjenicom da je Vlada usvojila “Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih prije 1918. godine, kao i druge crkvene imovine”.

<<<Vartolomej pisao Đukanoviću: CPC ne pripada pravoslavnoj crkvi<<<

Iz kabineta Đukanovića juče je CdM-u saopšteno da nisu dobili to pismo.

<<<Đukanovićev kabinet: Nijesmo dobili Vartolomejevo pismo<<<

“O sadržaju pisma upoznali smo se iz medija kojima je ono dostavljeno iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC. S obzirom na to da takvo pismo nijesmo dobili, ne možemo ni da ga komentarišemo”, rečeno je Pobjedi u kabinetu Đukanovića.

Analitičar i jedan od najboljih poznavalaca istorije crkve u Crnoj Gori, Vladimir Jovanović, kazao je za Pobjedu da je Vartolomejevo pismo, najvjerovatnije, autentično.

“Međutim, Vartolomej nije napisao da neće priznati autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. To u pismu ne piše. Čak i da piše, to bi bilo suprotno crkvenim kanonima na kojima se temelji Istočnopravoslavna crkva. Kanoni su “stariji” od ma kojeg patrijarha, pa i Vartolomeja. Poklapanje granica pravoslavne crkvene jurisdikcije sa granicama države izričito je predviđeno 17. kanonom IV Vaseljenskoga sabora. Sada to nije slučaj u Crnoj Gori. Traženje autokefalije nije nikakva jeres, to je potpuno regularni zahtjev za što efikasnijom administrativno-upravnom organizacijom jedne, svete, saborne i apostolske Hristove crkve u nekoj državi”, rekao je Jovanović.

Objašnjava da se Vartolomej u pismu drži postojećeg kanonskog poretka koji je definisan tomosom iz 1922. godine.

“Vaseljenska patrijaršija je tada priznala novostvorenu Patrijaršiju za Kraljevinu SHS u Beogradu, tek od 1929. službeno nazvanu: Srpska pravoslavna crkva. Ta SPC ima svoju eparhiju (mitropoliju) Crnogorsko-primorsku, formiranu 1931, djeluju još tri eparhije SPC u Crnoj Gori. Međutim, Vartolomej netačno poistovjećuje Mitropoliju crnogorskoprimorsku SPC i staroslavnu Mitropoliju crnogorsku. Vjerujem da je loše informisan. Mitropolija crnogorska je bila autokefalna. To je zapisano u diptihu pomjesnih autokefalnih crkava nomokanona upravo Vaseljenske patrijaršije iz 1855. godine (“Sintagmi”)”, naglašava Jovanović.

Napominje da je Mitropolija crnogorska imala svoj Sveti sinod i tri svoje eparhije: Arhiepiskopiju cetinjsku, Zahumsko-rašku i Pećku.

“Takođe, mitropolita na Cetinju, poglavara autokefalne naše crkve, nije postavljao niko van Crne Gore. Autokefalna Mitropolija crnogorska Crnogorska crkva je bila u liturgijskom jedinstvu sa Vaseljenskom patrijaršijom, stotine dokumenata o tome svjedoče”, podsjetio je on.

Ističe da je aktuelna Mitropolija crnogorsko-primorska SPC negacija svega onoga što je autokefalna Mitropolija crnogorska, utemeljena 1485. godine, bila tokom vijekova.

“Nije autokefalna i nema sinod. Relikt je diktatorske Kraljevine SHS/Jugoslavije, države koja ne postoji. To je parasinagoga laika i masona Aleksandra Karađorđevića. Mitropolita crnogorsko-primorskog postavljaju iz Beograda! Kakve to ima veze sa tradicijom crkve iz epoha Crnojevića i Petrovića Njegoša”, naglašava Jovanović.

Objašnjava da postupak za dobijanje tomosa o autokefaliji Crkve Crne Gore nije ni započet i dodaje da je “dobijanje tomosa o autokefaliji uvijek tegoban” proces.

“Iskustva drugih crkava nas to me uče. Rusi su na tomos čekali 140 godna, Bugari nekih 75 godina. Za to vrijeme su bili “raskolnici”. “Raskolnici” su za Vaseljensku patrijaršiju onomad bili i Rumuni, čak i Grci u Grčkoj. I Srbi su “raskolnici” za doba cara Dušana, tada su anatemisani od Vaseljenske patrijaršije, jer su nekanonski proglasili svoju autokefalnost (patrijaršiju)”, podsjeća on.

Ipak, uvjeren je da postupak za Crkvu Crne Gore neće trajati decenijama, ali da je potrebna “naša prethodna istinska rehristijanizacija, molitva i ispovijedanje vjere ‘u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog i u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg’”.

“Uslišene su naše molitve obnovili smo državu. Obnovićemo i autokefaliju crkve u kojoj su se Bogu molili i naši preci. “Teologija” SPC je dušepogubni srpski etnofiletizam, što je skrnavljenje pravoslavlja i nema nikakve veze sa ispovijedanjem Nikejsko-carigradskoga simbola vjere. Autokefalne crkve imaju Albanci, Česi, Poljaci tradicionalno nepravoslavni narodi. Ukrajinici su dobili tomos, iako nikad njihova crkva nije bila autokefalna. Nema nijedan Božiji ili ljudski zakon po kojem pravoslavni Crnogorci nemaju pravo na svoju pomjesnu autokefalnu crkvu”, istakao je Jovanović.

Komentarišući dio pisma u kojem Vartolomej govori o poglavaru Crnogorske pravoslavne crkve mitropolitu Mihailu, sagovornik Pobjede naglašava da on nekada jeste bio mirski sveštenik Vaseljenske patijaršije, ali je raščinjen.

“On je imao spor s njima, pa je od Vaseljenske patrijaršije zaista raščinjen i vraćen u red laika. Međutim, nakon toga je u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi potpuno regularno zamonašen i rukopoložen za episkopa. Svih osmorica bugarskih arhijereja koji su ga u skladu sa pravilima Svetih apostola rukopoložili su kanonski arhijereji. To je potvrđeno svepravoslavnim saborom koji je 1998. održan u Sofiji i činjenicom da su svi oni i dalje ostali u episkopatu Bugarske crkve. HirotonijaMihailaje, dakle, po kanonima. Na njega je prenijeto apostolsko prejemstvo”, kategoričan je Jovanović.

Podsjeća da su, s druge strane, do 6. januara ove godine, sadašnji poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanij i svi arhijereji i kompletna jerarhija nekadašnje Kijevske patrijaršije, za Vartolomeja bili “takozvani”, a kanonski za Ukrajinu je bio Onufrij Berezovski, kijevski mitropolit UPC Moskovske patrijaršije.

“Međutim, kad je Vartolomej zimus uručio tomos Epifaniju, odmah je sasluživao s njim, te od tada Epifanij i drugi ukrajinski arhijereji za njega i Vaseljensku patrijaršiju nijesu više “takozvani”. Epifanij je na Cetinju prije nekoliko godina liturgijski sasluživao s Mihailom. Mogu navesti stotine ranijih izjava patrijarha Vartolomeja u kojima se svečano zaklinjao da neće priznati Kijevsku patrijaršiju. Tačno, nije je priznao. Priznao je autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine, ali okosnicu te nove crkve čini jerarhija upravo do juče “takozvane” Kijevske patrijaršije”, rekao je Vladimir Jovanović.

Jovanović komentarišući navode patrijarha Vartolomeja o crkvenoj imovini u našoj zemlji, ističe da je “Njegova Svesvetost prvojerarh prijestola Velike Hristove Crkve, ali, on je i državljanin Republike Turske“.

“Iako je Amfilohijev školski drug, Njegova Svesvetost ovdje nije zakonodavna vlast. Sumnjam da je pročitao tekst prijedloga zakona. Nikakva novina za pravoslavnu tradiciju i savremenost nije da se crkve i manastiri nalaze u državnoj svojini, niti je to protivno kanonima Istoč-no-pravoslavne crkve. U Crnoj Gori je još od Ivana Crnojevića i osnivanja naše Mitropolije utvrđeno – država je vlasnik manastira i crkava, ona je i ktitor i zaštitnik Istočno-pravo-slavne crkve. Ali, ta naša tradicionalna crkva ima autokefalnu katedru na Cetinju, a ne u Beogradu “, zaključio je Jovanović.

Perović: Na Patrijaršiji u Istanbulu i njenom sadašnjem čelniku ostaje trajni biljeg falsifikata istorije

Predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Sreten Perović izrazio je sumnju u vjerodostojnost pisma koje je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve.

“Ta činjenica, kao i stil pisma, ne ukazuje na regularnost, jer Vaseljenska patrijaršija dobro zna da se ni po kojem protokolu ne može obraćati šefu države posredstvom bilo čijeg sajta. Pod uslovom da je to pismo potpisao g. Vartolomej, bez obzira na to ko ga je pisao, na Patrijaršiji u Istanbulu i njenom sadašnjem čelniku ostaje trajni biljeg falsifikata istorije, neistine koja pretenduje da zamijeni istinu; to je biljeg antihrišćanske i antigrađanske savjesti”, istakao je Perović.

Gospodin Vartolomej, dodaje on, zna da su njegovi prethodnici na Vaseljenskom tronu priznavali autokefalnost Crnogorske crkve, da se to nalazi u publikacijama Vaseljenske patrijaršije i u nizu dokumenata, da to piše u Ustavu Svetog sinoda Crnogorske crkve i u Ustavu Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine, kao i u čestitkama Vaseljenske patrijaršije i “sestrinske Pravoslavne crkve u Kneževini Srbiji”, 1910, poglavaru autokefalne Crnogorske crkve mitropitu Mitrofanu Banu.

“A to potvrđuju /i/ arhivski izvori, istorije Srpske pravoslavne crkve i enciklopedije objavljene u prvoj i drugoj Jugoslaviji. Sve je to, svakako, poznato gospodinu Vartolomeju i njegovim savjetnicima, pa je utoliko čudnije da se poglavar „prve među jednakima” patrijaršije potpisuje ispod ovih falsifikata”, navodi on.

Perović ocjenjuje da je “svima jasno, pa i Srpskoj crkvi i njenoj Mitropoliji na Cetinju, da država Crna Gora preuzima punu odgovornost za ravnopravnost svih vjernika i crkvenih organizacija, kao i vlasništvo nad crnogorskim hramovima koji su građeni do 1918, do reokupacije Crne Gore i nasilno, nekanonsko prisajedinjenje Crnogorske crkve Pravoslavnoj crkvi u Kraljevini Srbiji”.

218

avatar
1000
68
150
0
 
135
JoobrazmeniMONTENEGRO(18)➕
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
meni
Gost
meni

Moj Jovanoviću.. trudiš se I činiš mnogo a samo je jedno potrebno. Saznaj istinu I ona će te osloboditi.

Joo
Gost
Joo

@meni….poslusaj sam svoj savet….saznaj istinu i ona ce te osloboditi…….srbijanskog zla i zle kobi……

Nikoleta
Gost
Nikoleta

Nije vezano za temu, ali terminolgija koju koriste vjerske organizacije je komicna.

Dejo japanac
Gost
Dejo japanac

Sinoć sam našao deset minuta spot o maradoni. Zagrijavanje i jedna prečka na utakmicu sa centra lopta se odbila ponovo do centra. 😆

Dejo japanac
Gost
Dejo japanac

Oštetili su me amerikanci.

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Imam đevojku 15 godina sam bio sa njom prvo slovo imena je r i ostavila me zbog depresije i nije se udala. Možda ću se izvući dobar sam fudbaler bio imao sam dobru kordinaciju. Znaši ono kad trčiš pa trebaš da staneš a ti nastaviš još pet šest koraka kao u atletici. Administratore važna mi je ova poruka pošto se… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vrijeme da se vratim kod ovaca u Moraču, pošto im fali predvodnik sa zvonom.
Beee

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Crnogorska pravoslavna crkva je utemeljena 4. januara 1485. od Gospodara Ivana Crnojevića, a uz saglasnost blaženjejšega mitorpolita kir Visariona, preosvećenoga episkopa kir Vavile i monaškoga klira, s katedrom u Manastiru Roždestva Presvete Bogorodice na Cetinju – kako i stoji u hrisovulji o osnivanju Mitropolije i Cetinjskoga manastira.

meni
Gost
meni

Makar da se ćirilice držite kojom je štampao Ivan Crnojević nego ste I nju pod noge bacilli. Crveni Hrvati.

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Oce bice vjecno, jes kako ne.

Nenad
Gost
Nenad

Gospodin Jovanovic uporno mesa babe i zabe. Nije sustina da li se ima pravo na autokefalnost nego KO ima pravo na autokefalnost. MCP ima to pravo ali ne zeli da ga iskoristi. Ne moze DPS ni NVO da dobije autokefaliju. Druga stvar je da li zagovornici Jovanovicevih ideja zele crkvu izvan kanona, kakvu takvu. Rekao bih da zele i to… Više »

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Nenade, zašto je SPC prokleta i ko je prokleo? Zašto do današnjeg dana ta kletva nije skinuta? Znaš li?

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Montenigeru, kletva je trajala od 1350 do 1375, znaci skinuta je odavno

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Milojko ovi tvoji iz SPC kažu da traje još i danas. Pa sad ne znam kome da vjerujem?

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

A tvoji kazu da ste vi milogorci braca sa albancima, pa ne znam kome da verujem

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Milojko mi Crnogorci jesmo braća sa Albancima. Ne znam što ti je tu nejasno?

meni
Gost
meni

Skinuta je. Čitaj malo…

(18)➕
Gost
(18)➕

Nine mi jasno zasto je potreban taj kanon, kave veze sa Bogom ima ta birokratska svijet.

Lale
Gost
Lale

Kako mrzite srbe je li moguce ? Zivjela Mitropolija Crnogorsko Primorska na celu sa Amfilohijem ! Pucate od muke,vidi se ali sto ces to je zivot…nekom majka mirasu maceha

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Lale, da je vječno nezavisno Kosovo!

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Vjecna dok ga srbija ne ukine.

Jaz
Gost
Jaz

Najjace su mi price nekih valjda cemo vise vjerovati Njegosu i Kralju Nikoli nego ovome, kao da on prica napamet a ne sve argumentovano… Zar ne smijemo imati drugacije misljenje u odnosu na pomenutu dvojicu vladara ako nas sve istorijske cinjenice na to upucuju, zar nije Sv.Petar Cetinjski pisao da je Cg nastala na razvalinama Dusanovog Carstva a to naravno… Više »

Region
Gost
Region

Crna Gora je postala Kraljevina u vijeku u kom se 80% Crnogoraca rodilo 1910g. Nije to bilo tolko davno, da bi to poređivali sa periodom prije nove ere. Pa da se nije znalo što Kralj Nikola misli, valjda je znao on kome je Kralj, ili sada ovaj analitičar treba Kralju Nikoli da to objasni. Takvi su argumenti i ovom “analitičaru”,… Više »

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Pismo od Beogradskog Pašaluka.???

Grundig
Gost
Grundig

Mislim da na pismu piše odakle je, u svakom slučaju drugo dobijati nećete

Grundig
Gost
Grundig

Drugo pismo nećete dobijati

braz
Gost
braz

Odakle pravo nekom nepoznatom analitičaru da komentariše pismo vrhovnog poglavara pravoslavnih crkava.Čovječe, odakle ti pravo??? Komentariše li neko odluke i pisma vrhovnog poglavara katoličke crkve…Ne. Ovim pismom je sve rečeno. CPC nikada nije postojala, kao što ne postoji ni današnje svještenstvo CPC. Mi koji smo glasali protiv nezavisne Cg na referendumu priznajemo njenu nezavisnost, isto kao što priznajemo da je… Više »

...
Gost
...

Braz,
Ajmo da kazemo to ovako:
Ako CPC nije postojala tako tebi dobri Bog dao SRECU!
Amin, uslisi Gospode i Sveti Vasilije Ostroski!

Ferid
Gost
Ferid

Postojala je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

braz
Gost
braz

Ajd nek bude I obrnuto…

Risto
Gost
Risto

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina. U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje… Više »

Ferid
Gost
Ferid

Ako krenemo da citiramo Petroviće i njihovo velikosrpstvo…

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Ili povelju kulina bana u koju se bosnjaci kunu U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA 😂😂😂

Risto
Gost
Risto

Kulina bana, ahahahahahahahahahahaha…

jajce
Gost
jajce

a nema potrebe,znaju to dukljani napamet…:) to ih boli:)

Danko
Gost
Danko

Ferid, ti si trol! I to je to!

Nikola
Gost
Nikola

Koliko puta će te citirati iz konteksta romana iščupanog Dobricu Ćosića, beskrajno ponavljanje ovog citata je samo dokaz vaše frustracije.

drug
Gost
drug

Nikola, razumijem tvoju frustraciju, nitko nije bolje opisao karakter jednog naroda kao što je to učinio Otac srpske nacije Dobrica Ćosić.

xxy
Gost
xxy

Otac srpske nacije kaze da su najbolji sinovi srpstva Crnogorci.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nikola, frustracije imaju Srbi koji prisvajaju sve. Istoriju, države, vladare, junake, pjesnike, tradiciju, nošnju… Samo zato što misle da njihovo nije dobro. Realno, kad nijedan rat nijesu dobili, kad imaju onu bruku od Nemanjića, kad nemaju junaka, kad im je onakva nošnja… nije im ni čudo.

Reg
Gost
Reg

Ovi naši montenegrini obrnuto, odričemo se istorije, tradicije

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, pročitam tvoj komentar, pa se pitam zašto li je Njegoš za najveće crnogorsko odlikovanje uzeo Obilića medalju?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ti se Oprem, cijelo vrijeme čudiš. Puno srpskih istoričara kaže da Obilić nije istorijska ličnost. A potpuno nebitno zašto je Njegoš uzeo njega a ne Samsona ili Herkula. Suština je da vi Srbi nikad ni jedan rat nijeste dobili i da je crnogorska crkva bila autokefalna. A to znači da ti se bliži prekomanda.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Beeee, beeee

Surovi
Gost
Surovi

E, neka si i ti sokole prozborio, jeste da nema veze sa pameću, ali koga briga!

Ivan
Gost
Ivan

Srbi su pobjedili ; na Velbuzdu, Plocniku, Nisu,Novom Pazaru,Kraljeu,Varvarinu, Misaru, Ceru, Kolubari, Kajmakcalanu, Bregalnici,Kumanovu….i tako bih mogao do sjutra…

Titograd
Gost
Titograd

A na Kosovu? Hahahahaha

Region
Gost
Region

Su se borili

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

I na kosovu, i opet ce komunisto

xxy
Gost
xxy

Bruka od Nemnjica ,onakvo Carstvo vise nikada nece niko imati od juznih Slovena.

Tomos
Gost
Tomos

Što napisa Kralj Nikola, kad je nsbrojavao bratstva i plemena ko mu u CG smrdi, ko laže, ko krade, ko se fali, čijeg kumstva sa se čuvamo, čijeg godtoprimstva…i tako sve redom. Naš Kralj o nama, mislim da nas je do to znao…

xxy
Gost
xxy

Risto …sto ne nastavis rijece Dobrice Cosica ……Crnogorci su elita srpstva srpski spartanci a kazes laz je u samom bicu Srbina !?

Titograd
Gost
Titograd

Njegoš niđe za sebe nije rekao da je po nacionalnosti srbin. Pročitaj “Letopis matice srpske” iz 1825, serbi znači -pravoslavci.

Nikola
Gost
Nikola

A od kad to Serbi znači Pravoslavci, na kom to jeziku?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Fino ti je čovjek napisao da pročitaš “Letopis matice srpske” iz 1825 ghodine. Tu za Bošnjake piše u kom dijelu žive i da ih ima pravoslavaca, muhamedanaca i katolika. Dalje piše Crnogorci (Montenegri), slovenski narod koji nije pod Turcima. Čitaj Nikola, čitaj.

Titograd
Gost
Titograd

Letopis je na vašem, srpskom jeziku. Trebaš li prevod ili…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titovgrade, imaš Njegoševu pjesmu : Srbin Srbima na časti zahvaljuje. Ova pjesma je posvećena porodici Lumbardić, katolicima iz Primorja. Očigledno da nisi puno čitao Njegoševa djela.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pjevaj Oprem. To je pope pjesnička sloboda. U pjesmi ili proznom djelu možeš da napišeš što oćeš. Samo vi to čitate kao istorijska dokumenta. No kad reče Oprem da je nastala Srpska pravoslavna crkva i Mitropolija Crnogorsko-primorska? Svi smo dosta naučili. Primiče se prekomanda.

Titograd
Gost
Titograd

I Lumbardići su srbi, hahahahahahahaaaa… dakle evo ti Ćosić i čitaj što kaže o vašim lažima.

jajce
Gost
jajce

hahahahahhahahahahhahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahhahahahah tebra..mos slobodno mokre glave na promaju…samo pazi krajnike da ne nagrdis… hahah

Tomos
Gost
Tomos

“prosto bilo što promjeni vjeru, no mu ne prosto bilo pred Bogom što okalja ime pred svijetom što se nešće Srbinom zvati” Kao što vidiš jasno odvaja religiju od nacije. Čak je dozvoljavao da promjeni neko vjeru sli da zadrži ime nacije kojoj pripada. Nije Njegoš bio tako “nepismen” izgleda kako ga montenegrini prestavljaju pa da nije znao da se… Više »

Titograd
Gost
Titograd

Kad već voliš Njegoša evo ti pa čitaj što on kaže o srbima: »A DA ČOČE, BOŽIJA TI VJERA, ZNAM JA TU VESELU SRBADIJU, NO KUD SU JOJ TI SINOVI JUNACI BILI, DOK JOJ NIJE BOG DA KARAĐORĐA? TA VI SVI TAMO FASTATE JEDNOGA NJEGA JUNAŠTVOM; A KAD VI BOG NJEGA UZE IZMEĐU VAS, A VI SVI SUNOVRAT U TURSKI… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Pa što, smatrao je da su Crnogorci bolji Srbi, Đilas je rekso “da su Crnohorci drukčiji Srbi”, što i jeste. Naravno da imamo svoje specifičnosti sa kojima se ponosimo…

TitoOtacNacije
Gost
TitoOtacNacije

Titograde to nikad napisao nije. Čist dukljanski falsifikat

Tomos
Gost
Tomos

Ili ne objavljuju ili sporo objavljuju komentare. Njegoš “prosto vjeru što promjeni drugu, no mu ne prosto bilo pred Bogom što okalja ime pred svijetom što se nešće Srbinom zvati”. Jasno odvaja religiju od nacije. Kritikuje one koji što kada promjene religiju mjenjaju i ime naroda kome su pripadali izgleda sa ipak nije bio Njegoš toliko “nepismen” da nije znao… Više »

Surovi
Gost
Surovi

No je reka da je komunista?!

xxy
Gost
xxy

Srbin znaci Pravoslavac , na popisu iz 1909 95% Srba u CG vecina pravoslavci nesto Srba muhamedanske vjere a nesto Srba katolicke vjere.
Sta su onda po vjeri Srbi Muhamedanci a sta Srbi Katolici.
Kazete CPC bila autokefalna a vjernici te Crkve u CG se po vjeri izjasnjavali kao SRBI ,kako to objasnite.

Titograd
Gost
Titograd

Ustav Knjaževine Crne Gore
Član 40.
Državna vjera je u Crnoj Gori istočno-pravoslavna
Crnogorska je crkva autokefalna
Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori

Tomos
Gost
Tomos

1911g Cetinje Zemljopis CG “u Crnoj Gori živi oko 300.000 ljudi, sve Srbi, pričaju srpskim jezikom većinom su Pravoslavci”. Kao što vidiš veoma jasno odvajaju naciju od religije…

Titograd
Gost
Titograd

Pope, uporno ponavljaš ono ubačeno ( sve čisti i pravi srbi )?!? To ne postoji u originalnom dokumentu. U originalu stoji ovako: “u Crnoj Gori živi oko 300.000 Crnogoraca i većinom su Pravoslavci..”

Tomos
Gost
Tomos

Prvo valjda vidiš da to nisam napisao, zbog dužine komentara a to nije ubsčeno već tako piše…

xxy
Gost
xxy

Zemljopis su pisali prof Roganovic i Popovic Katunjani ,stampan na Cetinju ,odobren od Ministarsve Prosvjete Kraljevine CG.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zakonik knjaza Danila
“U ovoj zemlji nema drugog naroda do srpskog ni druge vjere do istočno pravoslavne”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha pope sa mojim nickom. Ti znaš dobro da u članu 92 Danilovog zakonika u rukopisu niđe nema Srba. Srbe je Medaković dopisao kad je štampao u Beoradu. I za to kao i za ostalo ubacivanje Srba u crnogorska dokumenta, davno ste provaljeni. Fala internetu.

xxy
Gost
xxy

Titograd a u prethodnom komentaru kazes da Srbin znaci pravoslavac a u ovom kazes da CG Crkva autokefalna vjera istocno-praovoslavna a sta onda znaci Srbin.

Send this to a friend