Društvo

Marković poručio Amfilohiju: Ne može biti svetinja ono što se kletvama želi sačuvati

Duško Marković

Premijer Duško Marković obratio se pismom mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju povodom događaja u vezi sa nelegalno izgrađenim objektom. Marković ističe da mu Amfilohije kazao da nije dao blagoslov za izgradnju krstionice i da je saglasan da se bespravno sagrađeno mora ukloniti.

<<<Amfilohije opet kune: Ko srušio krstionicu, da Bog da časni krst njega i njegovo potomstvo uništio<<<

To mu je, kako tvrdi Marković, Amfilohije kazao na sastanku u decembru prošle godine.

“Tačno je da smo, između ostalog, razgovarali i o uklanjanju kristionice na Prevlaci kod Tivta. Nije, međutim, tačno da mi je mitropolit Amfilohije saopštio da je dao blagoslov za izgradnju krstionice. Naprotiv, jasno je kazao da je to urađeno mimo njegovog znanja i blagoslova, i da je saglasan da se bespravno sagrađeno mora ukloniti. Ovo znaju i trojica ljudi koji su prisustvovali susretu – dvojica njegovih, i moj saradnik”, kazao je Marković.

On je poručio mitropolitu da se nezakonito građeni objekti ne mogu učiniti sakralnim, crkvenim i kulturnim dobrom.

“Takvim pristupom obesmišljava se cjelokupna ideja vjere i poštovanja svetinja. A ta ideja, kao što znamo, ne može da teče odvojeno od poštovanja države i njenih zakona. I riječ Božja zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju, ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku”, naveo je Marković.

Sa žaljenjem i razočaranjem je, kaže, primio mitropolitovu kletvu prema nama sadašnjima i našem potomstvu.

“Ali nijesam iznenađen – nijeste se, Mitropolite, libili da nas kunete ni za Božić ni za Vaskrs! Upravo zbog toga ne možete se zaogrnuti porukama našeg vladike Petra I Petrovića Njegoša, na kojeg se pozivate. Jer Sveti Petar je mirio i ujedinjavao, molio i preklinjao u teškim vremenima – zarad napretka, jedinstva i sloge među svojim narodom. Zato su njegove poruke Poslanice i putokazi, a Vaše – kletve i ništa više od toga”, zaključio je Marković.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Pazi,amfilohije saglasan. Pitate li predsjednice i ostale bespravne graditelje jesu li saglasni sa rusenjem. Gradjenhe bez dizvole je krivicno djelo i ne znam sto nevdate takav nalov ili cekate amfijevu saglasnist

Napolitano
Gost
Napolitano

Urbanisti su bili duzni da predvide planom unapred, postojanje krstionica malih, unutar crkvenog zemljista svih crkava koje su u kontaktu sa vodom, jer je taj vid krstavanja najranija tradicija hriscanstva,stoga su oni krivi za neuplanjenost ili zbog nestrucnosti ili malicioznosti .

aoo
Gost
aoo

Policija zvala bageristu Mihaila zvanog Sauruman da obavi posao,a ovaj natakario onaj plast i smije se od srece

FENIKS
Gost
FENIKS

PODRŠKA SVIMA U BORBI PROTIV SVETOSAVSKIH LAŽI I OSVAJANJA
OVO JE ZEMLJA CRNOGORACA NIJE SRBIJE

goran
Gost
goran

Zamisli koliko reba biti lud pa se boriti protiv nečeg što je “sveto” pa neka je to I Svetosavlje.

drug
Gost
drug

Svetosavlje nije hrišćanstvo, to je čisto sektaštvo.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Sveti Sava se slavi u kalendaru Crnojevića 1494 godine, Crnojevici su bili Svetosavci

Mišo
Gost
Mišo

Upozorenje za sve koji se okupljaju oko takozvane krstionice da pripaze na svoje stvari jer je prijavljeno nekoliko krađa novčanika i mobitela. Vjernici sumnjaju na jednog popa, ali to još nije potvrđeno.

Trpimir
Gost
Trpimir

Tvoje niko neće ovamo dirati, to je sigurno. Čuvaj ti svoju imovinu od državnih lopova što opušćeše sve.

TG-PG
Gost
TG-PG

Ruši svetosavske bunkere!

goran
Gost
goran

Rečeno je I “NE KRADI”. Šta ćemo sa tom zapovijesti?

Bog
Gost
Bog

“Ne kradi”, “Ne slaži”… džaba, Amfi gura po svome…

Ana Podgorica
Gost
Ana Podgorica

Gospodine Markoviću, uz svo uvažavanje vas I vase pozicije mislim da ne ide da tumačite Sveto Pismo na osnovu glasina I par pročitanih glava iz Jevanđelja. Mnogo je to velika nauka I držite se vi svoje profesije.

vjernik
Gost
vjernik

Ono kad te udbaš uči riječima Hristovim.

Joo
Gost
Joo

ono kad ih udbas zna bolje od Amfija……..

Marko K.
Gost
Marko K.

Molimo premjera da se prekine sa terorom nad mirnim Bokeljima. Prije par godina Crnogorski pokret je doveo policiju na Žlijebe sa ciljem da oskrnave parastos koji se redovno svake godine odrzava 17-og jula. Nikad prije toga nije policija dolazila na Zlijebe. Sada opet namjeravaju da nam ruse krstionicu. Zasto gospodin Zejak ne dodje u Bijelu da vidi koliko je Cedo… Više »

Ljuma
Gost
Ljuma

Markoviću mislim da je tvoja prica u prazno,vi sa vlasti se bazirati samo po svom interesu a u dusi ste svi velikosrbi,da nije tako nebi dozvolili SPC da vrse ove otimačine po crnoj gori,ne mogu kletve amfilohija da imaju efekat jer on nije ni bog niti Isus hrist vec običan covjek u mantiji koji je veliki gresnik i ne preza… Više »

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Ali je Vladika mnogo manji grešnik od tebe i Markovica to 100%

Ljuma
Gost
Ljuma

Gresnici smo svi,niko nemoze da prokune nikog jer mu nije svijetla proslost.

Stefko
Gost
Stefko

Prestani narodu pamet da obrćeš

Budimo realni
Gost
Budimo realni

A ajmo pravo. Krstionicu je izgradilo bratstvo manastira bez dozvole I to nije u redu. Ali podnijet je zahtjev za legalizaciju I ceka se odgovor(vjerovatno pozitivan). Zasto onda tako hitno u rusenje kad postoji na stotine nelegalnih objekata vecih gabarita za koje cak nije mi podnijet zahtjev za legalizaciju, a neki su cak na drzavnoj zemlji? Krstionica je ako Sam… Više »

Joo
Gost
Joo

raspitaj se malo na cijoj je zemlji….ko je i zasto tu zemlju dao Amfiju….sve ce ti biti jasno…..

Bnjj
Gost
Bnjj

Markovic I Djukanovic stecajni upravnici CG jahaci CG propasti.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Sto rusite nemanicke crkve,pa veliki srpski vladar Stefan Nemanja otac Sv Save rodonacelnika crkve rodjen je u Podgorici 1113 god

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne zaboravi Petre (Tomose) da pomeneš da je Stefan Nemanja po rođenju kršten kao katolik u katoličkoj crkvi. Podsjeti kako su Nemanjići pisali o povratku u Duklju(Zetu): “Pretvorih sve u prah i pepeo, da ne ostade kamen na kamen”. Pišući o gradovima Zete: Svaču, Drivastu, Oblunu…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, moraš da naučiš da su u to vrijeme Dukljom vladali Grci, jer svaki put ,,zaboraviš” da napišeš i nastavak, koji glasi ,,Ostale gradove poobara i poruši, istrijebi grčko ime, da se nikako ne spominje njihovo ime u toj oblasti. Narod svoj u njima nepovrijeđen ostavi da služi državi njegovoj. Kao što vidiš, iz Duklje je protjerao Grke, a narod… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Selektivno mu je znanje, vjerovatno mu je tako lakše…

Tomos
Gost
Tomos

Ne znam ko je lik, ali ti mogu reći da se Hrišćanstvo odvojilo 1054g, ali na Balkanu i 100-150g nako toga nije bilo razlike, istražuj malo…

Ljuma
Gost
Ljuma

Svi ovi vjerski objekti su bili katolicki,.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

A Crnojevici slavili Svetog Savu i Simeona, i gradili svetosavske manastire i crkve. Da li su Crnojevici vama srpski okupatori?

Send this to a friend