Društvo

MCP neće da komentariše presudu suda u Strazburu

Hram Hristovog Vaskrsenja Podgorica

Pravni savjet Mitropolije crnogorsko primorske nije primio otpravak presude Evropskog suda u Strazburu u predmetu ”Crkva Svetog Đorđa i ostali” po predstavci koja je podnijeta 2005. godine.

<<<Crkva Svetog Đorđa protiv Crne Gore: Sud u Strazburu presudio u korist države<<<

“Iz tog razloga, Pravni savjet nije u mogućnosti da u ovom trenutku komentariše sadržaj presude”, navode u MCP.

Ističu da ovaj predmet nema nikakve veze sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica iz 2019. godine, jer je riječ o sudskom predmetu iz 2005. godine.

U pitanju je identičan predmet kao i u slučaju ”Eparhija Budimljansko-Nikšićka i ostali”, koji, takođe, nije imao nikakve veze sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

“Evidentno je da je ova vijest medijima dostavljena iz Podgorice, a ne iz Strazbura i to od strane Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom. Zapanjujući su pokušaji da se ovaj predmet putem medija, protivno zdravoj logici i elementarnoj pristojnosti, dovede u vezu sa statusom svetinja Crkve Božje i novim zakonom”, kazali su u MCP.

Navode da predmet razmatranja u ovom predmetu uopšte nisu bile svetinje i crkvena imovina koji su u svojini MCP nego imovina koja je crkvi oduzeta poslije Drugog svjetskog rata od strane komunističkog režima, a čiji je povraćaj zahtijevan po Zakonu o restituciji iz 2002. godine.

“Pitanje restitucije imovine koja je crkvi i vjerskim zajednicama nepravedno i bespravno oduzeta poslije Drugog svjetskog rata nije zatvoreno presudama Suda u Strazburu”, sopšteno je iz MCP.

Tvrde da su crkva i vjerske zajednice i dalje diskriminisane po ovom pitanju, jer su jedini subjekti kojima se onemogućava da, na isti način kao i ostali, ostvare svoje pravo na restituciju oduzete imovine.

“Neodgovorno je da se obmanjuje javnost na najprizemniji način putem očiglednih falsifikata. Ne damo Svetinje”, poručuju iz MCP.

24

avatar
1000
16
8
0
 
20
SioranAtosLucijeMilaMila
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sioran
Gost
Sioran

Kratak preglrd srpskija kradja:kradu drzave ,crkve groblja,narode, bitke, drzavne simbole, zastave, nosnju, gusle ,slikare, nobelovce ,svece,pjevace ,sportiste, mora, planine ,narodne heroje ,cuskiju bi ukrali….

Mila
Gost
Mila

Daćete daćete popovi na čelo sa ristom sotonom sud ka kaže da ćete đzaba i litije i svi popovi samo polako

Djoko
Gost
Djoko

A da litijate maio u Strasbur?

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Jeste li vi srpski popovi izgubili ovj spor ili nijeste? Za crkve će mo lako. One su već crnogorske. Dje vi je tužba Ustavnom Sudu. Sve poraz za porazom.

Lucije
Gost
Lucije

One jesu Crnogorske, ali Crnogorske Mitropolije

Anonimous
Gost
Anonimous

Ajde folirant, završi kako ide dalje njihov puni naziv … okupatorske Srpske crkve….

Mila
Gost
Mila

I tebe lucije dajemo pride mitropoliji da budete zadovoljni

Lucije
Gost
Lucije

Već sam ježa uz svoj narod, a ti vidi đe si i sa kim si. Uvjek lakše bilo uz vlast biti, da su mi đedovi tako razmišljali možda bih i ja sad bio tu međe đe i “ti”

No comment
Gost
No comment

Ostali su bez teksta.

Davor
Gost
Davor

Trt milojko…..
E tako cete proci na svim sudovima.
Pa dobili otpravak ili ne…..

Libero7
Gost
Libero7

Istina o cpc i imovini cpc je vas najvisi neprijetelj. Aj polako

Dragan lscg
Gost
Dragan lscg

Naravno da nećete komentarisati,nemate nijedan argument da ste u pravu. SPC je uzurpator i otimači tuđe imovine. Zato vi nijeste ni podnijeli zalbu ustavnom sudu,znate da nemate osnove. Postenije i pravednije bi bilo da priznate činjenice i realnost da su tu krađu učinjeli 1918 okupatori i države i crkve.

Svjefol
Gost
Svjefol

Ajte pa pa polako. Vasoj sreci dosao je kraj, porezi ce se morati placati…

gangrena
Gost
gangrena

,,bespravno oduzeta poslije Drugog svjetskog rata,, -ovo dovoljno govori o vama. ,,bespravno,, je u svim domacim sudovima okarakterisano kao PRAVNO i legitimno oduzeto. svjetski sud takodje kaze da je legitimno…a vi i dalje ne priznajete niti jedan sud i nastavljate tezu o bespravnom oduzimanju. tako ste odlucili i ne mijenjate mozak pa da je cijela planeta drugacijeg stava. to se… Više »

Darko
Gost
Darko

Ni mi vama nedamo NASE pa kad bi litijali jos 100 god

Zbunjen
Gost
Zbunjen

Ne damo svetinje, je li ovo sad novi pozdrav, umjesto Hristos vaskrese? A umjesto Ostroga mi, da li se sad kaže Buljarice mi? Da znam kako da se pozdravljam sa drugovima, ništa drugo.

Atos
Gost
Atos

To vidi sa Dps, moguće, da im to bude slogan na pred izborima Buljaruca ka Majami

Mila
Gost
Mila

Ne trabunjaj atosčino ne brani ono što se braniti ne može idiote

Atos
Gost
Atos

I ne branim Dps vi branite
Već branim Ono što se mora braniti

Velje Duboko
Gost
Velje Duboko

A sto se tice falcifikata jedino se vi njima sluzite zato Ste mislili da cete litijama Nesto postici.

Lucije
Gost
Lucije

Litije su postigle dovoljno, da vidite ko je uz ovo, da morate da prijeti te javno na poslovima da se ne izlazi, i opet se izlazi.
Litije su vas nstjerale na pregovore, i to mirne Litije sa pjesmom

Velje Duboko
Gost
Velje Duboko

One sto su vase Niko Ih vam ne brani a sve ostale ce biti Crne Gore I CRNOGORACA.A I’ma ih dovoljno za sve.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ostali su i bez litija i bez teksta,pojela maca jezik.

marko
Gost
marko

Pravni zastupnici MPC su provjereni slhedbenici cetnicke ideologije i postovaoc lika i djela Draze Mihajlovica kao i njihov poslodavac MCP koja je produzena ruka svetosavske SPC i realizator Garasevinovskog nacertanija u Crnij Gori.
To sve zajedno cini skup uperen protiv interesa gradjanske Crnr Gore i Drzava se tim mora ozbiljno pozabaviti.
Nek je vjecna Crna Gora

Send this to a friend