Društvo

Najveći rizik od poplava oko Bojane i Gornje Zete

Foto: RTCG

Najveći rizik od poplava narednih dana biće u dijelu oko rijeke Bojane, Skadarskog jezera i Gornje Zete, odnosno u Nikšićkom polju, kazao je u Dnevniku RTCG meteorolog Dragan Burić.

Kako je istakao, hidrološki sistem je malo opterećen, a zemljište je zasićeno vodom, tako da će najveći dio padavinske vode oticati direktno u korita rijeka i u akumulacije.

“Situacija je najrizičnija oko Bojane, na hidrološkoj stanici Fraskanjel vodostaj je bio 514 centimetara. Da bi se dostigao maksimum fali još oko 1,22 centimetara. Na Plavnici na jezeru, vodostaj je 388 centimetara, maksimum 588. Da bi se dostigao maksimum fali oko dva metra, a na stanici Duklov most na Gornjoj Zeti u Nikšićkom polju današnji vodostaj je bio 140 centimetara, da bi bio maksimum od 243 fali još 103 centimetara”, kazao je Burić.

Foto: RTCG

Burić je naveo i da postoji rizik od poplava, na koji utiče nekoliko faktora.

“To je trenutno stanje, dakle hidrološki sistem je malo zasićen. Narednih dana se očekuju padavine koje će već sjutra početi, kišni period će trajati do ponedjeljka, biće kiše i u utorak, ali slabijeg intenziteta. Očekuje se u petak i subotu jak vjetar i to južnog smjera, jugo usporava oticanje Bojane. Bojana ima jako mali pad, a samim tim i pražnjenje Skadarskog jezera”, dodao je on.

Po njemu, četvrti najbitniji faktor je sama rijeka Drim, odnosno, akumulacije koje se nalaze u Drimu, istočno od Skadra.

Burić

“Prethodnih dana je bilo ispuštanja vode, narednih dana zbog padavina biće ispuštanja vode, to je neophodno, i sve će opet zavisiti koja najviše količina vode iz akumulacije će se ispustiti u Drim, a on jednim rukavcem utiče u Bojanu i to će naglo podići nivo vode u Bojani, samim tim na nivou Skadarskog jezera”, kazao je Burić.

Podsjetimo, operativni štab za zaštitu i spašavanje danas je saopštio da se od petka do ponedjeljka očekuje ukupna količina kiše od oko 200 litara po metru kvadratnom. U najkišnijim predjelima potencijalno je moguća količina kiše od oko 300 litara po metru kvadratnom.

>>>Obilne padavine i jak vjetar za vikend, nadležni tvrde da su spremni>>>

Na sastanku štaba dogovoreno je da svi subjekti u sistemu zaštite i spašavanja podignu nivo spremnosti za reagovanje na najavljenu meteorološku situaciju.

Takođe, meteorolozi su od sjutra najavili naradžasti meteo alarm.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aleksandar leso
Gost
aleksandar leso

Ovo je čudo đe baš u doba topljenja sbijega u rano proljeće nekakve poplave i to baš u Vranjini koja kotira na po metra iznad nivoa mora. E čudo jedno evo garantujem kad prokopaju Bojanu (ali obavezno i na ušću) i krajem Avgusta 100% nema poplave, mada ovaj narod je napredan pa će ipak pitat babe vračare tange bange da… Više »

Henri
Gost
Henri

Samo da nas ne iznenadi poplava u sred sezone poplava,imali smo vremena da se spremimo.Valjda je ostalo malo para i da se zastitimo od vode nemora sve za izbore ici a nista dps u zeti nije uradio!

markos
Gost
markos

“ne mora” se piše odvojeno 😀

Mirko
Gost
Mirko

DPS se pise velikim slovima 😀

Send this to a friend