Društvo Pešić odgovorio CGO-u

Nije problem i da Tužilaštvu objasnim metodologiju pisanja naučnih radova

Vladimir Pešić

Stiven Hoking je rekao “najveći neprijatelj znanja nije neznanje nego iluzija da znamo”. Jedna od veoma čestih metoda u pisanju radova je meta-analiza koja sublimira rezultate iz različitih radova, pri čemu nastaje novi rezultat. Povodom poziva CGO želim istaći da nemam nikakvih problema da i Tužilaštvu objasnim metodologiju pisanja naučnih radova, predmet koji inače predajem, poručio je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Vladimir Pešić u reakciji na saopštenje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

<<<Analiza CGO-a: Profesorica prepisala studentov diplomski rad<<<

Naime, nakon Pešićevog pojašnjenja da rad profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović, objavljen u srpskom časopisu “Pravni život”, nije naučni plagijat, nevladina organizacija CGO je u saopštenju navela da je ova Pešićeva izjava “zlata vrijedna”, te su pozvali studente da uporede radove sa radovima svojih profesora, možda tu budemo imali i novih zanimljivih slučajeva.

<<Provjerava se da li je profesorica Pravnog fakulteta plagirala rad<<<

“Pozivamo i Tužilaštvo da ispita navode profesora Pešića da slučaj Lakićević Đuranović nije usamljen, već da postoji ustaljena praksa takvog rada i da shodno tim njegovim saznanjima i dokazima postupe dalje u procesuiranju tih lica. Želimo da vjerujemo da će Pešić biti savjestan svjedok i javno uopšten saopšten navod i kao naučnik poduprijeti dokazima pred tužilaštvom”, naveli su iz CGO.

Tim povodom, Pešić je pozvao građane da sami na internetu provjere sve njegove radove.

<<<Rad Bojane Lakićević Đuranović nije plagijat<<<

“Svaki građanin može ukucati na internetu nekoliko ključnih riječi kao Vladimir Pešić i ResearchGate i dobiće listu onoga što sam kao naučnik i profesor uradio u posljednjih 20 godina. To se može uraditi i za ostale profesore na Univerzitetu Crne Gore. Kad pokušate da otkrijete šta su objavili i uradili ovi “eksperti” čiji je prvi i jedini posao bio staž u nevladinim organizacijama, nećete naći ništa, odnosno što bi rekao jedan naš profesor (da citiram) “naći ćete samo maglu””, istakao je Pešić.

On takođe smatra, i vjeruje da je to mišljenje većeg dijela akademske zajednice, da CGO svojim aktivnostima nije doprinio, niti doprinosi da se pitanje plagijarizma u Crnoj Gori, kao i na Univerzitetu sagleda na konstruktivan način i da se predlože rješenje koja bi bila na dobrobit i društva i Univerziteta.

“Žali bože grantova što su dobili. To najbolje ilustruje poziv CGO studentima da kontrolišu radove profesora da im “oni” nijesu nešto uzeli iz “njihovih” radova! Seminarski i diplomski radovi su dio nastavnog procesa u kome studenti stiču akademske i naučne vještine kroz direktan pristup sa profesorima koji su prošli različite stepenice u svojim akademskim karijerama (od doktorata pa do izbora u zvanja) što je zahtijevalo i zahtijeva ogroman rad i odricanje, a što javnost u Crnoj Gori često zaboravlja”, napominje Pešić.

On podsjeća da je više puta ponovio da je jedini način rješavanja pitanja plagijarizma stalna edukacija na svim nivoima, a ne “kako to CGO doživljava kao “lov na vještice” što u maloj sredini uvijek ima pečat ličnog i jeftino g senzacionalizma”.

“Na kraju da se složim sa CGO, da ni ja nisam iznenađen njihovom reakcijom. Prije nekoliko godina sam napisao da se Crna Gora odavno našla u matriksu nekih nevladinih organizacija, koji samo sa slabim Univerzitetom koji treba prikazati u j avnosti kao nekompetentan, i pasivan, mogu da dođu do svojih grantova, do zagarantovanih mjesta u raznim vladinim komisijama, pa čak i do toga da svoje “ekspertsko” mišljenje pretvore u zakone kojim pokušavaju da regulišu pitanja nauke i akademizma na najznačajnijoj crnogorskoj instituciji, a to je bio i ostao i ostaće Univerzitet Crne Gore”, dodao je Pešić.

15

avatar
1000
13
2
0
 
15
Botić1234Vesn@DelbojHunterIda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Botić1234
Gost
Botić1234

Ovaj je trese 100% pa stao da odbrani neodbranjivo

Vesn@
Gost

A ovih 24/30 sto je glasalo na sjednici pravnog je kao za primjer studentima,axaxaxa smjehotres,sve je to ista igranka.

Delboj
Gost
Delboj

Pa ciji su to radovi izdati u zadnjih 20 godina. Ovaj ocigledno radi “sve za ljubav”.

Hunter
Gost
Hunter

Živjelo zdravo i reformsko krilo..

Croacije
Gost
Croacije

Mrtva trka izmedju akademske i NGO zajednice u znanju i postenju.

Lexy
Gost
Lexy

A ćuti jadan bolje ti je, nije narod telad kakvim ga smatras

Vrtijeljka
Gost
Vrtijeljka

Potpuno podrzavam profesora Pesica. Takvih neznalica kao u tzv. NVO u CG nema pod kapom nebeskom. Iz svake njihove izgovorene recenice isijava totalno neznanje, oni cak i usko strucna pitanja svode na nivo praznog naglabanja i totalne demagogije !!! A tek akcije koje pokrecu, toga se ne bi sjetile ni najgore dokone tracare !!!

Slavko
Gost
Slavko

Ovaj nazovi profesor nije morao direktno iz kafane da se slika za novine…

Doktorprofa
Gost
Doktorprofa

A ti si strucnjak !!!!

Ida
Gost
Ida

Tačno tako, može da bude kafanski profesor. A možda i ministar nauke, jer je, vjerovatno, , i sam plagijatir, pa zdušno brani svoju bratiju po peru i nauci.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nažalost veliki dio nevladinog sektora je spreman svašta da napiše, samo da bi se stvorila loša slika o Crnoj Gori. Onda se donatorima predstave kao jedini spas i od njih traže pare. Koliko je dovoljno dobiti para za pljuvanje po svemu što je Crnogorsko?

POJK
Gost
POJK

Dobro je da postoje ove NVO. Da ne postoje mi bi imali utisak da zivimo u Montekarlu ili u Svajcerskoj.

Ivana
Gost
Ivana

Bravo.Cijele nedelje nemaju Vijesti o cemu da pisu nego o prof.Bojani.Pakost i ljubomora !
Uljarevic angazovala Puhovskog koji je njen predavac u CGO-u .Sram vas bilo sto napraviste zeni zbog vasih donacija.

Emil
Gost
Emil

Bravo! Napokon nekom da im kaze. Nvo u cg znaju sve o svemu i u tome su eksperti.

Lipovo
Gost
Lipovo

G-dine Pessiccu! Vass poslednji pasus jasno definisse stvarnu ulogu ogromnog broja NVO I njihov poguban uticaj na kreiranje puta CG.

Send this to a friend