Društvo

Pogledajte: U Podgorici komšijama otrovala psa

Nevladinoj organizaciji  Prijatelji životinja Podgorica obratila se sugrađanka iz podgoričkog naselja Donja Gorica, koja im je saopštila da je njen pas otrovan u dvorištu, te da ga je otrovala njihova prva komšinica, za šta je kao dokaz dostavila video snimke sa nadzornih kamera i fotografije.

Kako je rekla, sa cijelim slučajem je upoznata i policija, a događaj se desio 4. avgusta.

“Naša sugrađanka u svom dvorištu drži četiri psa, koji su udomljeni sa ulice, svi su vakcinisani, uredno držani i potpuno bezopasni. Kako je ovoj porodici prošle godine otrovan pas, takože u njihovom dvorištu, odlučili su da na kući postave kamere. Samo godinu dana nakon toga, te kamere su snimile njihovu prvu komšinicu, koja prilazi ogradi i jedom od njihova četiri psa kroz ogradu, iz ruke daje otrov. Pas je pojeo otrov i nakon samo sedamnaest minuta uginuo u najvećim mukama. Svo to vrijeme, ta komšinica se šetala okolo, kako bi se i lično uvjerila da je njen monstruozni plan uspio. Na kraju, kada se uvjerila da je pas uginuo, samo je hladnokrvno pošla ka svojoj kući”, priča direktor ove NVO Dragoje Vlahović.

Porodica čiji je pas otrovan pretpostavlja da je ista komšinica i pošle godine otrovala njihovog ljubimca u dvorištu.

“S obzirom na to da je u prethodnom periodu u toj ulici otrovano još nekoliko pasa, komšije pretpostavljaju da je počinilac isti, to jest njihova komšinica, sa kojom su svi bili u dobrim odnosima, a ona se nikada nije žalila da joj smetaju komšijski psi”, navodi Vlahović.

Nevladina organizacija “Prijatelji životinja Podgorica” apeluje na nadležne organe da ovaj slučaj procesuiraju na pravi način, te da počinilac ovog čina dobije najstrožu moguću kaznu.

“Dokazi postoje, potrebno je samo da Osnovni državni tužilac sačini valjanu optužnici, te da Sud na osnovu toga donese najstrožu presudu, koja bi bila upozorenje svima koji su i pomislili da ovako nešto urade, da to ne mogu raditi. Ukoliko i ovaj slučaj prođe, poput mnogih prethodnih, nekažnjeno ili sa najblažom mogućom kaznom, bićemo prinuđeni da stvar uzmemo u svoje ruke, te da mi kao građani istjeramo pravdu”, kaže Vlahović.

Podsjeća da ovo nije prvi ovakav slučaj u Crnoj Gori, već ih ima na pretek.

“Ali su počinioci uvijek prolazili nekažnjeno, a samo oni rijetki su dobijali najblaže moguće kazne. Takav odnos nadležnih organa je počiniocima samo davao vjetar u leđa, pa u poslednjih godinu dana imamo sve veći broj ovakvih slučajeva. Nadamo se da će se sa takvom praksom konačno prestati, te da će počinilac ovoga zločina i te kako zažaliti zbog počinjenog krivičnog djela i da će poslužiti kao primjer kako će proći svi oni koji se drznu da urade nešto slično”, kazao je Vlahović.

S.Đ.

Tagovi
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend