Društvo

SMŠ Ivan Goran Kovačić rasadnik uspješnih i primjer otvorenosti za različitosti

Srednja mješovita škola “Ivan Goran Kovačić” nastavlja tradiciju srednjih škola koje su u Herceg Novom počinjale da rade tokom XIX i XX vijeka. Prva srednja škola u našem gradu osnovana je 1858. godine i radila je do 1914. Gimnazija je u Herceg Novom počela da radi 1953. godine, pri kojoj od 1962. radi Ekonomska škola, dok je Škola učenika u privredi otvorena 1956. da bi, 1964. prerasla u Brodograđevno-metalsku školu. 1971. godine je sagrađena školska zgrada u kojoj se i danas odvija nastava.

Pod nazivom Srednja škola Ivan Goran Kovačić” registrovana je 1991. godine, uvođenjem reforme ukidanjem usmjerenog obrazovanja. Kao JU Srednja mješovita škola Ivan Goran Kovačić” registrovana je školske 2004/05. godine, što je inicirano usvajanjem Zakona o obrazovanju i Zakona o gimnaziji i srednjim stručnim školama.

Srednja mješovita škola Ivan Goran Kovačić” tokom svoje istorije prepoznata je kao škola koja postiže veoma dobre rezultate u vaspitno obrazovnom radu pa je zbog takvih rezultata i zavrijedila najveće državno priznanje u oblasti prosvjete, nagradu “Oktoih” 1976. godine.

Škola je 1977. godine postala dobitnik Povelje za najbolju srednju školu u Crnoj Gori od Organizacionog odbora “Julske vatre mladih” u Danilovgradu. Nosilac je i Ginisove diplome za obaranje svjetskog rekorda u sinhronom plesu 2008. i 2010. godine. Za školsku 2016/17. godinu škola je proglašena od strane Školskog olimpijskog saveza za najbolju srednju školu u CG.

Dualni oblik obrazovanja

Škola je posebna i po njegovanju i realizaciji inkluzivnog obrazovanja i socijalne inkluzije. Učesnik je međunarodnih projekata vezanih za inkluziju. U školi su trenutno upisana 16 učenika sa posebnim obrazovnim potrebama, 14 pripadnika RAE populacije, 11 štićenika Dječjeg doma “Mladost”, 24 učenika strani državljani.

Posebnost kao stručne škole je i uključenost u dualni oblik obrazovanja 22 učenika. Danas škola ima ukupno 1006 učenika raspoređenih u 40 odjeljenja. Praznik škole je 21. mart, dan rođenja pjesnika Ivana Gorana Kovačića, čije ime škola nosi. Škola ima svoja indentitetska obilježja: grb, zastavu i školski list “Iskra” ove godine štampan 59 broj, a vodi i svoj LJETOPIS.

Škola je u sistemu obrazovanja od osnivanja do danas prepoznata kao veoma uspješna. Mnogi njeni učenici su postali znamenita imena, kako crnogorskog i regionalnog prostora, tako i svijeta u svim oblastima javnog života nauke, umjetnosti, kulture, sporta i politike.

Poznati i priznati učenici

Učenici ove škole tokom njene istorije do danas, zavređivali su najveća priznanja i nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u različitim oblastima znanja, umjetnosti, sporta. Učenici ove škole upisuju željene fakultete u našoj zemlji, regionu i širom svijeta i sa uspjehom ih završavaju.

Činjenice govore da su mnogi od njih postali znamenita imena kako naših prostora tako i šire. Učenici ove škole su bili ili su sada: Dušanka Hajduković i Mileva Ćetković (iz prve generacije maturanata 1955/56.) doktori ekonomskih nauka, Pavle Obradović, doktor elektrotehničkih nauka, inovator, Drago Šerović, profesor fakulteta, doktor elektrotehničkih nauka, Gligo Vuković, doktor prirodno-matematičkih nauka, Duško Lučić, profesor fakulteta, doktor tehničkih nauka, Milan Obradović, doktor medicinskih nauka, Gordana Đurović, doktor ekonomskih nauka, Nenad Koprivica, doktor političkih nauka, Simonida Subotić, prvi doktorand iz Crne Gore na univerzitetu Jejl, Aleksandar Andrija Pejović, doktor političkih nauka, pregovarač Crne Gore u pridruženju EU, Stevan Koprivica, dramski pisac i profesor akademije, Boris Kraljević, pijanista i profesor akademije, Čedomir Nikolić i Tomislav Stanić, pijanisti, Dragoljub Đuričić i Antonije Pušić, muzičari, Bojan Bazeli, čuveni filmski snimatelj, Jelena Đokić, Miloš Pejović i Dragana Dabović, glumci, Danilo Marinović, Ivan Seratlić režiseri,; sjajni sportisti, prvaci i rekorderi: Natalija Bajković, Zagorka Golubin, Tia Čamđžić, Duška Radan, Matija Jauković, plivači; Božidar Stanišić, Zoran Mustur, Stanko i Boris Zloković, Vaso Subotić, Todor i Andrija Prlainović, Miloš Šćepanović, Vlado Gojković vaterpolisti “Jadrana” i reprezentacije; Zoran Matković, atletičar, Predrag Savović, košarkaš, Milivoje Dukić, jedriličar, a još učenici a okićeni slavom: Danka Kovinić, teniserka, Nikola Lučić, košarkaš, Stefan Pješivac, Vlado Popadić, Aleksa Ukropina, Dragan Kolesko, Đuro Radović… Na Olimpijskim igrama u Riju dva učenika ove novske škole su bili učesnici istih.

Na državnim i međunarodnim takmičenjima iz oblasti znanja, odnosno vještina, učenici škole tradicionalno osvajaju nagrade: za ovu godinu: II mjesto iz geografije i engleskog jezika, I mjesto na međunarodnom debatnom turniru, II mjesto na međunarodnom sajmu turizmatakmičenje turističkih škola, I mjesto “GATUS 2018″turistički tehničar, II mjesto kuvari, III mjesto konobari…

Sportsko društvo

Škola ima svoj prepoznati Volonterski klub “Tačka oslonca”, Preduzetnički klub, Sportsko društvo, Eko odbor i niz sekcija koje su prepoznate u lokalnoj i široj sredni kroz svoje aktivnosti. Formirana je novinarska i bibliotekarska sekcija, redakcija lista “Iskra”, školski hor, Sportsko društvo sa takmičenjima u fudbalu za kategorije I i II ,odnosno III i IV razreda, u odbojci u istim kategorijama za muškarce i žene, u stonom tenisu i šahu u kategorijama muškaraca i žena.

Učenici sportisti učestvovali su na Školskoj sportskoj olimpijadi i ostvarili izvanredne rezultate dva prva, jedno drugo i jedno treće mjesto. Škola je od strane Školskog sportskog saveza Crne Gore proglašena najboljom srednjom školom u 2017. godini. Ovim se potvrđuje opravdanost formiranja Sportskog društva, ne samo zbog postignutih rezultata već i zbog činjenice da je nabavljena sportska oprema i rekviziti koji se koriste i u redovnoj nastavi.

Sportisti-učenici škole: Petar Mijušković, Đorđe Tešanović, Đuro Radović, Jovana Terzić, Janko Čepić, Danilo Radović, Bosanac Andrej, Gardašević Martin, Luka Murišić, Uroš Vučurović, Marko Radanović, Nataša Radović su na poseban način doprinijeli opštoj slici o uspjehu škole u njenoj misiji, kroz učešće na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima i turnirima, individulno ili kao članovi klubskih i nacionalnih selekcija ostvarujući vrhunske rezultate, od osvajanja srebrne medalje na juniorskom prvenstvu Evrope u vaterpolu.

Riječ direktora

Naša škola je u kontinuitetu zasnovana na kvalitetnom obrazovno-vaspitnom radu, kroz proces stalnih promjena svih subjekata, a s ciljem razvoja i unapređenja osnovnih vještina i kompetencija učenika potrebnih za ispunjavanje zahtjeva modernog tržišta rada, kazao je direktor škole Momir Dragićević.

“Unapređivanjem organizacije rada, korišćenjem raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa, uz saradnju sa svim relevantnim činiocima obrazovne prakse, obezbjeđujemo prepoznatljivo mjesto škole u širem okruženju. Misija škole je i podizanje nivoa zainteresovanosti i motivacije učenika, zaposlenih, roditelja i partnera, njihove angažovanosti i kreativnosti, a s ciljem ostvarivanja boljih postignuća u svim oblastima obrazovno-vaspitnog rada”, kazao je on.

Kao jedina srednja škola u gradu, dodaje, prate zahtjeve lokalnih socijalnih partnera, Zavoda za zapošljavanje pa iz tih razloga realizuju veliki broj programa u različitim sektorima.

“Osim realizacije i osposobljavanja učenika za različita zanimanja, učenicima se nude različiti vannastavni sadržaji preko kojih mogu da razvijaju svoji kreativnost, nadarenost, talenat, preduzetnički duh i humani odnos prema drugima”, zaključio je Dragićević.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Ћампино
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ћампино
Gost
Ћампино

Замијените тој ђеци компјутере барем…

Send this to a friend