Društvo

Zabrana kretanja Skadarskim jezerom, osim za policiju i zaposlene u NP

Nacionalni parkovi  Crne Gore uvelo je zabranu kretanja Skadarskim jezerom, osim za Granično-pomorsku policiju i zaposlene u Službi zaštite NP.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore neće tolerisati neodgovorno i neprimjereno ponašanje pojedinaca ni u situaciji kada Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, a i cijela država čine sve da se posljedice zarazne bolesti COVID-19 i mogućeg širenja virusa svedu na minimum, naveli su u saopštenju.

“Na žalost, pojedini nesavjesni ribolovci, uprkos mjerama izrečenim u cilju zaštite zdravlja ljudi, kao i onim koje se odnose na zaštitu prirode, zarad ostvarivanja lične koristi ugrožavaju riblji fond i dovode u opasnost zdravlje ljudi. Nezakonitim djelovanjem i kršenjem zabrane kretanja Skadarskim jezerom, osim opštine Tuzi izlažu riziku i druge teritorije koje se oslanjaju na prostor Nacionalnog parka”, saoštili su iz JPNPCG.

Tokom redovnih i vanrednih aktivnosti organizovanih tokom vikenda, nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa plovnom jedinicom Uprave policije i ribočuvarima pronašli su oko 40 ribolovnih mreža, iz kojih je sva riba vraćena u jezero.

U ovom periodu kada se toplovodne vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove Skadarskog jezera, činimo sve da ih zaštitimo od ulova i omogućimo im neometano obavljanje mrijesta.

Podsjećamo da je ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počeo 15. marta i traje do 15. maja, što podrazumjeva zabranu ulova svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje. Međutim, vanredne okolnosti i dodatne mjere koje je donijelo JPNPCG podrazumjevaju zabranu bilo kakvih aktivnosti na jezeru uključujući i lov na jegulju.

“JPNPCG podsjeća na poruke koje su najmlađi upućivali svim nesavjesnim ribolovcima, u okviru kampanje „Stop krivolovu“: „Vjetar nosi naš glas, Skadarsko jezero čuvajte za nas“ i „Od marta do juna nek se svi osvijeste, u Skadarskom jezeru ribe se mrijeste“. Mjera zabrane kretanja svih plovila po vodenoj površini na prostoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero, osim za Granično-pomorsku policiju i zaposlene u Službi zaštite NP, dio je Odluke o privremenoj zabrani ulaza i boravka u svim nacionalnim parkovima, koju je JPNPCG donijelo 20. marta”, zaljučuju u saopštenju.

Sve informacije zainteresovani mogu dobiti na dežurni broj telefona 067 000 825 tokom cijelog dana.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
MikavicaTiho D
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mikavica
Gost
Mikavica

Od cega ce ljudi da zive? Ovo pogoduje jedino ovima sto su na drzavne jasle! Njima je svejedno radili ne radili isti je učinak.

Tiho D
Gost
Tiho D

Kako cemo bubnjeve bacat znali se ojadili se

Send this to a friend