Ekonomija

DPS Tivat: Valorizacija tivatskog Aerodroma značajna za Crnu Goru

Aerodrom Tivat

Pitanje Aerodroma Tivat i njegova valorizacija na dugoročno održiv način je projekat od strateškog interesa ne samo za opštinu Tivat, već i za Crnu Goru, koja pored ulaganja u projekat autoputa, želi da postane značajna avio destinacija i time dodatno osnaži uticaj turizma na visoke stope privrednog rasta, poručili su iz tivatske Demokratske partije socijalista.

Kako je saopštila predsjednica OO DPS Tivat Jovanka Laličić, odbornici ove partije nijesu podržali inicijativu Kluba odbornika Socijaldemokratske partije da se na dnevni red današnje sjednice Skupštine opštine Tivat uvrsti Zaključak kojim se obavezuje predsjednik Opštine, Vlada Crne Gore i Ministartsvo saobraćaja, da presipitaju postupak vraćanja prava raspolaganja na nepokretnostima obuhvaćenim DSL sektor 24 sa opštine Tivat na Vladu Crne Gore.

“Smatramo da je ova inicijativa suštinski beskorisna, ako znamo da su nadležni organi lokalne uprave kroz sprovedeni upravni postupak iskoristili sva pravno dozvoljena sredstva (žalbu i tužbu) kojima se preispituje zakonitost postupka za prenos zemljišta. Takođe, ne treba zaboraviti ni činjenicu da se predmetno zemljište nalazi u zoni morskog dobra, na kojem, kao dobru od opšteg interesa, jedino država Crna Gora može biti nosilac prava svojine, a Vlada subjekt raspolaganja”, navela je Laličić.

Kako je istakla, i pored navedene činjenice, nadležni organi Opštine su sproveli postupak sa ciljem otklanjanja svake, eventualne pa i formalne manjkavosti, iskazujući na taj način svoj odgovoran odnos prema ovom važnom pitanju.

“Opština Tivat je najbolje u Crnoj Gori, ali i šire, osjetila benefite vizije razvojne politike Vlade Crne Gore i što znači kada se u datom trenutku na pravi način iskoriste razvojne šanse kakve se rijetko ukažu. Podsjetimo se da su Porto Montenegro i Luštica Bay danas projekti po kojima je prepoznata Crna Gora, ali i brendovi koji našu opštinu i državu pozicioniraju ispred konkurencije u okruženju”, naglasila je ona.

Poručila je i da je zadržavanje trenutnog stanja Aerodroma je apsolutno neodrživo.

“Zagovornici takvog koncepta pokazuju strah od nečeg novog, ili je u pitanju pokušaj da se zadržavanjem postojećeg stanja sačuvaju neki trenutni partikularni interesi.Ipak, ako se u razmatranje uzme činjenica da je Državna studija lokacije sektor 24, za čiju su realizaciju opredijeljena ogromna sredstva, da se kroz davanje koncesije obezbjeđuje da koncesionar uloži najmanje 200 miliona eura, kao i činjenica da je slika današnjeg Aerodroma u Tivtu u najmanju ruku problematična, onda je jasno da glavni motiv zbog čega se aerodromi daju u koncesiju nije koncesiona naknada”, dodala je Laličić.

Prema njenim riječima, mnogo važniji su ukupni efekti koje će se dobiti od koncesije, i kako će ovaj prostor izgledati ako se ima u vidu u budućnosti, sa svim planiranim sadržajima na ovom i prostoru šireg akvatorijuma.

“Za nas u DPS-u je vrlo važno pitanje imovine bivših vlasnika zemljišta. Zalagaćemo se da se u daljem postupku obeštete raniji vlasnici uz napomenu da je zaštita prava svojine jasno iskazana i kroz ponuđeni koncesioni akt. Opština Tivat će u saradnji sa Vladom, kroz učešće predstavnika opština u tenderskoj komisiji i u daljem postupku, zaštiti svoje interese. S pravom očekujemo da dio koncesione naknade koja bude ostvarivana na teritoriji naše opštine bude prihod njenog budžeta”, istakla je ona.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
MrgudMareBokeljNikolinaFlojd
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

Vi ste najpametniji i samo naprijed . Mi ostali nemamo mozga .i od tih velikih turista samo vi imate korist a ova bijeda i sa mnom neka odapne . .udite narode odavde . Jer cekajuci odosmo prije vremena dje ne treba vuci nikad siti …..

Mare
Gost
Mare

DPS svako godine ima jednu rijec koju koriste svi od nizeg cinovnika do premijera. ove godine to je Valorizacija. Sve zivo valorizuju …

Bokelj
Gost
Bokelj

Evo za ovih 30 godina smo vidili kako se vi brinete o interesima drzave i gradjana.Pokrali ste sve sto se moglo pokrasti pa cete sad i aerodrome i na kraju crkvu.

Nikolina
Gost
Nikolina

Valorizovace kod nas u prevodu znaci dace dzabe nekome da masno zaradjuje

Flojd
Gost
Flojd

“Slika danasnjeg aerodroma je problematična”
“Stanje aerodroma je neodrživo”
Kome vi to pričate, ko je ovdje lud..

Karlo
Gost
Karlo

Bravo g-djo Laličić. Vrlo lijepo i jasno saopštenje. Nastavite samo.

Pero CG
Gost
Pero CG

Zanemarujući rukovodstvo aerodroma koje je katastrofa, neka mi ova gospođa objasni ako je neodrživo za nas kako će biti odrzivo za njih? I neka mi kaze sa koliko gubitaka posluje aerodrom kad je neodrziv?

Send this to a friend