Ekonomija

EPCG: Nema zakonskog utemeljenja za sjednicu Skupštine akcionara

Elektroprivreda

Priprema sjednice Odbora direktora Elektroprivrede EPCG, na kojoj će se razmatrati zahtjev Vlade od 11. januara i donijeti odluka o sazivu Skupštine akcionara, je u toku i biće zakazana do 10. februara, saopšteno je iz EPCG.

U kompaniji ističu da Vlada traži nezakonito organizovanje Skupštine akcionara. Dodaju da Odbor neće učestvovati u pripremi, niti ovlastiti nadležene u Društvu da učestvuju u organizovanju i održavanju pomenute sjednice, jer, kako kažu, očigledno nema zakonskog utemeljenja.

“Primorani smo da se oglasimo, jer se sada radi o kršenju Zakona što za posljedicu može imati nanošenje štete kompaniji, dodatne finasijske troškove i otvaranje mnogih pravnih postupaka. Umjesto posjete najboljoj nacionalnoj kompaniji od strane predstavnika Vlade i upoznavanja sa dosadašnjim radom EPCG, te pripreme u očekivanoj primopredaji funkcija, uslijedile su, nažalost, uvrede, medijski pritisak i postupanje suprotno propisima”, istaknuto je na sjednici Odbora direktora koja je organizovana povodom obavještenja Vlade o sazivu vanredne Skupštine akcionara”, ukazali su u EPCG.

U državnoj energetskoj kompaniji naglašavaju i da Odbor direktora do sada nije, niti će komentarisati uvredljive kvalifikacije ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića na račun Odbora i pojedinačnih članova.

<<<Bojanić: Odbor direktora EPCG-a prestaje biti partijska ćelija DPS-a – CdM>>>

Kako je saopšteno, Odbor je zaključio još jednom, o čemu je više puta obaviještena i Vlada i nadležno ministarstvo, da će u skladu sa zahtjevom vlasti od 11. januara sazvati vanrednu Skupštinu akcionara u zakonskom roku sa dnevnim redom razrješenja i izborom članova Odbora direktora kompanije.

“Odbor, kako je i saopšteno Vladi, u međuvremenu želi da u što većem obimu saldira poslovnu 2020. godinu i rezultate rada Društva kao organa upravljanja. Sa druge strane, i pored navedenih činjenica saopštenih Vladi i ministarstvu za kapitalne investicije, Odbor je iznenadjen obavještenjem Vlade Crne Gore o sazivu Skupštine akcionara koji je u suprotnosti sa odredbama člana 135 i 152 Zakona o privrednim društvima”, objasnili su u EPCG.

U cilju upoznavanja javnosti, kako dodaju, žele istaći da kvalifikovani akcionar, u ovom slučaju Vlada, ima pravo da saziva skupštinu akcionara, ali na način da odgovarajući zahtjev dostavi Odboru direktora koji je dužan da sazove skupštinu u roku od 30 dana i sa tim upozna akcionare objavljivanjem odgovarajućeg obavještenja najmanje 30 dana prije dana održavanja skupštine dva puta, u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju i na svojoj internet stranici.

“U slučaju da Odbor direktora odbije takav zahtjev ili po njemu ne postupi u propisanom roku, akcionar ima pravo da se obrati nadležnom sudu sa zahtjevom za sazivanje Skupštine. Odluku suda o sazivanju skupštine akcionara sprovodi Odbor direktora. Tek ako odbor direktora ne postupi po nalogu suda, akcionar koji je zahtijevao održavanje Skupštine ima pravo da sam sazove skupštinu, i sve to precizno pise u Zakonu o privrednim društvima a nije ispoštovano u ovom slučaju. Odluku suda o sazivanju skupštine akcionara sprovodi Odbor direktora. Tek ako odbor direktora ne postupi po nalogu suda, akcionar koji je zahtijevao održavanje Skupštine ima pravo da sam sazove skupštinu, i sve to precizno piše u Zakonu o privrednim društvima a nije ispoštovano u ovom slučaju”, rekli su u EPCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikolas
Gost
Nikolas

A nemojte pred izbore

Raskk
Gost
Raskk

A za vase plate, ima osnova.

Zdravko
Gost
Zdravko

Ajmo sad cistu zaposlenih u EPCG

Kimi
Gost
Kimi

Jes, sve ce Vlada cekati da se lopovi iz odbora direktora smiluju da organizuju Sjednicu! Eo trci!

Slavko
Gost
Slavko

A nije mi jasno što se bartgate da odložite smjene mjesec, najviše dva, dana? Šta karijere, pa vam treba brojem?

Ukratko
Gost
Ukratko

Otkad su došli na vlast pokazuju da su diletanti i siledžije.

Mina
Gost
Mina

U cije ime ste clanovi Odbora direktora?Pokusavate da spocitavate vlasniku EPCG,pa se pozivate na Zakon.Vlasnik ,tj. drzava zeli da vas smijeni i to je to.Tu procedura nije toliko ni bitna,bitno je da ste vi zavrsili karijeru u EPCG.

Send this to a friend