Ekonomija

Hrvatska, Rumunija, Bugarska povećale minimalce, Crna Gora nikako

Mirko Stanić

Tema minimalne zarade je jedna od ključnih ekonomskih tema ove godine u Crnoj Gori. Vlada i sindikati će ponovo sjesti za sto i pokušati da se dogovore. Za sada, nema mjesta optimizmu da će se minimalac povećati.

<<<Sljedeće godine minimalac neće biti povećan, 250 eura samo neostvarena želja?<<<

Član Predsjedništva i portparol SDP-a Mirko Stanić tvrdi da opravadanost zahjeva da se poveća minimalna zarada najbolje pokazuje podatak da minimalac od 193 eura u Crnoj Gori primaju desetine hiljada radnika, a platu manju od 250 eura, koliko SDP predlaže, preko 77.000 građana.

“Koliko je ta tema bitna za druge zemlje, pogotovo one u Evropskoj uniji, vidimo po tome što je centralna ekonomska tema krajem ove godine. Za razliku od Crne Gore, u kojoj predstavnici Vlade pričaju o enormnom rastu, u Francuskoj koja ima tri puta manji ekonomski rast predsjednik države Emanuel Makron je najavio povećanje minimalne zarade za 100 eura. Na postojeću platu koja je već pet puta veća od crnogorske. Pirtisak koji su građani izvršili na Vladu je doveo do toga da se ukine i povećanje akciza na gorivo, koje je manje, nego što je povećano u Crnoj Gori. Zbog tog pritiska će Vlada Francuske dati 10 milijardi eura više svojim građanima”, jasan je Stanić.

Prema njegvim riječima, Vlada Hrvatske je povećala minimalnu zaradu na preko 404 eura, za 37 eura i čini skoro 45 odsto prosječne plate. Hrvatska će ove godine imati značajno manji rast BDP-a od Crne Gore.

“Kad pogledamo minimalne zarade u Evropi, od kad je u Crnoj Gori na 193 eura u Rumuniji je povećana za više od duplo – 109 odsto ili Bugarskoj sa rastom od 93 odsto i ako su prije šest godina bile manje, danas su značajno veće nego crnogorska. U zemljama koje su približno velike kao Crne Gora minalna plate iznosi u Estoniji 500, Letoniji 430, Litvaniji 400 eura i konstanto raste u proteklih šest godina”, smatra on.

Danas, kako ističe, kad Vlada Crne Gore kroz povećanje poreza, akciza i taksi ubira skoro 200 miliona eura više na godišnjem nivou u odnosu na period prije dvije godine, zvanično objašnjene je da bi povećanje zarada dovelo do rasta nezaposlenosti?!

“Ovakvu ekonomsku mudrost moraju hitno poslati našim EU i NATO partnerima iz niza zemalja, od Estonije i Hrvatske do Rumunije i Francuske”, smatra Stanić.

Predlog SDP-a je jasan i od njega, tvrdi on, koristi imaju svi.

“Tražimo povećanje minimalne zarade na 250 eura i uvođenje startnog neoporezivog dijela, kojim bi se poslodavcima nadomjestio višak novca koje bi davali za povećanje zarada, tako da bi na kraju za plate davali isti iznos. Istovremeno bi u legalne tokove uveli desetine miliona eura koje se danas nalaze u sivoj zoni i pomoglo Vladi da taj novac bude oporeziv, umjesto što se isplaćuje na ruke. O tome koliko je ovo dobro za 80.000 ljudi koji primaju najnižu minimalnu zaradu u Evropi ne treba trošiti riječi. I taj iznos bi jedva pokrio razliku u standardu koju danas imaju od odnosu na prije par godina, kada je PDV bio 17 odsto ili kada nije bio ovoliki iznos akciza na gorivo, računi za struju, vodu, komunalije. Da ne pričamo da sa ovom osnovom njihova penzija uz punih 40 godina staža, ne bi prelazila 170 eura”, ističe član Predajedništva SDP-a.

Kako dodaje, pošteni poslodavci, kojih je danas ogromna većina u Crnoj Gori, bi imali fer uslove za rad, gdje se ne bi dešavalo da imamo povlašćene kompanije u kojima su svi od direktora do čistačice prijavljeni na 193 eura, dok se iz ostalih kompanija “ne vade” inspektori.

“Ti ljudi, vlasnici malih i srednjih kompanija u kojima često rade i 16 sati, koji prijavljuju svaki euro prometa i plate svaki euro poreza, danas imaju manji profit od onih koji ne plaćaju porez i osiguravaju radnike na minimalac. Zbog svega ovoga, za Crnu Goru je nužno da pod hitno poveća minimalnu zaradu na 250 eura, prije nego hiljade radnika dovedemo u bezizlazno stanje sa daljim padom životnog standarda ili da za 10-15 godina imamo socijalnu bombu sa armijom penzionera čija primanja ne mogu da zadovolje elementarne potrebe. Potrebna nam je hrabra i socijalno odgovorna vlast, koja misli na svoje građane koje rast BDP-a, neto stranih investicija, bankarskih depozita ili neki drugi pokazatelji ne dotiču puno. Dotiče ih svakog prvog mala i nedovoljna minimalna zarada i, ko ima sreće, nekoliko desetina eura na ruke”, zaključio je Stanić.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Grey
Gost
Grey

Stanić priča ono što većina misli, ali ne smije da kaže na glas.

Deri čapru
Gost
Deri čapru

Deri čapru govedima, Milojice, kazaće ti oni gdje im je još mrven neodrt ostao. Deri, kad ti može biti.

Rijecka nahija
Gost
Rijecka nahija

Neću ni da komentarišem!pi,pi

Za dudukljane
Gost
Za dudukljane

Da zivimo bolje😭😭😭😭😭

Anonimus
Gost
Anonimus

To što govoriš i kako govoriš govori samo o tebi…

Aloalo
Gost
Aloalo

Dakle krepavajmo do daljnjeg….jbg.

Marv
Gost
Marv

SHvatite, mi srljamo u dug, pred bankrotom smo, a vi pricate o povecanju minimalca?? CG je gotovo 90% duga u BDPu, da li vi shvatate sta to znaci? Koliko se fabrika otvorilo u Duletovom mandatu?

Stara varoš
Gost
Stara varoš

Dobro je što je ogroman broj fabrika otvoren u mandatima prethodnih predsjednika vlade.

Zar ne
Gost
Zar ne

Ja bi jos to malo stegao!!! Povecati Pdv na jedno 35%, povecao doprinose jos duplo, i smanjio minimalac na 50€, akcize na sve zivo povecao. Ovoj bagri od naroda tako treba kad glasa ovu muku 30 godina

Gluposti
Gost
Gluposti

Ovo bi nešto značilo samo državnim službenicima, koji primaju platu po koeficijentu minimalne zarade. Stvarnom radniku je svejedno, primaće koliko prima. A za izpod 250 svakako niko nije budala da radi.

Milos
Gost
Milos

Povećala je i Srbija i BiH. U Srbiji je minimalac 250€, a u BiH 230€, jos su cijene u navedenim državama 50% nize nego u montenegru. Montenegro daleko najgori u regionu .

Cg Sarajlija
Gost
Cg Sarajlija

A dje to 50% jeftinije u Bosni? Jeste posto je marka-euro upola.Nomoj mi jaro pamet soliti…

Ljuma
Gost
Ljuma

Predlog za vladu,povećajte minimalac na 250,odbornicima i clanovimavlade smanjite platu za 100e, gradnjevinskim vam simpatizerima povećajte porez na gradnju,uz zabranu da ne smije uticati na povećanje cijene prodaje nekretnina,hotelima redovno naplaćivati poreze.ne slati im prodane duše iz finansijske policije da ih kontrolisu,i zako Ce drzavna kasa u plusu,bankama ne dozvoliti velika zelenasenja,jer su isti kao kamata si.

Piroska
Gost
Piroska

Od 2007-2008 god. Crna Gora se ubrzano zaduzivala i sve to za potrosnju a minimalno za razvoj. Da smo zadrzali plate-prosjek na 350-400 eura a ulagali u razvoj hidrocentrala, pogona za preradu mlecnih i poljoprivrednih proizvoda, u turisticke objekte na Bjelasici i Zabljaku,…..a onda iz profita iz ovih pogona ulagati u izgradnji auto-puta i drugih infrastrukturnih objekata , slika crnogorske… Više »

Boka Ko
Gost
Boka Ko

jedan od rijetko smislenih komentara,ovo ostalo sve politikanti,sto se tice Stanica savjet mu je bježi sto dalje od ekonomskih tema

Milos
Gost
Milos

Pa 95% montenegra i ima Plate 300-350-400€. Nego koliko ima? Monatatovih 520€? Hahaha

ljesnjanjin
Gost
ljesnjanjin

A kolko imaju u Srbistanu, eto ti ih tamo pa pusti coce Montenego

Anonimus
Gost
Anonimus

Kobiliću ti li si?

Marina
Gost
Marina

Prestala sam da citam kod “ulagali u izgradnji”

marko
Gost
marko

Svaka cast,ovo je trenutno najvaznija tema,a ne politicka prepucavanja!

Budva
Gost
Budva

Cus da Vlada da gradjanima, pa vlada ne daje već svaka vlada uzima,a da li je realno povećati zarade za 30%u CG ako je Francuska jedva povećala minimalac za 8%

Mrgud
Gost
Mrgud

Za ovaj i ovakav narod i to je mnogo.

Pjer
Gost
Pjer

Ma sta oni znajuu.Smanjuj to

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Sramota i bruka..Zivjet u Evropu s ovakvom platom….

Mrgud
Gost
Mrgud

Kako ko reče koka.

Bokelj
Gost
Bokelj

Raspad unutar SDP. Stanic vata ovu pricu do iznemoglosti i coce misli da ce ovim sebe promovisati. Ajde sjasite da vam kazem. Sjedite tu a poslanici vam za nerad dobijaju i do 2.000 eura. Sidji ti malo u gradjane Stanicu pa radi kod privatnika. Nemas ti pojma kako je raditi i zaraditi kod privatnika, nego mi tu bistris politiku iz… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Šta nije istina u njegovoj priči demagože?

Bokelj
Gost
Bokelj

Odgovor bi bio predug, studentu prodekane.

Mrgud
Gost
Mrgud

Nemaš šta da odgovoriš,Bokelju iz Krajine.

Bokelj
Gost
Bokelj

A ne no Mojkovčanin sa Cetinja 😀

Anonimus
Gost
Anonimus

Ti si spodoba koja živi u Boku, a srce mu kuca sjeverno od Crne Gore. Rješenje jednostavno – idi tamo dje te srce vuče.

Sova
Gost
Sova

Mrgude, svi pričaju o neto zaradi. Iz ugla vlasnika, to ne postoji. Ja, kao vlasnik kompanije, vidim samo bruto platu. Ako imaš imalo IQ, shvatićeš razliku. Ako ne shvataš, ja ti ne mogu pomoći. Zahtjev za povećanje minimalca znači da će neto da se smanji, jer bruto ne može da se poveća. Ne može, jer mi se ne isplati. Bolje… Više »

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Kako je pametan vudjeli smo kad ste pogurali one dodatke za 3XL majke i olasali kasu za jedno 180 miliona €. Sad on lamentira o platama.

Marina
Gost
Marina

Da da bice da je kod vas u DPS sve super zato je pola drzave na minimalac. Vi ste kancer ovog drustva.

Djuroni
Gost
Djuroni

Ne branim vlast, naprotiv mislim da je bijedna I jadna plata minimalna pa I da je 500 eura na ove cijene. Medjutim vi ste Stanicu bili do prije 2 godine u vlasti, a kazete da se 6 godina nije povecavalo ni za zeru plata, pa dje ste bili sa tom pricom dok ste bili u vlasti? No tad su beneficije… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Znaš li šta znači riječ”bot”?

Budva
Gost
Budva

to si ti Mrgude

Mrgud
Gost
Mrgud

Okle ti šlježe,R.Srpska.

Anonimus
Gost
Anonimus

Ne ne ne, to je R. Šumska, dje medjed poštu nosi….

Vanja
Gost
Vanja

Mrgude aj nauci nas,posto Ti super ide.Popi jedan dojc.

Mrgud
Gost
Mrgud

Prvo pravopis,pa ostalo.

Delta sity
Gost
Delta sity

Ako povecaju nama, falice njima

Tako, tesko ce povecati minimalac.

Ali je bitno da mi volimo DPS i sve njihove druge.

Ovo nama treba

bakardin
Gost
bakardin

kad smo ovakvi kakvi smo .. .vise i ne zasluzujemo . . . . . sve je dobrooooo ., . . . .ajmooooo

Kiko
Gost
Kiko

Treba da se poveca minimalna zarada i treba da se uvede PIB za fizicka lica, pa da se stane na put sivoj ekonomiji i da se zna koliko ko prihoduje i rashoduje i okle taj novac, ko prekrsi pravilo drakonske kazne, tako bi se onemogucila korupcija, kriminal, prodaja robe bez akciza, svercovane robe. Samo donosenjem tog zakona drzava bi za… Više »

Marko
Gost
Marko

sto zna Stanić o tome On je političar a Oni ne rade za narod

Marina
Gost
Marina

Lako li je s tvojim mozgom.

Vlasta
Gost
Vlasta

Ovi su u EU, vino mi se.

Vlasta
Gost
Vlasta

Ovi su

MILOSH
Gost
MILOSH

Kad bismo se vise bavili ovim temama zemlja bi prosperirala! SDP je prava partija, koja se bavi samo bitnim pitanjima. Mnogo je bitno da imamo zadovoljne radnike, ako Bog da da ovo uspije!!!

Kika
Gost
Kika

Prema zvaničnim podacima 53.000 radnika u državi prima minimalac. Ostali dio zarade se prima na ruke. Gube i radnici i država. Ako se poveća minimalac na dobitku su radnici, jer će im se uplaćivati veći doprinosi i država, jer će biti veće uplate za doprinose. Gube poslodavci, jer će morati plaćati veće doprinose, a to su najveće firme. Je li… Više »

100 €ura@
Gost
100 €ura@

A jes o mudri Staniću,spasićeš narod sa minimalcem od 250€….smešno.Nit možeš što sa 193€…nit sa 250€.Prosipanje priče iz šupljeg u prazno.

Kiko
Gost
Kiko

Pa povecanje je povecanje pa makar 1 euro!

Milos
Gost
Milos

U montenegru sa ovakvim cijenam minimalac od 800€ mjesečno je malo da se civilizirano živi.

Mlad momak
Gost
Mlad momak

Zar nismo lideri u regionu u svemu?

Stefan
Gost
Stefan

Priča za poštovanje. Bravo!

Grey
Gost
Grey

Bolje da o ovome pričate, a ne o skupštinama i čudima. Jel medo u zatvor nije medo u zatvor. Jer od ovoga se živi odnosno prežvljava.

Anoniman
Gost
Anoniman

Kako je krenulo radnici ce da rade za dzabe svi u regionu povecavaju minimalac penzije plate u hrvatskoj dobiju 13 platu samo kod nas ne povecavaju nista nego smanjuju

Marko
Gost
Marko

u kojoj kompaniji se daje 13 plata u Hrvatskoj?Često sam tamo pa to ne cuh od Hrvata, Inače 13 platu su dijelili Grci pa se vidi dje su najzaduzenija zemlja Evrope

Grocijus
Gost
Grocijus

Mi smo nesrećna zemlja! Hvali se premijer ekonomskim rastom. Ekonomski rast ne osjećaju obični smrtnici. Bravo za SDP! Što više ovakvih tema i prijedloga, kako i dolikuje socijaldemokratskim partijama!

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Iz koje je ovaj partije.Uvažena redakcijo zašto ovoliko prostora ovim anonimusima.

Bokez
Gost
Bokez

Probaj malo u privatnike Stanicu!

Marina
Gost
Marina

Svaka čast za ovu priču, samo izdržite do kraja !

Mariofil
Gost
Mariofil

Bitno da vi imate za biste i spomenike diktatoru Titu, kog briga za plaće!!!

Send this to a friend