Ekonomija VLADA USVOJILA INFORMACIJU

Iz tekuće rezerve za dva patrolna broda još skoro 18 miliona eura

Foto: Vlada; Sa ranije sjednice

Procjena je da će cijena dva patrolna broda, koji po karakteristikama zadovoljavaju u potpunosti potrebe Vojske Crne Gore u dužem vremenskom periodu, biti uvećana za do 15 odsto u odnosu na sredstva planirana Zakonom o budžetu za 2024.godine, tj. za dodatnih 17.895.000 eura, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je 20. maja na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o potrebi korišćenja sredstava tekuće rezerve.

“Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu u članu 14 pod tačkom 19 definisano je sljedeće ,,Zaduženje za finansiranja nabavke opreme i sredstava, a za potrebe Vojske Crne Gore koja se odnosi na dva srednja patrolna broda dužine 55-70m, za koje će se kreditor utvrditi tokom godine, u iznosu do 120 miliona eura”. Nakon istraživanja tržišta, te promjene cijena vojne opreme usljed aktuelnih dešavanja u područjima zahvaćenim ratnim sukobima, došlo je do promjena u ponudama potencijalnih dobavljača. S tim u vezi, objektivna procjena je da će cijena dva patrolna broda, koji po karakteristikama zadovoljavaju u potpunosti potrebe Vojske Crne Gore u dužem vremenskom periodu, biti uvećana za do 15 odsto u odnosu na sredstva planirana Zakonom o budžetu za 2024.godine, tj. za dodatnih 17.895.000,00 eura. Ovo uvećanje cijena uključuje troškove finansiranja (kamatu), za koju uslove i način otplate definiše Ministarstvo finansija”, navodi se u Informaciji.

Kako se dodaje, imajući u vidu da sredstva za predmetnu namjenu nisu planirana u dovoljnom iznosu Zakonom o budžetu za 2024. godinu (,,SI.list CG” br. 124/23) kod Ministarstva finansija, shodno članu 43 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, a imajući u vidu povećanje cijena na tržištu, potrebno je da Vlada Crne Gore da saglasnost za korišćenje sredstava tekuće rezerve u iznosu od 17.895.000,00 eura.

“Shodno svemu prethodno navedenom, a u susret predstojećem NATO samitu u Vašingtonu, Crna Gora će na ovaj način kao kredibilni partner ostvariti izdvajanje sredstava od najmanje 2% BDP za sektor odbrane u 2024. godini shodno Godišnjem strateškom izvještaju za Crnu Goru u vezi sa obavezom investiranja u odbranu”, zaključuje se u dokumentu.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
LifeLifeValterPAF PAF
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Life
Gost
Life

Odlazi cirkus iz našeg grada.

Life
Gost
Life

Kakva crna rezerva. Koji je amater napravio ovako nelegalnu informaciju. Šta je ovo? I kamata se ne odobrava iz rezerve. Koji je amater 44e Vlade kreator ovog bezakonja?

Sad će Vuković budžetska inspekcija omunjiti i spriječiti zloupotrebu. Opet će čarape sa prorezima da hapsinjaju po Crnoj Gori.

Valter
Gost
Valter

To se ne radi iz tekuce rezerve

PAF PAF
Gost
PAF PAF

Ima se moze se

Send this to a friend