Ekonomija

Kosovu vraćena imovina u Crnoj Gori

Foto: RSE

Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) saopštila je da je uspjela da vrati svoju imovinu u Crnoj Gori. Radi se o osam nekretnina nekadašnjeg društvenog preduzeća PIK Kosovo eksport Industrija mesa-Kosovo Polje.

Kako se navodi u saopštenju, Kosovska agencija za privatizaciju je dobila sudski spor u drugostepenom postupku.

KAP je početkom ove godine saopštila da ima informacija da je osam njihovih nekretnina prodala Agencija za likvidaciju privatno-pravnih lica Srbije, te da je upisana na ime fizičkih lica u Direkciji za katastar u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore.

“KAP je 29. novembra 2023. godine primio rješenje, kojim je usvojena žalba KAP-a, ukida se rješenje Direkcije za katastar u Podgoricu, gdje je ova imovina upisana na ime fizičkih lica”, navodi se u saopštenju.

Nekretnine nekadašnjeg kosovskog društvenog preduzeća nalaze se u Podgorici, Baru i Budvi. Kako su ranije iz KAP-a rekli za RSE, ove nekretnine je posle 1999. nezakonito prisvojilo preduzeće “Klanica” iz Kraljeva, koje ih je potom prodalo.

Riječ je o skoro 1.000 metra kvadratnih poslovnih prostora na prestižnim lokacijama.

U centru Podgorice ih je sedam ukupne površine 700 kvadrata, od čega 500 u prizemlju stambenih zgrada, a 200 u pripadajućim podrumima. U centru Budve je prostor od 60 kvadrata a u Baru od 137 uz 47 kvadrata podruma.

Prema podacima Kosovske agencije za privatizaciju, koji su RSE ranije dostavljeni, Kosovo u Crnoj Gori ima preko 30 imovinskih objekata, gde se nelegalno promjenio vlasnik.

Prema istom izvoru Kosovo posjeduje 163 imovinska objekta, odnosno društvena preduzeća u zemljama bivše Jugoslavije.

43

avatar
1000
30
13
0
 
41
OkleNemocniDa sporiLovcenskaNeko iz mase
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Okle
Gost
Okle

A Kosovo tada nije postojalo 😂😂😂😂
Eeee na sta je Cg spala

Nemocni
Gost
Nemocni

Imali su i radnici akcionari dio iste te imovine nemojte zaboraviti da ih isplatite, sve ste na papiru obezvrijedili unistavali a onda akcionare tiho likvidirali, ovo se odnosi na svu imovinu u crnoj gori gdje su radnici u svim preduzecima bili suvlasnici

Da spori
Gost
Da spori

Isto tako, nelegalno prodata imovina u Parku prirode “Rijeka Zeta” je problem i moze da bude ogroman problem za 20 godina…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

To su nase nekretnine nijesu ni kosovske ni srpske !

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Tobos ova vlada ne priznaje kosovo, a oni ima daju nasu zemlju… sto im niste pare dali i aj sad adio

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Što mari da Srce Srbije uzme par nekretnina kad i Srbija prisvaja pola Budve.

Svega mi c.g
Gost
Svega mi c.g

Nije niko samovoljno PRISVOIO vec mu je neko iz drzave. sa vrha vlasti POKLONIO
Ne moze doc uzet i poci

Cheese
Gost
Cheese

Cisto da se zna, sve ovo sto Kosovo potrazuje je zbog razgranicenja dje je Crna Gora bespravno dobila oko 450km2 Kosovske teritorije. Mi smo im prisvojili teritoriju velicine 2 opstine Budva, kako bi oni mogli sjutra da budu u NATO. Eto, odrekli su se te teritorije zbog toga, a sad potrazuju nekakve nekretnine po Pg i Bd. U Kamenovu i… Više »

Burin
Gost
Burin

Ne bi lose bilo da ste napisali koji je sud donio takvu presudu.

Max
Gost
Max

Nijedan, odluka je donijeta u drugostepenom postupku po zalbi Kosovske agencije i katastar mora opet odlucivati…tako da nista nisu dobili jos. Nego novinari prenesu samo povrsno

marius
Gost
marius

Neka je vraceno. Ne treba tudje otimat. Zar vas nisu tako roditelji ucili ? Kad postupas ispravno, onda ce te i BOG pogledat, a to nam je i te kako potrebno , da se odupremo ovom zlu te ne je snaslo, i ocuvamo ovu jedinu nam domovinu, ovu nasu CRNU GORU. Nek je vjecna !

Filip2
Gost
Filip2

Zanimljivo, pošta crne gore je za vrijeme kraljevine imala poslovne prostorije u Peći Dečanima i Đakovici, Prva Banka Crne Gore 1901, takođe. Crnogorska pravoslavna crkva je služila liturgiju u crkvama tamo. Hoće li se i njima vraćati imovima?!?! Imamo li zaštitnika državne imovine?

Filip2
Gost
Filip2

Kakvom kosovu? Kako su dolazali kontinuitet između AP KIM i republike kosova, osnovane 2008?? Niđe veze, oni nijesu preuzeli nikakva prava i obaveze, nego su novoosnovani entitet!

Joko
Gost
Joko

Kad krene vraćanje osta CG na 4 Nahije.POLAKOTE

branka
Gost
branka

Neka oni nama vrate našu imovinu na Kosovo.

Ivan
Gost
Ivan

Sobzirom koliko su svi iz ex-yu uplacivali za kosovo, oni bi to trebali da vracaju iducih 100 godina

Željko
Gost
Željko

A Kamenovo, što je sa Kamenovom jer kada sam bio mladić, tada sam još živio u/na Ratcu, Bar, često sam volio ići tamo a znam da su vlasništvo imale firme sa Kosova, prelijepa odmarališta, prelijepe plaže?

Cheese
Gost
Cheese

Zemlja na kojoj su bile te kucice ‘odmaraliste’ je pripadala i, i dalje pripada opstini Budva, a objekti pripadaju nekoj Kosovskoj firmi ciji su vlasnici iz Srbije, ali registrovana je u Pristini 1995 godine. Tehnicki zemlja je Opstinska ali su ti objekti Kosovski. Treba da se skinu i da se vrate. To je to

Oteto
Gost
Oteto

Sta je sa prodavnicom “Kosovodrvo” u centru Niksica? Prostor od 300m2 neko je prisvojio devedestih god, a radnici ni centa od svega nijesu vidjeli. Za tuzioca materijal prva liga.

Lipa
Gost
Lipa

Pa da ga nebi dao nekome pa te sas interesuje nema krčmljenja Crne Gore upamtite to…

Brendon
Gost
Brendon

Kad ćeno mi tražiti Metohiju ??? 🤠

Lipa
Gost
Lipa

Našu Metohiju čudi me da ti je komentar prošao jer mi crnogorci smo tol8ko jadni postali da ni komentar đe si u pravu Đe ne damo naše ne prolazi…napišem za prevlaku ne prolazi neće ni ovaj ali nema veze samo nastavite cenzuru i laži popis će pokazati sve…ne dam crnogorske zemlje ni pedalj…

SasaPG
Gost
SasaPG

Kosovo je primalo pomoc za nerazvijene dok je bilo u Jugoslaviji, a onda subvencije od Srbije. Za sve sto im je trebalo, od radnih mjesta do djecijih dodataka. I Crna Gora je bila finansijski neodrziva i primala je pomoc za nerazvijene. Niti je ovo nase da im vratimo, niti njihovo da uzmu.

delboj
Gost
delboj

Crna Gora nije bila nikakav trosadzija da bi bila finansijski neodrziva. Mozda je njen finansijski doprinos bio mali u Yu, ali za one uslove zajednickog suzivota i radnickog samoupravljanja. Sasvim sigurno je finansijski odrziva i to se vidi i sa ovih ispunjenih 10 odsto kapaciteta, dodatno zbog toga sto cak i vise nema industriju. Od te finansijske pomoci koje je… Više »

Nenad
Gost
Nenad

Svaka čast njima. A mi u CG bi sebe prodali, zarad tuđe države

Lipa
Gost
Lipa

Kako pa imali poštenu i dobru vlast trudes i više godina kontinuitet šta sad ne valja možda promjena..

Čečat
Gost
Čečat

Tako je! Sve im vratiti.

Dijamant
Gost
Dijamant

Eto vam ga Vaš braća Kosovari, sretno im bilo

Demosten
Gost
Demosten

Treba im “dati” i Ul

Atos
Gost
Atos

Tako je, još da im damo onu teritoriju CG koju traže, tako je, oj ha

Naopaki
Gost
Naopaki

tako radi DRŽAVA, a da mi potražujemo ovako nešto naše, oprostili bi, jer nije to nama bitno.

Advokat
Gost
Advokat

A dje je ra Direkcija za Katastar i imovinu da vrati crnogordke crkve koje su otudjene na nelgalan način?!
Da vas vidimo. Pratićemo vas budite sigurni.
Piznata je hronologija upisa crnogorskih crkava. Gledaćemo se!

Podgorica
Gost
Podgorica

Pokretali se u proteklih 25g preko 40 postupaka. Ni vaš Dps sud vam nije hto udovoljiti, jer nemate ništa od papira a oni imaju sve

Damjanović
Gost
Damjanović

Bravo, pošteno za svaku pohvalu!!!!!

Lipa
Gost
Lipa

A šta je pošteno…

Titograd
Gost
Titograd

Lipa, ne razumiješ ti što je pošteno. Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Милица
Gost
Милица

Да ишта знаш о историји наше ЦГ не би се одрицао територије која нам је ПРИПАДАЛА, “патриЈото”

OnajOnamo
Gost
OnajOnamo

A kad će Kamenovo?!?

Max
Gost
Max

Nikad

Mira
Gost
Mira

Ispravna odluka.

Metotije
Gost
Metotije

Bravo, vojvoda na aparatima🤣🤣🤣🤣🇲🇪❤

Lipa
Gost
Lipa

I svaki normalan Crnogorac ali budite ubijeđeni vi koji bi poklanjali bilo kojoj fukari imovinu i zemlju Crne Gore ne damo ništa.

Hogar
Gost
Hogar

Svaka ti čast 👍 ti si ustvari ogorčen zbog pljačke milenijuma zvane “temeljni ugovor” a obraćaš se kvislinškoj vlasti i crkvi Srbije.

Send this to a friend