Ekonomija

Nastavljaju se razgovori sindikata zdravstva sa predstavnicima Vlade

Sa sastanka/ Foto: Vlada CG

Pregovori Sindikata zdravstva i Ministarstva finansija i zdravlja o mogućim modelima povećanja zarada za srednji medicinski kadar, čija primanja ne korespondiraju sa složenošću poslova koje obavljaju biće nastavljeni sledeće sedmice a njihov cilj je iznalaženje najboljeg privremenog rješenja dok se na sistemski način ne uredi pitanje zarada, što je planirano izradom novog Zakona o zaradama u javnom sektoru u drugom kvartalu ove godine.

To je saopšteno nakon sastanka, koji je danas održan u Ministarstvu finansija, a kojem su pored predstavnika Sindikata zdravstva, dr Mihaila Babovića i Nebojše Radonjića prisustvovali potpredsjednik Vlade za zdravstvo dr Srđan Pavićević, ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, kao i predstavnice ministarstva finansija, državna sekretarka Jovana Nišavić i v.d.genaralne direktorice Direktorata za lokalnu samoupravu i politiku zarada Snežana Mugoša.

Ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, kazao je da je sastanak sa sindikatima bio konstruktivan i da su jasno razumjeli potrebe kolega iz zdravstvenog sistema, ali i da su dugogodišnja, nesistemska rješenja dovela do određenih “anomalija”, koje su, prema njegovim riječima, napravila nelogične razlike u zaradama ne uzevši pritom u obzir složenost poslova koji su u sistemu zdravstva itekako važni.

‘Ono što je činjenica jeste da je stav Vlade da sistemski riješimo problem zarada, između ostalog i u zdravstvu , što će se regulisati prvo izradom novog Zakona o zaradama u javnom sektoru, koji je najavljen za drugi kvartal, ali i paralelno sa Granskim kolektivnim ugovorima o kojim će se pregovarati u sklopu tog procesa. Takođe, uvidjevši izvjesne potrebe naših sindikalaca, mogu da kažem da ćemo nastaviti i dalje razgovore sa ministrom finansija i ministarstvom finansija u cilju analize izvjesnih budžetskih linija i nastojanja ka nekom izlasku u susret trenutnoj situaciji i eventualno nekom možda i ranijem privremenom rješenju”, kazao je Šimun.

U odnosu na najavljeni štrajk sindikata, ministar je kazao i kako očekuje da će zdravstveni radnici imati razumijevanja imajući u vidu dobru volju Vlade da riješi ovaj problem, posebno naglašavajući činjenicu da je sadašnji premijer bio ministar finansija u Vladi koja je, kako je istakao ” uradio najviše za zdravstvene radnike i zdravstveni sistem ikada.”

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje , zdravstvo i socijalu, dr Srđan Pavićević, kazao je da je dijalog i partnerski odnos pri rješavanju ovih izazova ključ te da nikakvi ultimatumi ne mogu donijeti dobro.

” Dakle, Zakon o zaradama u javnom sektoru treba da uradimo zajedno, po principu partnerstva. Predstavnici Vlade i predstavnici sindikata moraju sjesti za sto i uraditi sve što je u našoj moći da ono s čim raspolažemo raspodijelimo na najbolji mogući način. A to znači da Zakon treba pretrpjeti značajne izmjene i modifikacije kako bi u drugom koraku, Granski kolektivni ugovor, s osloncem na Zakon mogao iznijansirati specifičnosti koje se tiču primanja medicinskog i nemedicinskog kadra” kazao je dr Pavićević

Iz Ministarstva finansija kazali u da će o modelu privremenog rješavanja problema niskih zarada koje potenciraju sindikati zdravstva razgovarati na narednom sastanku te da bi se on mogao odnositi isključivo na preraspodjelu u okviru sredstava koja su već opredijeljena budžetom Fondu za zdravstveno osiguranje.

Oni su poručili da Vlada mora voditi računa o svim zaposlenim u javnom sektoru kako bi bili pravično i konkurentno plaćeni i imali dobre uslove rada, rukovodeći se principom jednaka zarada za jednak rad ili rad jednake vrijednosti (posao istog ili sličnog nivoa odgovornosti i složenosti) što se može postići jedino na sistemski način.

Predstavnici sindikata koji su prisustvovali sastanku kazali su kako eventualnu odluku o štrajku koji je ranije najavljivan, ne mogu donijeti sami, te da će upoznati članstvo sa predlozima nakon današnjeg sastanka, a potom će se organi sindikalne organizacije odrediti prema takvoj inicijativi.

” Želimo da u toku sledeće nedelje dobijemo nove informacije o tome kako da ugasimo određene požare koji su se pojavili u zdravstvenom sistemu tj.za ljude sa najnižim zaradama. To je samo privremeno rešenje do izrade Zakona u zaradama u javnom sektoru koji će prepoznati težinu i odgovornost poslova, a vjerujem da će tada naši zahtjevi koji će, ja se nadam jako brzo, biti do kraja ispunjeni i da će ljudi dobiti povećanje u skladu sa kvalifikacijom odnosno sa težinom poslova, sa odgovornošću, čime bi se po meni, konačno taj granski kolektivni ugovor upodobio sa Opštim kolektivnim ugovorom i sa Zakonom o zaradama u javnom sektrou i vjerujem da je to dobar način da jednom za sva vremena riješimo te probleme koji su nesklad već godinama” poručio je Nebojša Radonjić iz Sindikalne organizacije KCCG.

”Mi smo ušli i zagazali u proces finalizacije i organizacije štrajka.S potpisima ćemo nastaviti. Očekujemo do kraja sledeće nedelje sa ministrom finansija da će za najugroženije grupacije , onih upošljenih u zdravstvu, sa najmanjim platama, iznaći mogućnost da se tim ljudima to plati” kazao je dr Mihailo Babović predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva.

Send this to a friend