Ekonomija

Odbijen zahtjev Delte da radi nedjeljom

Delta City, foto: Facebook

Ministarstvo ekonomije nije prihvatilo zahtjev tržnog centra Delta City da im se, uprkos izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, omogući rad nedjeljom, saopšteno je Dnevnim novinama u tom Vladinom resoru.

<<<U Delti objašnjavaju zašto bi trebali da rade nedjeljom<<<

<<<Kome nedjelja neće biti neradna<<<

Predstavnici južnoafričkog investicionog fonda Hiprop investment limitid, koji su vlasnici najvećeg šoping mola u Crnoj Gori, u zahtjevu su istakli da će im uvođenje neradne nedjelje u trgovini smanjiti prihode, te izrazili želju da budu izuzeti iz novog zakonskog rješenja. To, međutim, u Ministarstvu ekonomije nijesu cijenili kao valjan argument, već su ostali pri stavu da će se prihodi rasporediti na druge dane u sedmici.

“Ministarstvo ekonomije je jasnim definisanjem izuzetaka u odnosu na neradnu nedjelju i u dane državnih i drugih praznika utvrdilo da oni ne uključuju tržne centre, pa samim tim ni pomenuti objekat. Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijevaju rad nedjeljom i u dane državnih praznika, te samim tim ono što važi za prodajne objekte mimo tržnih centara važi i za prodajne objekte u okviru tržnih centara”, rečeno je DN.

Izmjene zakona, koji će stupiti na snagu nakon prolaska kroz skupštinsku proceduru, omogućiće svim radnicima u trgovinama koje posluju u Delta City-ju, kojih je prema nezvaničnim informacijama skoro 1.000, da konačno dobiju jedan slobodan dan svake nedjelje.

Zakon neće biti primijenjen na ugostiteljske objekte u Delta City-ju, bioskop Cineplex, poslovnice banaka i pultove za plaćanje računa koji će, budući da nije riječ o trgovinama, nastaviti da rade i nedjeljom.

Osim Delte, zahtjeve da im se omogući da rade nedjeljom Ministarstvu su dostavili i drugi tržni centri.

“Zahtjevi su se uglavnom odnosili na rad tržnih centara, a njih nijesmo utvrdili izuzecima jer bi se na taj način doveo u pitanje rad ostalih prodajnih objekata koji su van tržnih centara”, rekli su u Ministarstvu, koje je nedavno uvelo izuzetke iz novih izmjena zakona koji se odnose na zaštitu javnog interesa.

Rad nedjeljom kontrolisaće se, kako je najavljeno, pojačanim inspekcijskim nadzorom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cg kontras
Gost
Cg kontras

Kome se ne svidja zakon neka kupuje online! Kad se moze iz kine porucivat moze i iz Delte.

mnb
Gost
mnb

ada skoro sve strane firme iz delte imaju online prodavnice u cg… the spot, sportvision,

riki
Gost
riki

Ako vec zele da rade nedeljom ja bi ih pustio al bi dao uslov,radnicima duple dnevnice tada i skraceno radno vrijeme…

jasarko
Gost
jasarko

i jos nesto trebamo da se borimo za 2 neradna dana a ne 1..

jasarko
Gost
jasarko

Neka se prvo provjeri u ministarstvu koji je to obim organizovanih tura iz okruzenja koje dolaze u deltu. Ukoliko je nesto znacajnije neka pomjere nedelju neradnu za ponedeljak, ako nije neki obim katanac nedeljom. U tu kutiju ili dzinovsku igraonicu nisam usao 10g. Briga Deltu kao deltu za radnike oni nemaju nista sa njima jer ovi iz delte samo izdaju… Više »

riki
Gost
riki

pola cg sto ce da radi nedeljom onda :)?

Dzikic
Gost
Dzikic

Ici ce u Gintas na pjacu da kupi luk !

vlado
Gost
vlado

U svaku zemlju normalnu nedeljom nista ne radi…sem apoteka restorana i kafica…a butici marketi sve je to zatvoreno…neka delta radi nedeljom dolje oni restorani i to je to,ostalo treba da bude zatvoreno…1 slobodan dan u sedmici svak zasluzuje

2words1finger
Gost
2words1finger

podji malo po normalnim zemljama pa ces vidjet da trzni centri rade nedjeljom,a i da im radnici imaju svake nedjelje 2 slobodna dana.Bar je u Svedsku tako.

mnb
Gost
mnb

Očigledno nijesi izašao iz crne gore…

važi
Gost
važi

Kako može Delta da traži odobrenje da ne poštuje zakon? Jeli delta iznad ove države?

marko
Gost
marko

Postoji li inspekcija u ovu divlju drzavu da kontrolise radno vrijeme i slobodne dane radnicima,ili mora na silu da se zatvore radnje da bi radnici imali slobodan dan???

bob
Gost
bob

Ko je mogao da smisli da se obezbijedi radnicima u trgovinama slobodna nedelja,a da ostale radnike niko ni ne pomene?!

bob
Gost
bob

Kakva je ovo sprdnja od zakona,radnici u trgovinama sad imaju 1 slobodan dan,a ostali radnici su niza kategorija pa neka rade i nedeljom,bez slobodnog dana! Bravo strucnjaci!

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Sve zatvoriti nedeljom kafice trafike restorane itd samo da rade apoteke

Dragutin
Gost
Dragutin

Ma ni apoteke.
Pa ko se misli razboljet nek se razbolijeva poneđeljkom.
MLogo smo se mi razmazili.

Bokelj Ko
Gost
Bokelj Ko

Ovo je populisticki i retrogradan zakon koji ce negativno odraziti na turizam.Neki komentari nas uporedjuju sa jakkm ekonomijama sto je van pameti,dok je turisticka sezona moraju svi objekti biti dostupni turistima i nedjeljom!

Mlada majka
Gost
Mlada majka

…sve što se radi u ovoj državi je tako, svaki nam je posao i zakon isti…a gospođa kojoj je normalno da se prodaje plavi kamen nedeljom neka dođe umjesto mene da to prodaje, lako je reći to onima koji tom nedeljom do podne spavaju… sramota

Mlada majka
Gost
Mlada majka

A zašto je obavezno da poljoprivredne apoteke rade nedeljom, kaže gospođa treba plavi kamen, pa taj plavi kamen se više i ne koristi, i nebitno to, može ga svako kupiti u subotu uveče, zašto baš mora u nedelju, i kažu mora pekara, ne mora, neka domaćica ispeče hljeb jedan dan, ili neka jede od juče, ili neka ga ne jede… Više »

Da sanjamo
Gost
Da sanjamo

Brzo ce novi zakon donositi kad vide da nema prihoda, evo zivi bili pa videli, nazalost kao i sve kod nas…..

Nenad
Gost
Nenad

A ovi po restoranima i kaficima sto rade mnogo tezi posao oni mogu da rade nedeljom u delti..tek ce da izginu jer nece raditi trgovine:)) Ili je zatvorite nedeljom ili nek rade svi..nije tacno da rasnici nemaju 1 slobodan dan u nedelji..ako rade obe nedelje nedelju npr slobodan ponedeljak..sledecg vikenda se zamijene itd..

Nefi
Gost
Nefi

A Voli i Lakovic

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Ovo je zakon koji ce imati veliki pozitivan efekat. Ponavljao sam i ranije, ne radim u trgovini niti imam bilog kog da radi. Dosta je bilo iskoriscavanja radnika, imaju i oni pravo na svetu nedelju. Da se ja pitam, uveo bi i ugostitelji da ne smiju da rade. Niko sem, policija, bolnica i vatrogasna.

Ana
Gost
Ana

Meni nije normalno da mol ili prodavnice ne rade nedeljom to je van pameti .zivjela sam na zapadu svaki mol i prodavnice rade 7 dana u nedelji ali se radnice rasporede da imaju slobodne dane .Narocito sto se tice nase zemlje jer je turisticka zemlja i trebalo bi da se radi 7 dana vazan je svaki evro koji turista ostavi… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Ana tako je.
Amerika Evropa svuda veliki trzni centri rade i Nedeljom.
Naravno ne uvijek isti radnici.
Radnici koi rade nedeljom su posteno placeni za taj dan.

Joo
Gost
Joo

tacno….ali kod nas na zapadu su prava radnika postovana…..recimo 40 radnih sata u nedelji, saki sat preko placen prekovremeno…..obavezno 2 slobodna dana…..sto u CG nije slucaj….i jedino se ovako moze postici da se radnici ne tretiraju kao robovi……

Gluvo doba
Gost
Gluvo doba

S obzirom da kazes da bi trebalo da se radi 7dana i da je svaki evro bitan…Nemam bas nista protiv da ti, Pjer i svi vama slicni, radite svaku nedelju, drzavne i vjerske praznike, da date svoj dobrinos razvoju ove zemlje.

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo!

Mini
Gost
Mini

nije tacno da rade svaki dan ne rade nedeljon

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Kako ce sad ovaj narod da zivi nedeljom bez delte? a navikli se da vikendom setaju u deltu.

Pjer
Gost
Pjer

Svim radnim danima Delta puna ko sipak

Kvisko
Gost
Kvisko

Nije tačno da nemaju u Delti slobodan dan. Ne branim nikoga, ali to je fakat. A šta će biti sa viškom radnika. To niko nije razmišljao.

18+
Gost
18+

Da inspekcija rada radi kako valja ne bi bilo potrebe da se bilo sto zatvara. Radniku zagarantovano da bude 48 sati slobodnih bez prekida u toku kalendarske sedmice, a “dzoker” radnik to vrijeme da pokriva.
Ali kak inspektori ne izbijaju iz kancelarija mora se primjenjivati ova S.Korea metoda.

Joo
Gost
Joo

tacno……

Eotii
Gost
Eotii

Radim u deltu i svakako imam slobodan dan i bez ovog zakona…Ne kapiram poentu ovoga, vise stete no koristi

Mrgud
Gost
Mrgud

Kako za koga,gazda.

Ne mogu da veru
Gost
Ne mogu da veru

A podji nedje na rostilj druzi se malo sa kolegama tu nedelju sto ces u tu ofucanu deltu svaki dan

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Odlična je to odluka, znajući da narod radi najmanje 6 dana u sedmici, pa mu je tako nedelja jedini dan koji ima vremena da ode u trgovinu. Sad će moći i da uštede nešta od tih 220 eurića, neće ih imati đe potrošit.

Nedelja
Gost
Nedelja

Ovo je sramota.Piiii.Sve sto ne valja mi usvajamo.Trebalo je naci moduse da ovaj zakon bude drugaciji i fleksibilniji.Al,mi ko mi…Bljak

KLM
Gost
KLM

Da bi nesto pametno usvoijo moras da imas mozak.Tako ne cudi se.Vidis da nema firme koja radi kako treba

Delta sity
Gost
Delta sity

Zar ih nije sramota vise.
Neka puste taj crni narod da odmori pa jednom nedeljno

Mrgud
Gost
Mrgud

Kakav su argument dali”da ne ostanu bez prihoda”.A radnici?Imaju li oni dušu?Nezajažljivim alama je vazda malo.

Kako ne
Gost
Kako ne

Ma ne treba niko nedjeljom da radi,sem jedne dezurne apoteke i tacka.Kao nekad sto se nije radilo pa si subotom sve kupio sto treba.Ne treba ni do kasno uvece , zatvaraj butige sve.Svuda po Evropi iza 5 je sve zatvoreno,a mi glumimo turisticku destinaciju jedinu na svijet.Dosta sa budalastinama i namjestanjima poslova.Odraste ovaj narod za usranih 300e.

Ana
Gost
Ana

Dje to po Evropi rade do 5?

Drale
Gost
Drale

Sve pohvale..jedna mnogo lijepa vijest..konacno vidan napredak u drustvu

Tadija
Gost
Tadija

Turističke agencije i oni turistički info-punktovi kažu da im je rečeno da će i neđeljom radit? I tamo rade ljudi, ne roboti?! Što s tim?

nebitno
Gost
nebitno

Oni rade slabije 9 mjeseci u godini. Preteće ta tri mjeseca

Vaso
Gost
Vaso

E bruka vala!
Najbolje nek se taj dan ne zivi

Panda
Gost
Panda

A dobro su požurili da ga podnesu,da ne okasne..Malo morgen..

Spaso
Gost
Spaso

Šoping molovi svuda rade nedeljom !

jaksa
Gost
jaksa

Taman da pocinemo od seljaka !

Luka
Gost
Luka

Eto imprilika da se sjete rodno kraja,da a obidju.

Sebastijan
Gost
Sebastijan

Mi sve zakone kontra naroda donosimo !

Roki
Gost
Roki

Trzni centri i butici ne rade a sve apoteke privatne rade. Dje je odje logika? Vise apoteka ima nego butika. Nego kad nesposobni ljudi i pod uticajem farmaceutske industrije pisu zakon tako je to.

Bog
Gost
Bog

Treba da razumijes jednu stvar, trgovina robom i prodaja ljekova su dva potpuno razlicita pojma. U jednom se radi da mos patike, jaknu, trenerku kupit kad god oces a ljekove kad moras kad su ti potrebni u cilju zastite zdravlja, pa imalo 100 ili 1 apoteka.

Ivan
Gost
Ivan

Sad he realno da se spusti cijrna zakuoa i lokala u Delti…jer nedjelja je najposjecenija bila

oooo
Gost
oooo

Kad stupa ovo na snagu jer vidim svi jos rade. Sad ce se vidjet ko iole razmislja o svojim radnicima. Kako ceoni bez prihoda nedjeljm pa jos kad pane praznik neki e propanuce pola njihovih vlasnika. Ima da ih po Doborti trazimo. Kips, Okov, Centrometal, Voli, Lakovic, Idea, … pa vlasnici nece imat hljeba da jedu.

RealniCrnogorac
Gost
RealniCrnogorac

Vidjeli bi ovaj narod sto se ne vadi iz Delte kako bi radio 7 radnih dana od mogucih 7 u nedjelji 🙂

Radnik
Gost
Radnik

Valjalo bi još da se uvede zakon da se subotom sve zatvara u 6, da ti ljudi fino odmore. Ali to je već preekstremno za nas, dobro je da se bar krenulo.

Peace
Gost
Peace

Lijepa vijest za pocetak dana. Svaka cast!

ACO
Gost
ACO

a neka su ih odbili bog im dao … delta raspala oce zivot da uzme ljudima

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Kuku, dje ce onaj narod izlazit nedjeljom

alo
Gost
alo

U deltu ako volis, procitaj ponovo tekst. Rade kafici i cineplex

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Hoće li bogomolje da rade nedeljom, ipak je to balkancima preče nego hrana ??

Nobody knows
Gost
Nobody knows

Ko ti je reka da izlaziš iz Konika?

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Atletičar

anoniman
Gost
anoniman

odbili ste deltu da vidimo hocete li odbiti voli lakovica francu ideu i njihovi radnici rade nedjeljom i praznikom a ne samo radnici delte a ni kod drugih privatnika nije nista bolje kao i za radnike koji rade na gradjevini

daka
Gost
daka

Pazi ti njih,umanjice im prihode ako ne budu radili nedjeljom.Ovim dokazuju koliko im je stalo do radnika.Sram vas bilo.Da ima zakona,sve ove ovako sto razmislaju bi trebalo trajno zatvoriti,pa tamo odakle su nek rade svaki dan i nek tamo nadju robove koji ce im raditi bez slobodnog dana..

gost
Gost
gost

pogresan pristup predstavnika delte, krenuli su zakonskim putem da to urade, kad svi mi dobro znamo da se stvari ovđe zavaršavaju drugačije, kovertama

samo jako
Gost
samo jako

kad stupa na snagu ovaj zakon zna li se?

Gulag
Gost
Gulag

Ovo će se pokazat kao veoma kontra produktivan zakon! Manje para za poslodavce znači manje para za radnike i manje radnih mjesta.
Postoje drugi načini da se primoraju neodgovorni poslodavci.

samo kazem
Gost
samo kazem

umjesto sto ukidate nedelju trebali ste se potrudit da svi zaposleni u delti dobijaju uvecane dnevnice za taj dan kako je to zakonom predvidjeno. uvecana dnevnica od 50eura vise znaci jednoj majki tamo nego sto ce taj dan ostat kuci.

Mini
Gost
Mini

ne mlati zivota ti..ti znas sta ce joj vise znacit, ako joj znaci nek tsj dan iskoristi pa pegla nekome po kuca..
da te glava zaboli od ovako supljih komentara

Bokelj
Gost
Bokelj

Ovo je otkaceno i nevijerovatno da se uvede ovakav zakon jer kao turisticka zemlja moramo turistima obezbijediti kompletnu uslugu i nedjeljom.

alo
Gost
alo

Treba tebi dati otkaz i zaposliti te u neku pekaru da radis 16 sati dnevno, i nedjeljom

Bokelj
Gost
Bokelj

Alo tebi nije sve potaman predlogom zakona pekare ce raditi i nedjeljom,prvo procitaj pa komentarisi.

Ratko
Gost
Ratko

Turističke su i Slovenija, Italija, Grčka, Francuska, pa imaju isti zakon.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ratko nisi isa dalje od Delte ocito pa iznosis nebuloze.

Mini
Gost
Mini

ima i drugih turistickih zemalja malo vecih nego sto smo mi pa eto imaju nedelju neradnu

nk083
Gost
nk083

U Italiji (prije 10 dana) tržni centri i mnoge prodavnice u Via Corso rade nedjeljom , iako su oni donijeli već taj zakon.

Bokelj
Gost
Bokelj

Tacno!

Bokelj
Gost
Bokelj

Netacno!

boki
Gost
boki

E štete velike što neće raditi. Da je sreće da nikad ona kutija nije ni otvorena.

Nobody knows
Gost
Nobody knows

??????

Aco
Gost
Aco

Ona kutija je od Podgorice napravila grad.

Dragutin
Gost
Dragutin

Je li Ministarstvo ekonomije izlazilo ikad iđe u svijet? Bilo bi dobro da ih jedna od savjetnica obavijesti da tržni centri rade neđeljom. Tamo ima bioskop. Tamo imaju igraonice za đecu (kad “po nekad” pada kiša)… Bilo bi dobro i da ih savjetnica obavijesti da ne treba DA SE PUŠI u delti. Ni toga nema po svijetu. Ne puše ljudi.… Više »

alo
Gost
alo

Radice bioskop, igraonice, kafici…

Mini
Gost
Mini

pa u njemackoj ni jedan jedini trzni centar ne radi nedeljom, pricamo li o istoj evropi?

Dragutin
Gost
Dragutin

Ja u toj Njemačkoj jeo, pio i đeca se igrala i ne udisala duvanski dim. U sred neđelje.
No dobro, mozda sam bio u zapadnoj. Mozda je tamo jos berlinski zid, odkud zmam.

Realno
Gost
Realno

Ko misli kupiti cipele, može ih kupiti i u subotu. Biće nam neobično prvi mjesec-dva, a poslije kao da je vazda tako bilo.

mga
Gost
mga

A sta cemo ko radi subotom? I ko raci po citav dan, a ima nas dosta?

Rakun
Gost
Rakun

Radi 6 dana u nedelji do 22h pa dako ugrabis kupit’ cipele!

Drale
Gost
Drale

Idi petkom..ili posalji nekog da ti ih kupi

Ukradoše mi lme
Gost
Ukradoše mi lme

Od subote do neđelje mož da poraste stopalp zato treba da radi ineđeljom

Luka
Gost
Luka

Ne mogu irvasi bez klimatizacije ,Podgoricanima je odgovarao i pokriveni suk kao po bliskom istoku,nije im smetala vrucina.

Mark
Gost
Mark

Retrogradna vlada !
Umjesto naprijed 100 g.unazad.Vracacete rad nedjeljom za manje od godinu dana !!

Rajko
Gost
Rajko

U Sloveniji je ovo pravilo od sedamdesetih godina prošlog vijeka. A ide im najbolje od svih jugoslovenskih republika.

Krivokapic
Gost
Krivokapic

U Austriji takodje, čak i subotom skraćeno radno vrijeme.

vasojevic
Gost
vasojevic

Tacno,subotom do 17 ili 18 sati a ponedjeljkom trgovine pocinju od 13 sati zbog toga sto rade subotom.

Dragana
Gost
Dragana

Bilo je tako u cijeloj Jugoslaviji, pa i u Crnoj Gori, ne samo u Sloveniji. Ovo je uvedeno tek krajem ’90. Zgodno je imati sve otvoreno nedjeljom, ali ako hoces da radis – e, onda lijepo plati. Velika dnevnica radnicima, pa ko hoce da radi, radice, koga to ne zanima, ostace kuci i, konacno, odmoriti.

Danna
Gost
Danna

Živi bili pa viđeli.

Pametnjakovic
Gost
Pametnjakovic

Ne vjerujem da si medju ljude koji tamo rade ili neko tvoj… da jesi iskreno bi se obradovao ovakvoj odluci

Emil
Gost
Emil

Čemu da se obrađuje kad će Delta da radi, pročitaj tekst. Radove Restorani kafići bioskop banke samo neće butici

Gulag
Gost
Gulag

“Pametnjakoviću” znači za tebe je ok ako neko ko radi u ugostiteljskom objektu bez slobodnog dana ali nije ti u redu za ove koji rade u trgovinskim radnjama?!
Mnogo bolje je uvest zakon da je maximum 48 sati nedeljno i tako riješiti problem!

Besvakoga
Gost
Besvakoga

Kad moze ujedan Frankfurt da ni jedan trzni centar i prodavnica ne radi nedjeljom, moze vala i u CG. No privatnici navikli da im radnici robuju, pa se fale po novina kako postuju osiguranje na punu platu koju isplacuju, kako DAJU slobodan dan nedjeljno,… i tako te stvari na koje ih zakon OBAVEZUJE. Svaka cast za ovaj potez. E sad… Više »

Send this to a friend