Ekonomija

SD traži odgovore od Nurkovića

Foto: CdM

Nakon što se juče oglasilo Ministarstvo saobraćaja povodom aktuelne situacije oko plana Vlade Crne Gore da JP Aerodrome da u koncesije reagovale su Socijaldemokrate, čiji kadar upravlja ovim preduzećem.

<<<Ministarstvo: Sačuvaćemo kapitalne projekte od naručenih i netačnih analiza<<<

Saopštenje SD-a prenosimo u cjelosti:

Pozdravljamo to što se resorno ministarstvo konačno probudilo iz ljetnjeg avgustovskog sna i tek na kraju “javne” rasprave, koja se inače, navrat nanos, vodi usred odmora, izašlo u javnost.

Kada je već tako, pozivamo ga da javnost obraduje odgovorima na nekoliko pitanja.  Prvo i najvažnije, hoće li, kao doprinos transparentnosti i javnosti kojom se busaju, konačno Ministarstvo saobraćaja pokazati javnosti sada već čuvenu ekonomsku analizu kojom opravdava koncesioni aranžman, a koju će građani Crne Gore platiti 200 hiljada eura? I pored sad već javnosti predstavljenih čvrstih i neoborivih dokaza o “renomiranosti” kompanije koja je tu analizu za potrebe ministarstva uradila, ne želimo i dalje da vjerujemo da je navedena kompanija osnovana prije samo dvije godine, da ima jednog zaposlenog, lažira svoju referentnu listu, čiji je jedini rezultat kojim se mogu
pohvaliti gubitak od preko 100 hiljada eura, koji su uspjeli da za te dvije godine naprave i kojoj je jedina referenca to što iza sebe ima propali biznis sa pivom. Toliko i odgovornosti na koju se ministarstvo poziva.

Takođe, pozivamo resorno ministarstvo da objasni kako im je palo na pamet da kreću u proceduru davanja koncesije, a da pritom nije raščistilo šta je tačno predmet koncesije, jer imovinsko pravni odnosi nad imovinom kojom ACG raspolažu, nijesu riješeni. To je, podsjećanja radi, u direktnoj suprotnosti sa zakonom, ali i sa elementarnom logikom. Toliko o domaćnskom odnosu koji resorno ministarstvo takođe pominje.

Pitamo ministarstvo zašto prije pokretanja procedure davanja u zakup ACG nije uradilo procjenu vrijednosti imovine, što je takođe zakonska obaveza? Toliko opet o “odgovornosti”, kojom se u saopštenju resorno ministarstvo postapa.

I na kraju, ali ne manje važno, kako Ministarstvo saobraćaja komentariše to što budućem koncesionaru neće pasti na pamet da pomogne opstanak Montenegro airlinesa, zbog čega će se vjerovatno ugasiti; to što će insistirati na zabrani razvoja konkurentskih aerodroma, u Beranama i Ulcinju npr.; što će potpuno nezakonito insistirati na tome da radnici zahvaljujući kojima su Aerodromi Crne Gore najuspješnije
državno preduzeće, svoje ugovore na neodređeno vrijeme zamijene ugovorima na određeno vrijeme, i to na dvije godine; zašto se  koncesionaru ne traži jasna struktura predviđenih investicija i strategija daljeg razvoja dostupnosti Crne Gore kao turističke
destinacije.

Nakon što dobijemo odgovore na ova pitanja, pošto resorno ministarstvo na čelu sa ministrom Nurkovićem vapi za konkretnim predlozima, olakšaćemo mu muke tako što ćemo ga kao odgovoran političčki subjekt upoznati sa ozbiljnom finansijskom analizom koja kroz čak devet različitih scenarija jasno pokazuje da Aerodromi CG mogu sami da uzmu kredit, investiraju preko 100 miliona eura na oba aerodroma i da u narednih 25 godina samo po osnovu izdvajanja iz neto profita u državni budžet uplate od 300 do preko 700 miliona, od poreza na dobit od 40 do 100 miliona eura, i još oko 100 miliona eura na druge poreze, doprinose i razne takse.

Nadamo se da smo ovim doprinijeli apelu ministarstva da se diskusija o daljoj valorizaciji aerodroma bazira na argumentima.

17 Komentara na "SD traži odgovore od Nurkovića"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend