Ekonomija

Sindikati traže da struja ne poskupi, minimalac da se poveća na 250 eura

Ilustracija

Sindikati su danas na sjednici Socijalnog savjeta zatražili da se odustane od povećanja cijene struje, ali su iznijeli i argumente koji, kako tvrde, nedovsmileno pokazuju da se vrijeme da se minimalna zarada sa 193 eura poveća na 250.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, za CdM je kazao da je stav sindikata jasan-struju ne treba poskupiti.

“Očekujemo da će biti uvaženi naši argumenti i da poskupljenje neće biti samo prolongirano do 1.maja, nego da će se od toga odustati. Smatramo da ovo nije trenutak za poskupljenje, već da mora da se uzme u obzir socijalno stanje, kao i platežna moć građana”, jasan je Zarubica.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović tvrdi da najavljeno poskupljenje struje ne znači da će svi potrošači dobiti veće račune za električnu energiju.

Kada je riječ o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura, Zarubica tvrdi da su sindikati uradili analizu koja je ocijenjena kao kvalitetna.

“Uradili smo analizu za povećanje, predali smo je socijalnim partnerima. Ministarstvo finansija radi na pronalaženju modela, a svakako da postoji raspoloženje”, poručio je Zarubica.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Puršićić danas je poručio da poslodavci načelno prihataju potrebu da se poveća minimalna zarada, ali traže da se smanje stope poreza i doprinosa. On je dodao da će narednih mjesec Socijalni savjet sa predstavnicima Vlade raditi na ovom pitanju. Ministar napominje da u Vladi postoji raspoloženje da se minimalna zarada poveća.

<<<Minimalac neće biti povećan, Socijalni savjet traži analizu<<<

I sagovornici CdM-a ističu da je vrijeme da se Crna Gora po iznosu mininalne zarade pomjeri sa dna regionalne ljestvice.

Ekonomista i poslanik Aleksandar Damjanović, za CdM kaže da, uzimajući u obzir da je minimalna zarada u Crnoj Gori najmanja u regionu, a da su prosječne zarade među najvećima, kao i činjenicu da su cijene roba i usluga u Crnoj Gori takođe iznad prosječnih u regionu, više je nego jasno da je neophodno povećati iznos minimalne zarade.

Da bi to povećanje imalo minimalne posljedice na ekonomske tokove, kako objašnjava, neophodno je istovremeno smanjiti doprinose za poslodavce uz čvrst dogovor da se u jednom tranzicionom roku, od pola godine, prijave zaposleni na crno kao i oni kojima se uplaćuje dio zarade na ruke, a porezi i doprinosi se plaćaju na minimalnu zaradu.

“Ta mjera bi kompenzirala izdatke po osnovu uvećanja zarada kao i smanjenja doprinosa, a nakon prelaznog perioda bi za one koji bi i dalje zapošljavali na crno i zakidali budžet bile primijenjene najstrožije mjere uz veoma ozbiljne sankcije. Uslov ovih mjera je široka politička i društvena podrška, što u postojećim uslovima političke nestabilnosti i podjela nije lako ostvariti, ali se od ideje prosto ne smije odustati”, rekao je Damjanović za CdM.

Ni portparol Liberalne partije Ammar Borančić nema dilemu-minimalac mora ići na 250 eura.

“Minimalnu zarada u Crnoj Gori potrebno je, bez dileme, povećati sa sadašnjih 193 eura na 250 eura, pa će ona iznositit polovinu od prosječne zarade u državi. Na ovaj način može se govoriti o realnom poboljšanju kvaliteta života i standarda građana, radnika i njihovih porodica u Crnoj Gori. Ovo je naročito važno za najosjetljivije kategorija društva i radnike koji rade na najmanje plaćenim poslovima a takvih je u Crnoj Gori na hiljade, gotovo 9.000”, kaže Borančić za CdM.

Vrijeme je, kako dodaje, da konačno građani osjete blagodeti ekonomskog napretka i investicija u državi.

“Važno je međutim, istovremeno uvesti i neoporezivi dio zarade, odnosno, smanjiti opterećenja na zaradu radnika za poslodavce što će svima olakšati povećanje minimalnog ličnog dohotka. Šokantno je da u Crnoj Gori opterećenje na zaradu iznosi gotovo 50 odsto plate, najviše u regionu. Drugim riječima, pola bruto plate koja se isplaćuje radniku, odlazi državi preko različitih poreza i drugih nameta, dok radnik primi samo pola svojeg primanja. Liberalna partija će zato zahtijevati da se uz povećanje minimalne zarade sa 193 eura na 250 eura uvede i neoporezivi dio zarade koji će radnici primati u cjelini, a na taj način se neće ugroziti ni poslovanje privrede i dovesti radnik u loš položaj, što su prihvatili u sindikati i Vlada i poslodavci”, smatra on.

Borančić očekuje da će minimalna zarada biti povećanja već polovinom 2019. godine.

“Nakon usaglašavanja socijalnih partnera, ne vidimo da imamo ikakvih prepreka tome. Liberalna partija snažno će podržati takvo rješenje u Skupštini, u najboljem interesu građana”, zaključio je Borančić.

U zemljama regiona najniži minimalac je u Crnoj Gori, i to 193 eura. U Sjevernoj Makedonij je 195 eura, BiH 208 eura, Srbiji 231 euro, Albaniji 211 eura. U Hrvatskoj minimalna plata iznosi 405 eura, a u Sloveniji je minimalac značajno iznad crnogorske prosječne zarade i iznosi 667 eura.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milo prvi
Gost
Milo prvi

Minimalac će da ostane tu dje je a struja poskupljuje. Ćuti bando neradnička!!!

free samples
Gost
free samples

sto da nece izvesti radnike na ulice ?ni radnika ni sindikata u ovu drzavu samo botova i korumpiranih funkcionera

nikaal
Gost
nikaal

nešto bih komentarisao ali je ovo mlaćenje u prazno, narod se ništa ne pita, i na izbore izlazi kao robot

Lipovo
Gost
Lipovo

Sindikati radnika u CG su postali ,,obichne tuzzibabe,,pozivajucci se na soc. stanje I platezznu mocc gradjana,, Imaju li struchnjake ili zzelje u Sindikatu da ,,istrazze,, zassto se struja kupuje ili obrachunava prema najskupljoj, referentnoj berzi u Madjarskoj ili zassto je cijena rada 193€ I koji ekonomski faktori opravdavaju njeno poveccanje, osim da smo najnizzi u regionu. Sindikata treba chinjenicama da… Više »

Ehhhh
Gost
Ehhhh

Treba mi jedno 2 meleona, dje da gradim elektranu ?

Dejo trgovac
Gost
Dejo trgovac

Kakve sreće od tog minimalac a kad je minimalna potrošačka korpa 660 eura ili tako nesto.

NIkola
Gost
NIkola

a mozes mislit kakva je to potrosacka korpa kad su je pravili oni sto im je dovoljno 2 eura da se prehranis dnevno

Patriota
Gost
Patriota

Tuga bre… nasa plata je kao jedan djeciji dodatak u zemlji Eu ! Od t9ga placamo stan, rezije, hranu, potrebstine za djecu i potrebstine za drzavne fukcionere !

Pravedni
Gost
Pravedni

Struja ni je najskuplja u cijeli region! Uaaaaa!! Uaaaaaaa!!! 🔌💡

Demokrata 🇲🇪
Gost
Demokrata 🇲🇪

Struja da od 1 maja pojeftini a ne da poskupi! 🔌💡✊🇲🇪👍🤓

JaviSe
Gost
JaviSe

A u tom slucaju to bi bio 1. Aprililil

podgorica
Gost
podgorica

Nesto se bojim da od ovoga nema nista

Tehno
Gost
Tehno

Nije rjesenje samo odustati od poskupljenja, vec i uvesti neku kontrolnu agenciju, koja ce nasumicnim uzorcima, periodicno, bez znanja elektrodistribucije kontrolisati potrosnju. Ovakvo stanje kakvo je, elektrodistribucija moze reci ok nema poskupljenja, ali ce podesiti da svima stizu racuni 15-20e skuplji i da pise da je to potroseno. Jer imaju mogucnost svih izmjena koje im padnu na pamet. Upisi u… Više »

Minimax
Gost
Minimax

Povecaste li ga vise, ili ste ostavili da razmislite jos koji mjesec.
Kad podizete vase plate, tu se sve zavrsi za pola dana.

Vesko
Gost
Vesko

Zarubici i svima 250 e pa zivite vi sa tim..

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Cujes ovog ministra videce da povecaju u naredna2,3 mjeseca kako se igraju vremenom

Monštap i kanap
Gost
Monštap i kanap

Oći li se povećati 2.06€ po tintari?

Isaak
Gost
Isaak

Sindikati – smijesni su.

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Nemoj tako, oni se bore za nase interese 😁😁😁

roro
Gost
roro

Milo potroši 150 minimalaca za sedam dana u Abu Dabiju!Ima li što tu sporno?

Povezana lica
Gost
Povezana lica

Ne troši on nego Duško, on je korisnik usluga!

Ovako je
Gost
Ovako je

Niko ne dobija stvarno minimalac. Od toga će imati korist samo administracija, kojoj se plata računa kroz koeficijent minimalne zarade. Svi ostali ćemo imati štete, jer će trebati namiriti razliku povećanih plata. PDV će biti 22%, i sve cijene će otići naviše.

Petar
Gost
Petar

Tako je. Niko odje ne zna ekonomiju zato su i svi siromasni. Gl3dam ih i smijem se. Takodje u zivam u svojoj pameti i bogatstvu u prelijepom Kotoru upravu

Slavko
Gost
Slavko

Albanija je bolja od nas. Mi imamo 193 oni 250. Ali ako slusamo dps mi smo lideri…

Čapur
Gost
Čapur

Zato na svaku zgradu kroz CG rade Albanci za 10e dnevnica,stidi se, isti si kao Dps

Jovanka
Gost
Jovanka

Ne radi nijedan ispod 25€+smjestaj i jedan obrok.

Čapur
Gost
Čapur

Ti si izgleda potrefila na ove što im je minimalac 250e…

Čapur
Gost
Čapur

Da se proslijede donacije od Duska Knezecica za vlast i od Rusa, za opoziciju, bio bi to fini minimalac…

Milivoje Rodic
Gost
Milivoje Rodic

to ce nas spasit

Anonimni 2
Gost
Anonimni 2

Nema veze, vazno je da Ministar odbrane i njegova gospodja prime mjesecno oko 8500,00 eura. A ne mogu pilovecati minimalnu zaradu, ovo bi u normalnoj zemlji bilo dovoljno da se izadje na ulicu. I da se sa ulice ne povukuje do ispunjenja zahtjeva. Ali….

Dr xyz
Gost
Dr xyz

I, kakve veze sad ima to pitanje sa minimalcem? Nikakve. Ukoliko ne bi i tog ministra nekako vratio na 4. osnovne.

Nikola
Gost
Nikola

Kako nema doktore pogledaj njihova primanja, izlete, sluzbena kola u privatne svrhe,telefonske racune i sve druge njihove racune mi placamo a oni nas samo unistavaju i unazadjuju i kradu i sad ti meni objasni da to nema veze

VitniVoren
Gost
VitniVoren

Nikola, tebi je, izgleda, u glavi Velika Srecka…pa imas problem sa realnoscu.

NIkola
Gost
NIkola

e objasni sto si zelio da kazes? i sto je ovdje nerealno

Patriota
Gost
Patriota

Pa naravno da mi njima placamo racune mjesecne koji u prosjeku po politicaru iznose oko 500e …eno Gvozdenovic 800… sluzbena auta koja enormno trose, dobijaju stanove dzabe i plate od po blizu 10 000 e. A mi njima da placamo od nasih 193e i to ko ina srece da je zaposljen i za tu crkavicu ! Stoka bre…mi smo stoka… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Ma ne dirajte to dobro je

thechempresss
Gost
thechempresss

Necu to,hocu cemprese ,ajmo svi CEMPRESI ,CEMPRESI,CEMPRESI ,PRAVDA ZA ZUBARE

Ljuma
Gost
Ljuma

Smanjiti plate poslanicima treba im dati prosječnu platu jer ionako nista ne mijenjaju svojim izglasavanjem za dobrobit crnogorskog naroda,svakako imaju sve prednosti povlastica od drzavnog novca.

NIkola
Gost
NIkola

sjecas li se kad su glasili nesto za svoje plate poslanici e tu su jednoglasni bili

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

To je bilo da posle dva mandata steknu pravo na dozivotnu penziju od 800 eura…Svi su glasali ZA

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

A stvarno im tezak posa’ , mozda tezi od onoga sto kopa kanale

NIkola
Gost
NIkola

a sto mozes sa prosjecnom platom bez da zivis mnogo ispod prosjeka dostojnog pristojnog gradjanina. A tek ovi sto primaju minimalce ili penzije ja ne znam kako prezivljavaju. Dok svi nasi poslanici imaju po 3-4 ili vise izvora prihoda razne beneficije, racuni za telefon su im samo preko 1000 eura. Zato gradjani na proteste izadjite pokazite sto mislite i o… Više »

Nikola
Gost
Nikola

I ne znam ko moze lupat minuse na ovaj komentar bez neko ko ne voli Crnu Goru

VitniVoren
Gost
VitniVoren

Toliko si ostrascen da si skroz promasio temu. Samo ti protestuj, i napisi na rukav DF

VitniVoren
Gost
VitniVoren

Nijesi ti, Nikolice, za ovu drzavu, ali ti se snovi nikad nece ostvariti…

Nk86
Gost
Nk86

Nadam se da ne. Ko se ne svidja moze lako do srbije nije vam preko svijeta.

milos
Gost
milos

Borančić je odlično izjavio. Povećanje minimalca uz uslov da smanje porez na zarade minimalne, inače će to povećanje vlasnici samo prebiti preko leđa radnika i opet će kao i uvijek radnik da nagrabusi. Tako da povećati min. plate ali u isto vrijeme smanjiti porez na nju i ovaj dio koji se uopšte ne oporezuje nego ide direktno u džep građana.

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Sramota je da se jos raspravlja o povecanju minimalca,prosjecna plata nije 512e kao sto se prikazuje to je laz

Spajalica
Gost
Spajalica

da je sreće, bilo bi

O Tempora
Gost
O Tempora

Urednici svih medij, zašto svaki dan prikazujete slike sa gomilama keša, a pričate o minimalcu i o bjedi . Zašto to radite? Kome izazivate zavidnost i ljubomoru? Ljudi koji prate medije jedva spajaju kraj sa krajem. A vi sa ovakvim slikama dajete vaš doprinos demoralizaciju naroda i vodite ih ka destrukciji. Pročitajte još jednom Ustav Crne Gore, zakone o medjima… Više »

thechempresss
Gost
thechempresss

Zato sto nas ima bogatih kao mi ljubitelji cempresa

Dejo albatros
Gost
Dejo albatros

Je si li lud čemprese.

Muljavi@
Gost
Muljavi@

Vrijeme je,da gradjani konačno osjete blagodeti ekonomskog napretka!
Sa 250eura….buaaahaha.Ti Borančiću treba prvi kao primjer da uživaš u tim blagodetim 250eura,pa da nama ostalima pričaš o svojim iskustvima,što si sve mogao da si priuštiš i tako to.

Minimax
Gost
Minimax

Zasto nam je najmanja minimalna zarada na planeti. Zato sto o njoj odlucuju oni koji primaju maksimalne zarade. Slovenci cijene svog gradjanina. Kad das covjeku da ima od cega da zivi, onda i kriminal pada. Kad su covjeku gladna djeca, naravno da ce probati na sve nacine da im hljeb obezbjedi, narocito kad vidi da celnici vlasti imaju po 5-6… Više »

brkoo
Gost
brkoo

Realno gledajući minimalnu platu bi trebalo povećati na 500€ ali smanjiti poreze i doprinose na ukupno 40% od neto zarade.

Maks
Gost
Maks

Pricaju o povecanju a odbijaju od plate 1% nazovi kriznog poreza. Valja prvo ukinut harac pa onda da pricaju o povecanju. Smijesno..

golub
Gost
golub

naravno da hoće radnik zadovolja drzava prezadovoljna vlasnici ce radot na crno ili zatvarat radnje

Ehhhh
Gost
Ehhhh

Ja tu ne bih nista dirao, vecina nas je zadovoljna !

Stiže naplata@
Gost
Stiže naplata@

Jeste lu glasali (evi trides god.) Sad uživajte.

Jovanka
Gost
Jovanka

193 ili 250€ u srcu Evrope u 21 vijek? Radi li se o tome? Ajde cao.

Uraaa
Gost
Uraaa

Bogami se rano ustaješ 👌

Jovanka
Gost
Jovanka

Ne ustajem se rano no ne zaspijevam uopste…

Zensko oko
Gost
Zensko oko

Da hoce do subote ce usvojiti da nam od 1 maja naplate struju koju cemo placati po njihovim paketima a gladni i dalje biti….
Mozda se poveca penzija sa onih 2 eura na 102 ..Tada cu imati 229 euura ..
Nada poslednja umire

Velimir
Gost
Velimir

Ako bude povećanje DPS glatko ubija opoziciju,Ranko,DF i njihov mentor DK na aparatima!

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Molim vas Velimira za poslanika DPS, niko nece branit interese partije bolje od njega

Send this to a friend