Ekonomija

Unija stočara: Stijović obećao da će pomoći proizvođačima mlijeka

Aleksandar Stijović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović je na jučerašnjem sastanku iskazao razumijevanje za probleme nastale uslijed svakodnevnih poskupljenja stočne hrane,  saglasnost da je sektor proizvodnje mlijeka ugrožen i spremnost da nađe rješenja koja će ga održati dok se ne stabilizuje tržište, saopštio je danas predsjednik Unije stočara Crne Gore Milko Živković.

<<<Farmeri ne mogu izdržati poskupljenja stočne hrane: Država da pomogne ili slijede masovni protesti<<<

Unija stočara prošle sedmice je saopštila da crnogorski farmeri koji se bave proizvodnjom mlijeka više ne mogu izdržati poskupljenja stočne hrane, te je zatražila pomoć države.

Uslijedio je sastanak sa Stijovićem, na kom su ga, kaže Živković, detaljno upoznali sa problemima proizvođača mlijeka zbog povećanja cijene koncentrovane hrane za 35 do 50 odsto, zavisno od proizvoda, kao i prestanka otkupa kozjeg mlijeka u Crnoj Gori.

“Takođe smo upoznali Stijovića sa svim drugim izazovima koje ovaj sektor ima, a odnose se na povraćaj akciza za gorivo, dopune i izmjene Agro budžeta, otkup viškova sireva, nelojalna konkurencija u oblasti sireva koji se proizvode na gazdinstvu, mjerama koje treba napraviti u cilju zaštite tih proizvoda i ukupnim mjerama zaštite domaćih proizvoda na crnogorskom tržištu”, navodi predsjednik Unije stočara.

Stijović je, dodaje,  rekao da je spreman da nađe rješenja.

“Potrebna sredstva za ovu mjeru povećanje subvencija po litru prerađenog mlijeka od 0,05 eura po litru, kao ni pomoć kozarima u otkupu viškova, nijesu planirani Agrobudžetom”, naglašava Živković.

Zato će, ističe, Stijović u narednih nekoliko dana razgovarati sa ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem, koji bi taj potrebni novac izdvojio iz rezervi budžeta.

“Takođe nam je saopšteno da Agro budžet za 2021. godine još nije usvojen i da njegova operativna primjena se očekuje krajem juna, a da će naše sugestije biti uvažene prije nego bude poslat na Vladu. Stijović sa svojim saradnicima nam je obećao da će najkasnije krajem sledeće nedjelje riješiti naše zahtjeve i da će crnogorska javnost, kao i proizvođači mlijeka, biti upoznati sa njihovim rješenjima”, kaže Živković.

Dodaje da su predstavnici Unije stočara više puta napomenuli da, ukoliko se ne riješe tri najveća problema u tom sektoru, koji nisu izazvana ičijom greškom, već zbog poremećaja tržišta uslijed pandemije koronavirusa, nemaju izbora i da im preostaje samo da svoje krave i koze pošalju na klanice ili da radikalizuju aktivnosti.

“Svjesni smo da na taj način ne šaljemo dobru poruku turistima i turističkoj privredi, ali nemamo izbora, jer od proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori živi više od 2.500 porodica”, poručuje Živković.

Send this to a friend