Ekonomija

Uniprom će preko Luke izvesti 640.000 tona boksita

Luka Bar

U Luku Bar uplovio je najveći brod od osnivanja kompanije, kineski “Pacific success”, na koji će biti ukrcano 110.000 tona boksita.

Ovaj značajan posao, ne samo za Luku, već i za kompletnu crnogorsku privredu, ugovoren je sa kompanijom Uniprom, koja se obavezala da će do kraja ove godine preko barske luke za Hong Kong izvesti 640.000 tona ove rude aluminijuma, što čini četvrtinu njenih ukupnih godišnjih prihoda barske kompanije.

Uprkos krizi, obim pretovara je na nivou planiranog, a nijesu zaustavljene ni investicije, prenosi RTCG.

U obraćanju medijima menadžmenta Luke, predsjednika Opštine Bar i predstavnika Ministarstva pomorstva i saobraćaja, naglašeno je da je ovim pretovarom, uprkos otežanim uslovima rada, prihod barske kompanije u prvih četiri mjeseca ove godine na nivou planiranog, te da je značajno veći u odnosu na prethodnu 2019. godinu. Tome će značajno doprinijeti i realizacija ugovora sa Unipromom.

“Koliko je ovaj posao značajan za Luku Bar govori podatak da u strukturi ukupnih prihoda Luke ovaj posao donosi četvrtinu prihoda na godišnjem nivou, uzimajući u obzir kakve sve multiplikativne efekte lučki biznis ima na dobar dio onih koji se bave pružanjem lučkih usluga. Kada se to sve sagleda, onda je jasno što ovaj posao znači ne samo za Luku Bar, nego za kompletnu crnogorsku privredu”, kazao je izvršni direktor Luke Vladan Vučelić.

Utovar teče planiranom dinamikom, a pritom se vodi računa o svim zaštitnim mjerama koje su propisane u slučaju pandemije korona virusa, a koje djelimično otežavaju rad Luke.

Brod je dužine 295 metara, širine 46, a nosivosti 180.000 tona. Ugovorena norma ukrcaja tereta je 15.000 tona tokom radnog dana, tako da se može pretpostaviti da će brod ostati u Luci Bar šest do sedam dana.

Predsjednik barske opštine Dušan Raičević poručio je da je uplovljavanje najvećeg broda ikad istorijski trenutak za Luku, ne samo zbog veličine broda već i stoga što se jedan od najvećih poslova odvija u ovako teškim okolnostima.

“Potvrda ovako uspješno realizovanog posla uliva nam nadu i optimizam da je crnogorska privreda u stanju da se uhvati ukoštac sa najvećim izazovima”, istakao je Raičević.

Poslovnu 2019. godinu Luka Bar je završila sa ostvarenom dobiti od preko 930.000 eura završenom procjenom imovine, potpisanim kolektivnim ugovorom, i stvorenim preduslovima za razvoj u svim segmentima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Đilo
Gost
Đilo

Strateski investitor Uniprom! Pa tako bi i baba mogla da posluje! Čuš izvoze sirovinu i jos se hvale time!

Slavko
Gost
Slavko

Ovo moze samo nasa Vlada da dozvoli. I onda se pitamo sto smo ovako propali.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Najjace kad neku ovako losu vijest pokusavaju upakovat kao dobru. Sprdnja casti mi. Bolje da ste krijuci…

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Znaci ugasice se Kombinat Aluminijuma za vazda i izvozi se ruda. Ista stvar kao drvna industrija. Ugasili sve koji proizvode, a izvoze debla u cijelo. Svaki nam je posa ovakav.

Bnjj
Gost
Bnjj

Prodaju sirovinu da bi drugi proizvodili aluminijum, što će nam onda KAP. Što se tiče Bara kao grada propao grad. Da makar uvedete normalne linije za Bd, TV, boku da ima više posebno posle 18i30uveče Barani bi išli u BD raditi

LOPOVI
Gost
LOPOVI

UNISTILI ALUMINIJSKI KAO SVE DRUGE FABRIKE
I SADA POJTE

Aljo
Gost
Aljo

Fabrika Glinice koja je prerađivala boksit je izrezana i prodata.Tako da se ni to više ne prerađuje.

Banjora
Gost
Banjora

Boksita je mogla i Država prodavati. Što ce nam onda Aluminijski.

POJK
Gost
POJK

E bravo i to sirovina što smo znali preraditi izvezite. Očigledno znamo jedino da plasiramo na tržište to što nam je od zemlje dato. Čak više ni poluproizvode ne umijemo da napravimo samo znamo da utovaramo, pretovaramo i donekle vozimo tuđim prevoznim sredstvima, jer smo kadri samo da kupujemo limuzine.

Mario
Gost
Mario

pita li se neko zasto nikog iz Uniproma nema na press konferenciji?
Niko da oda pocast firmi koja je ugovorila posao sa klijentom?

Peruta
Gost
Peruta

Zašto se izvozi ruda, kad imamo Kombinat aluminijuma?

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

zašto neki idu na more neđe drugo, a imamo more?

Animus
Gost
Animus

U CG se ne gradi i ne proizvodi, samo peru pare, za licne interese Mila i druzine. Sta se iscudjavate svi, evo 20 god?

Send this to a friend