Hronika

O izručenju Asada odlučuje državni sekretar SAD-a

Džozef Asad

Nakon što je bivši operativac CIA-e, Džozef Asad, pozvao SAD da odbiju zahtjev Crne Gore za njegovo izručenje, novinarka Glasa Amerike Milena Đurđić za TVCG kaže da su, tim povodom, kontaktirali sa Stejt departmentom te da im je saopšteno da “Sjedinjene Države ne komentarišu da li su zahtjevi za izručenje podneseni u određenim slučajevima”. Prema proceduri SAD, konačnu odluku o izručenju donosi američki državni sekretar i to na osnovu mišljenja sudije, navela je ona.

<<<Asad traži od Amerike da ga ne izruči Crnoj Gori<<<

F”Saopšteno nam je međutim da se na Crnu Goru, kao državu nasljednicu, odnosi Ugovor o izručenju koji su 1901. godine Sjedinjene Države potpisale sa tadašnjom Kraljevinom Srbije. Prema članu pet tog ugovora, ni jedna strana potpisnica nije obavezna da izruči svoje državljane ili subjekte. Takođe prema članu 6, bjegunac neće biti izručen ako se utvrdi ili ako on sam dokaže da je krivično djelo, za koje je optužen, političke prirode”, pojasnila je ona.

U svakom slučaju, dodaje, prema proceduri u Sjedinjenim Državama, konačnu odluku o tome da li će neko biti izručen donosi američki državni sekretar i to na osnovu mišljenja sudije, obično za prekršaje ili sudije okružnog suda, koji razmatra određeni zahtjev za izručenje.

“S obirom na to da ima diskreciono pravo da odlučuje o zahtjevima za izručenje, državni sekretar može da uzme u obzir i bilo koji pisani materijal koji podnese bjegunac, njegov advokat ili druge zainteresovane strane, kao i druge spoljnopolitičke ili humanitarne okolnosti”, saopštila je ona.

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu potjernicu za Asadom zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je u oktobru 2016. planirala da, navodno, preuzme vlast, proglasi pobjedu Demokratskog fronta i spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

Asad je u saopštenju ustvrdio da je u Crnoj Gori, prije dvije godine, pružao lične savjete u pogledu bezbjednosti zapadnom političkom konsultantu koji je radio za Demokratski front, da je u Crnoj Gori boravio pet dana prije izbora 16. oktobra 2016. godina, a da je zemlju napustio na izborni dan.

Crnogorske vlasti Asad je optužio da su falsifikovale priču o miješanju stranih agenta u izbore zato što su bile blizu poraza, uz ocjenu da tvrdnje o pokušaju puča podrivaju dokazi – odnosno to što je osoba označena kao lider i terorista puštena iz pritvora dok je, kako je naveo u saopštenju, oružje koje su koristili navodni zavjerenici – uglavnom lovačke puške vlada uništila.

Asad je iznio i niz političkih ocjena na račun, kako ga je nazvao, crnogorskog režima kojeg je optužio da je represivan i odgovoran za kršenje ljudskih prava uz opasku da su njegovi potezi u u suprotnosti sa vrijednostima za koje se NATO zalaže. NATO i Interpol, kako je zaključio, imaju obavezu da poštuju principe u pogledu ljudskih prava i međunarodne sudske norme za koje tvrde da su neprikosnoveni, tako što će odbaciti zahtjev za izručenje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend