Hronika

Podignut optužni akt protiv Sare Vidak

Sara Vidak

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru podiglo je optužni akt protiv Sare Vidak (20) iz Beograda, koja se tereti za napad na sutkinju prekršajnog suda u Kotoru Jelenu Stanišić, nezvanično saznaju Dnevne novine.

<<<Zbog napada na sutkinju Sari Vidak prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina<<<

Optužnim aktom njoj je na teret stavljeno krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i prijeti joj kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Sutkinja Stanišić je fizički napadnuta 14. avgusta nakon što je njenom momku izrekla prekršajnu kaznu. Međutim, Vidak tvrdi da je sudija nju najprije verbalno i fizički napala, a kada je navodno shvatila šta je uradila optužila je djevojku da ju je napala dok je obavljala dužnost. Interesovanje srpskih medija za ovaj slučaj i dalje ne jenjava, a njihovi medijski napadi na Crnu Goru su sve otvoreniji.

Kako se navodi u saopštenju za javnost punomoćnice oštećene Stanišić, advokatice Dijane Knežević, nakon objave informacije u medijima da je sutkinja verbalno i fizički napadnuta, pojedini mediji su senzacionalistički, jednostrano i politički obojeno pristupili izvještavanju, ne vodeći pritom računa o objektivnom informisanju javnosti koja ostaje uskraćena za bitne informacije, kao i sudijskom integritetu, ugledu, dostojanstvu i kredibilitetu sutkinje Stanišić.

“S obzirom da javnost ima pravo na potpune i istinite informacije, treba reći da je teza o postojanju video snimka predmetnog događaja manipulacija javnim mnijenjem, jer je poznato da Sud za prekršaje u Kotoru nikad nije imao bilo koju vrstu zaštite, kako fizičke tako i tehničke zaštite u vidu video nadzora, a kotorski Osnovni sud ima samo fizičku zaštitu u vidu obezbjeđenja. Takođe se iznose neistinite tvrdnje da je sutkinja Stanišić napravila grešku u rješenju o kažnjavanju okrivljenog Stevana Prpe unošenjem pogrešnog broja registarskih oznaka, što je navodno bio razlog za obraćanje osumnjičene Vidak sudiji.

Istina je da u rješenju stoji tačna registarska oznaka vozila kojim je upravljao okrivljeni. Takođe, nije istina da je majci osumnjičene Vidak onemogućeno da posjeti ćerku u pritvoru, jer ona ima pravo na to nakon davanja svjedočkog iskaza pred tužiocem, ali je njena odluka bila da napusti državu Crnu Goru prije davanja iskaza i samim tim sebi uskrati pravo da posjeti ćerku u pritvoru.

U vezi sa pokušajem urušavanja ugleda sutkinje Stanišić bitno je informisati javnost da svih šest saslušanih svjedoka pred tužiocem nijesu iznijeli bilo kakve činjenice koje bi ukazivale da se sutkinja ponašala suprotno Etičkom kodeksu.

Ponašanje sudija u Crnoj Gori je strogo regulisano Etičkim kodeksom sudija koji štiti i daje mogućnost svakom građaninu da podnose pritužbe na ponašanje sudije komisiji za Etički kodeks.

Činjenice su da pred nadležnim organom nikad nije utvrđeno da je sutkinja Stanišić ponašanjem povrijedila odredbe Etičkog kodeksa sudija, da sutkinja nikad nije bila disciplinski kažnjavana i da je po ostvarenim rezultatima rada sutkinja Stanišić jedna od najboljih sudija za prekršaje u Crnoj Gori, koji podatak je javan i zainteresovana lica mogu to provjeriti putem zvaničnih internet prezentacija sudova za prekršaje uvidom u izvještaje. Takođe, činjenica je da je sutkinja Stanišić uvijek pohvaljivana za svoj rad od više instance. Na kraju ističem da bi trebalo da je svim učesnicima u ovom postupku u interesu da se postupak provede brzo i efikasno i da se utvrdi istina, te je stoga veoma važno da se svjedoci Olivera Vidak i Stevan Prpa vrate u Crnu Goru i daju svjedočke iskaze, kako se ne bi nepotrebno odugovlačio postupak i samim tim prolongirao boravak u pritvoru osumnjičene Sare Vidak”, zaključuje Knežević.

139 Komentara na "Podignut optužni akt protiv Sare Vidak"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend