Hronika

Rat kriminalaca prerasta u krvnu osvetu

Od juna prošle do januara ove godine u Crnoj Gori su se dogodila dva ubistva koja se povezuju sa obračunima kriminalnih grupa. To je znatno manji broj u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, kada je u ratu između klanova, nastradalo pet osoba. Međutim, istražitelji vjeruju da je posljednje ubistvo u Kotoru, kada je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca u Veselina Vukotića, nastavak rata između kriminalnih klanova.

Neki od posljednjih obračuna kriminalnih grupa dolaze iz inostranstva. Prije desetak dana u Španiji je, od posljedica ranjavanja preminuo Baranin Zijad Nurković.

Autor emisija “Dosije”, “Na mestu zločina” i “Iza rešetaka”, Mašan Lekić navodi da su u svjetu kriminala konstantne promjene i to ne samo mjesta djelovanja kriminalnih grupa, već i saveznika.

“Pa čak vidimo i u nekim zemljama koje su daleko od Crne Gore da su počeli da imaju svoje saveznike. Daću samo jedan primjer da sudstvo i policija pretpostavlja da ekipa Luke Bojovića koji je bio ovdje u Beogradu jedan veoma jak kadar za koga se sumnja da je nastavio posao”zemunskog” klana da je on sada blizak ljudima iz “škaljarskog” klana. Dakle, to policija sumnja”, kazao je Lekić za TVCG.

U policiji vjeruju da kriminalne grupe koje su ranije bile aktivne u Crnoj Gori, sada djeluju na teritoriji Zapadne Evrope. Osnova njihove moći je u zaradi od šverca droge.

Član Svjetske asocijacije šefova policija Marko Nicović takođe ukazuje na dobru umreženost kriminalnih grupa, koje ne poznaju granice.

“Oni isto tako koriste i usluge drugih mafija, recimo turske mafije, albanske mafije, ruske mafije, italijanske mafije. Znači. koristeći usluge tih drugih mafija oni njima duguju za uslugu koju kasnije vraćaju”, navodi Nicović.

Sve je manje sukoba kriminalnih obračuna na crnogorskim ulicama, ipak, istražitelji vjeruju da je posljednje ubistvo u Kotoru, kada je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca u Veselina Vukotića, nastavak rata između kriminalnih klanova.

“Taj rat je toliko eskalirao da sad imamo situacije da najbliži članovi familija stradaju. Prvo je ubijen otac od jednog takođe istaknutog člana kavačkog klana, Roganović, a evo prije nekoliko dana imali smo ubistvo oca od dvojice vođa, mislim ljudi koji su označeni kao vođe “škaljarskog” klana. Dakle, da li je sad tu u pitanju već i krvna osveta, vrlo moguće”, napominje Mašan Lekić.

“Posto je ipak veliki novac u pitanju onda je njima mnogo lakše da kupe jednu vrstu usluga. Mislim da će isto tako i osveta biti češće, s tim što će oni normalno za te, recimo, razmjenu usluga koristiti druge mafije, gdje onda oni kažu dugujem ti uslugu”, kaže Marko Nicović.

Ipak, sagovornici TVCG ističu da mafija nije jača od države. Na suzbijanje sukoba utiče i to što je od 2018. crnogorska policija spriječila više od 20 likvidacija.

24

avatar
1000
15
9
0
 
23
Vase imeBokeljkaDraskoLjutaBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vase ime
Gost
Vase ime

evo danas i trece. A do kraja maja ima kad da se dosrigne proslogodisnji rekord.

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Neka treca sila se umijesala.A nije bas u ovoj drzavi bas svako lud,da ne sklopi mozaik.Ajte Hristos Vaskrese ..

Drasko
Gost
Drasko

Mafija ne prasta .

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Благо нама кад смо познати по томе. Нек се истријебе на НАТО полигону чим га направе. И нек пођу тамо ауто путем.

MC
Gost
MC

Tako je to u zemlju koja ima sposobnu policiju da stiti i saraduje sa mafijaskim klanovima a vlast im drzavnim novcem jos placa ostete za dusevne bolove……ODUPRI SE

dedad
Gost
dedad

najjaci klan u crnoj gori je policija i agenti ANB-a…………..

djuradj
Gost
djuradj

…dug je za vracanje…

anoniman
Gost
anoniman

a dje je policija da ih hapsi nema ih nidje jer ne smiju a smiju da idu na goloruki narod a sto se tice nisu ugrozeni porodice kriminalaca vec obican narod koji vise ne moze normalno sa porodicom da proseta od kriminala i mafijasa

Bolek
Gost
Bolek

Taman se sve primirilo kad opet, i to na porodicu, hmhmm … kod kriminalaca još uvijek postoji neki kodeks ponašanja i djelovanja tako da je ovdje neko drugi umiješao prste a zna se ko to može biti

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Kad bi se svi držali tog “kodeksa ponašanja”,ne bi nas ostalo stotinu u Cg

Mi i vi
Gost
Mi i vi

A bice Milovi DPS ovci se umijesali iz sluzbe engleske

Roki
Gost
Roki

Bolek dtagi, da to ima kodeksa ne bi bili lopovi i ubice. Nije nikakva zavjera nego se nesoji obračunavaju.

Bnjj
Gost
Bnjj

CG je ogrezla u kriminalu i nepravdi to je stil zivota ovdje

Migooo
Gost
Migooo

Sve je kriminal, i politicari su samo finija mafija, retko ubijaju, a vise otimaju, reketiraju i zatvaraju neposlusne

dule
Gost
dule

Problem u “kaznjavanju”krimialaca u dobrom dijelu su advokati koji “bolje”poznaju zakon nego sudije.Policija odradi posao koliko-toliko,ali onda nastupaju prvo advokati sa “svojim znanjem”pa pojedini korupcionasi. ona stara bjese”” Dje burgija nece,oce para”.

Ljuta
Gost
Ljuta

Misliš advokati sa kovertama?

mojsilović
Gost
mojsilović

Ko ti udara ove minuse ne znam, koliko god pokušavam ne mogu da zamislim takvog beskičmenjaka i jadova koji ti udara minus na ove tvoje riječi. Jedino što mi pada na pamet kao mogućnost to su ovi “bošnjaci” iz amerike. Oni navrate na mjesec dana i njima je sve u redu, pred izbore isto dođu plaćen put i sve im… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Hvala Mojsilovic, mi smo takav narod istina boli

TihaNoc
Gost
TihaNoc

Izvinjavam se sto smetam, sto nema Jokica evo cijeli dan suzu da pusti?

Balša
Gost
Balša

Možda zvuči čudno, ali kriminalci imaju bolji osjećaj za pravdu, nego sudije. Bar kada je obična osveta u pitanju. A ovo sa porodicama je van pameti.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Moralo je nekad presusiti.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Ma nije to, neko namesta opet, strane sile ….

Muljavi@
Gost

Bolje da oni medjusobno rešavaju svoje probleme,nego da mi poreznici financiramo i plaćamo smeštaj,hranu,stražare odnosno osoblje,ovako njija dobro,nama još bolje.

jasarko
Gost
jasarko

i kasnije odstete si zaboravio reci

Send this to a friend