Hronika

UIKS: Jedan zatvorenik ima šugu, pratimo situaciju

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija

Povodom teksta “Više zatvorenika zaraženo šugom”, reagovali su iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i tvrde da je jedan zatvorenik obolio od šuge, i da su preduzete sve neophodne mjere prema oboljelom i ostalim osuđenicima koji su bili sa njim u kontaktu.

“U okviru redovnih aktivnosti službenika Sektora za zdravstvenu zaštitu dana 27. avgusta prilikom ljekarskog pregleda zatvorenika A. V. uočene su određene promjene na koži koje su ukazivale na kožno oboljenje “Scabies” (šuga) zbog čega je zatvorenik upućen u Klinički centar Crne Gore na dalju dijagnostiku od strane ljekara specijaliste”, saopšteno je iz UIKS-a.

U Kliničkom centru je potvrđeno da se radi o kožnom oboljenju “Scabies”, pa su prema tom zatvoreniku, kao i ostalim zatvorenicima sa kojima je boravio u sobi, preduzete posebne mjere, koje podrazumijevaju poseban tretman oboljelog lica, kao i lica koja su bila u kontaktu sa njim, njihovim kontinuiranim praćenjem i medicinsko tretiranje eventualnih promjena na koži.

“Takođe, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje obavljena je dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija prostorija u kojima je bio smješten zatvorenik A. V. sa drugim zatvorenicima”, ističu u UIKS-u.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u okviru Sektora za zdravstvenu zaštitu rad je, kako tvrde, organizovan na poseban način koji podrazumijeva neprekidno obavljanje poslova i radnih zadataka iz djelokruga nadležnosti ove službe a u cilju adekvatnog medicinskog tretmana svih osuđenika koji su smješteni u UIKS-a, bez obzira što je u toku period u kojem obično veći broj službenika koristi pravo na odsustvo po osnovu korišćenja godišnjih odmora. Napominju da u UIKS-u nema kolektivnih odmora, koji podrazumijevaju prestanak rada određenih službi u nekom periodu.

Naglašavaju da osim stalno zaposlenog medicinskog osoblja, poslove zdravstvene zaštite u UIKS-a u pružaju i ljekari specijalisti određenih struka, koji su angažovani kao stručni konsultanti i koji takođe obavljaju ljekarske preglede zatvorenika po različitim osnovima.

Reagujući na tvrdnje pojedinih zatvorenika da je u UIKS-u, kako su naveli, rasulo, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da se sa posebnom pažnjom odnose prema predmetnom slučaju, što prevashodno podrazumijeva medicinski nadzor i praćenje zatvorenika a u slučaju eventualne potrebe i medicinski tretman ovog vida kožnog oboljenja.

“Povodom, navoda koji se odnose na nezakonite aktivnosti službenika UIKS-a (…”nejadnak tretman, uzimanje mita ili veze za odvođenje u KCC CG, zataškavanjem disciplinskih prekršaja, reklasifikacija u povoljniju grupu…..”), ističemo da nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija nemaju saznanja o ovim vidovima nedozvoljenih aktivnosti službenika UIKS-a, kao i činjenicu, da u prethodnom periodu nije bilo slučajeva prijave ove vrste Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, instituciji Zaštitnika ili licima koja su ovlašćena za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija ispred Ministarstva pravde”, kažu u UIKS-u.

Pozivaju one koji eventualno imaju saznanja koja ukazuju na neki od nedozvoljenih aktivnosti, da svoja saznanja saopšte kako upravi UIKS-a, tako i drugim državnim organima koja obavljaju nadzor nad zaštitom ljudskih prava i sloboda zatvorenika u UIKS-a ili sa državnim organima koji su zaduženi za otkrivanje i procesuiranje izvršioca krivičnih djela, kako bi se spriječile navodne nezakonite radnje službenika.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
1 350 000ZabjelovekiBudimo realniPodjel
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
1 350 000
Gost
1 350 000

U KOJI JE TO BILO VIJEK SREDNJI JELI?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

21 vijek. I ovo se dešava u državi koja je lider na Balkanu

veki
Gost
veki

neka mu šuga, ali tužit će VAS i dosta para uzeti, hoće komplrtan pansion u zatvor

Zao mi ih je
Gost
Zao mi ih je

Dajte im na recept čelične četke da se bolje češu hahaha

Oj ha
Gost
Oj ha

Zatvorenici imaju bolji zdravstveni tretman od nas slobodnih gradjana.
Kako saopstavaju ovi iz UIKSa zatvorenici imaju 24h zdravstvenu zastitu, dok mi moramo cekati nedeljama i mjesecima zakazane zdravstvene preglede 😩.
Izgleda da je danas nekima bolje biti u zatvoru nego na slobodi.

Podjel
Gost
Podjel

Brze dolaze na pregled kod specijaliste no bilo koji drugi slobodni gradjanin koji nikad ni prekrsaj nije napravio. Sve im je obezbijedjeno, pa mislim da je strasno da im se ovoliko prostora daje u medijima. Zasto novinari ne pisu o onima koji su vrijedni paznje?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Значи ако ти треба неки налаз специјалисте учиниш нешто зашта сљедује мања затворска казна и све обавиш.

Send this to a friend