Kultura

Blago Crne Gore u Londonu: Sara Vujošević očarala Engleze

Crnogorska operska pjevačica Sara Vujošević, nastupila je 16. marta u Londonu. Sara je tom prilikom u velelepnoj crkvi Svetog Pola u centru engleske prijestonice, izvela projekat “Blago Crne Gore” čiji je i autor. Ovo je njen osmi nastup sa pomenutim projektom, a ranije ga je izvodila širom Ruske federacije.

Umjetnica predvodi trupu koja izvodi isključivo crnogorsku klasičnu i tradicionalnu muziku, a čine je prvak Baljšoj teatra Dmitrij Trapeznikov (bariton), Dmitrij Grinih (bariton), Pavel Šestov (pijanista) i mlada nada crnogorskog folklora Maksim Vojvodić (guslar).

Odjevena u kreaciju Jelene Roganović Đurić, Sara je sa ekipom izvela sedam obrada crnogorskih narodnih pjesama koje je za ovaj nastup uradio ruski kompozitor Aleksej Vorojobov.

“Blago Crne Gore ima misiju, a to je pravo predstavljanje Crne Gore i njene tradicije, na jedan lijep način. Čini mi se da pravimo dobar korak za promociju naše tradicije, da se ljudi, čak i naši, bolje upoznaju sa našom kulturom. Mnogi ne znaju da imamo pravo blago, zato i zovem ovaj projekat Kulturno blago Crne Gore. Kultura je odraz jednog naroda”, kazala je Sara nakon koncerta za Jutjub kanal VB TV JOURNAL.

Operska umjetnica godinama nastupa širom Ruske federacije, u čijoj prijestonici Moskvi živi, a za Engleze je pripremila nešto drugačiji program.

Naime, ona je napravila presedan, i u Londonu predstavila spoj opere i crnogorskog nacionalnog instrumenta gusle koje je svirao mladi Maksim Vojvodić.

“Gusle su došle kao nešto sasvim prirodno i spontano. Mnogi su se pitali kako spojiti opersko izvođenje i gusle, ali sve je moguće. Bitni su volja, talenat i umijeće spojiti, na prvi pogled, nespojivo”, ističe Sara.

Maksim gusle svira od malena, riječ je o porodičnoj tradiciji, a već sa deset godina počeo je profesionalno da nastupa. Ima tek osamnaest godina, a nastupa širom Crne Gore i planira da snimi CD. Nastup sa Vujoševićevom u Londonu bio je njihov prvi zajednički, a do saradnje je došlo na ideju mlade umjetnice.

“Veoma sam zadovoljan, ispunjen, ovo je moj prvi nastup sa Sarom. Zadovoljan sam nastupom, publika je bila divna. Slušala je svaki minut koji smo izvodili na sceni i drago mi je što sam dio ovog projekta”, kazao je Maksim nakon koncerta.

Dimitrij Trapeznikov, operski pjevač, kaže da je prije tri godine upoznao Saru kada je upisala magistarske studije na Akademiji “Majmonid”, na kojoj je jedan od predavača.

“Sara je došala na ideju da nastupamo zajedno. Ona mi je prenijela ljubav prema Crnoj Gori, govorila mi je o ljepoti Crne Gore i svemo što Crnu Goru krasi. Dala mi je note, objasnila mi je o čemu se radi i napisala predivan prevod arije iz “Gorskog vijenca” koji me je oduševio. Uključujem je i u svoj standardni repertoar i publika širom Rusije je oduševljena i pažljivo sluša”, rekao je Trapeznikov.

On je naveo da će se postarati da nauči arije i na crnogorskom jeziku.

“Osjećam da postajem pravi Crnogorac”, ističe Trapeznikov.

Borisav Banović, ambasador Crne Gore u Velikoj Britaniji, kaže da su umjetnici pravi predstavnici zemlje, njene kulture i običaja.

“To je bio i ovdje slučaj. Zaista je bilo lijepo veče, bilo je lijepo da čujemo mi, koji smo iseljenici Crne Gore ovdje u Londonu. Svi su srećni i zadovoljni što su mogli da čuju ovako dobru izvedbu”, naveo je Banović.

U Ruskoj federaciji u decembru 2017. godine stekla zvanje doktora muzikologije

Nastup u Engleskoj Sara je iskoristila da promoviše i projekat “Zelene kulture”, koji se bavi uticajem kulturnog sektora na promjenu svijesti i stavova prema zaštiti životne sredine. Nakon Londona, ona se vraća nastupima u Moskvi, a planira da se projektom “Kulturno blago Crne Gore”, predstavi i u domovini, kao i u gradovima u Zapadnoj Evropi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sunce
Gost
Sunce

Sve čestitke za projekat i nastupe u Moskvi, Budvi i sad u Londonu. Ponosimo se takvim umjetnicima. Talenat, ljepota, kostim, sve na nivou. Mladi guslar i ruski umjetnici, takođe.
Bravo Saro!

Razum
Gost
Razum

Dusa mi je puna zadovoljstva kada citam o uspjesima nasih mladih ljudi (i svih mladih sirom Planete). Ovo je divno!

Send this to a friend