Kultura

Bogdanović u Mojkovcu: Ministarstvo podržava aktivnosti kojima se afirmiše naše kulturno nasljeđe

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Mojkovac, gdje je razgovarao sa predsjednikom Opštine Rankom Mišnićem, predsjednikom Skupštine opštine Dragomirom Mrdakom i njihovim saradnicima.

Kako je istakao ministar Bogdanović, Ministarstvo kulture ima dobru saradnju sa Opštinom Mojkovac, koja se ogleda u podršci koja je obezbjeđivana u kontinuitetu, a posebno intenzivirana kroz Program podrške razvoju kulture na sjeveru i Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

“Na ovaj način Ministarstvo postiče razvoj kulturnog života u Mojkovcu i doprinosi poboljšanju infrastrukture u kulturi, pa se možemo pohvaliti da danas u ovom gradu imamo jedno rekonstrisano i moderno opremljeno zdanje Doma kulture, sa mogućnošću realizacije i najzahtjevnijih kulturnih sadržaja,” istakao je ministar Bogdanović na sastanku.

Sagovornici su istakli posebno zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture, u okviru Uprave za zaštitu kulturnih dobara nedavno odlučilo da formira Područnu jedinicu Uprave u Mojkovcu, što će doprinijeti kvalitetnijem i efikasnijem radu ovog organa u sastavu, ali i boljoj koordinaciji sistema zaštite kulturne baštine sjevernog regiona.

Predsjednik Mišnić je izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture na kontintinuiranoj podršci programima i projektima koje realizuju institucije kulture u Mojkovcu, posebno ističući važnost festivala Mojkovačka filmska jesen. Kako je naveo ministar Bogdanović, Ministartstvo će nastaviti da podržava programe kojima se promoviše i afirmiše naše kulturno nasljeđe, poput ovogodišnjeg naučnog skupa posvećenog književnom djelu Milovana Đilasa.

Razgovarano je i o zaštiti bogate kulturne baštine Mojkovca i izraženo zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture, do sada, kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara uložilo oko 91.000 evra. Sagovornici su naveli kao posebno važna arheološka istraživanja koja Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sprovodi na Brskovu, kao jednom od najznačajnijih srednjevjekovnih lokaliteta u Crnoj Gori, a za koje je Ministarstvo kulture ove godine opredijelilo 20.000 eura.

Sagovornici su razgovarali i o značaju međunarodnih i regionalnih programa saradnje i tom prilikom je ministar Bogdanović pozvao lokalnu samoupravu, ali i nevladine organizacije ovoga grada da uzmu veće učešće u pripremi i kandidovanju projekata za korišćenje evropskih fondova, kroz veoma značajne programe Evropske unije kojima je Crna Gora pristupila, posebno Kreativna Evropa i Evropa za građane.

Nakon sastanka ministar Bogdanovic je sa predsjednikom Opštine Mišnićem i predsjednikom Skupstine opstine Mrdakom posjetio arheološki lokalitet Brskovo.

Večeras će u Mojkovcu biti otvoren festival Mojkovačka filmska jesen, na čijem će otvaranju govoriti ministar Bogdanović, predsjednik Opštine Mišnić i glumac Vojin Ćetković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gradjanin
Gost
Gradjanin

Mozda ti smeta zato što nije tatin sin, nego normalan momak koji se čitav život borio i radio? Izgleda da je postalo jedino normalno kada izaberu na neku funkciju dijete nekog političara i tajkuna. Nevjerovatno. Ili je možda problem što je Crnogorac sa Cetinja?

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Zamisli ti kad je ovaj Dajkovic neki lik u ministarstvu? Krepavalo oko doma neće li uzeti koju paru preko studentske organizacije za razmjenu studenata..e propala se država taman ka’ je..

Send this to a friend