Politika

Abazović: Vlada će raditi i nakon 11. juna do konstituisanja nove, predsjednički izbori kao u Švajcarskoj, o stanju demokratije neka građani sami procijene

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da će Vlada raditi i nakon izbora 11. juna i to do konstituisanja nove.

U susret izborima, počelo se sa slanjem predizbornih poruka, a partije koje čine Vladu hvale se postignutim. Novinare je zanimalo da li se radi o zloupotrebi resursa u predizborne trke, za šta je Abazović nekad kritikovao DPS kada je ta partija bila na vlasti.

“Mi nismo mogli da znamo kada će biti parlamentarni izbori. Niti ste vi to znali do momenta kada ih je Đukanović, po meni, na čudan način raspisao tri dana pred predsjedničke izbore. Vlada je završila svojih 365 dana i ima čime da se pohvali. Niko njene rezultate više ne osporava. Vlada ima svoju agendu i od svoje agende neće odustati. Vlada će raditi i poslije 11. juna do konstituisanja nove”, kazao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati u zdravstvenom sektoru.

Fascinira ga, kaže, što se svi kite rezultatima, i oni koji su podržavali Vladu i koji su je kritikovali.

“Ja apelujem na sve-slobodno, sve što je dobro iskoristite. Dajte da se okupljamo kao društvo i Crna Gora oko dobra i da se takmičimo oko dobra”, poručio je Abazović.

Vlada je prošle godine utvrdila prijedlog rebalansa budžeta, pa je novinare zanimalo i šta ukoliko ga ovaj saziv Skupštine ne usvoji i predsjednik Jakov Milatović odbije da proglasi zakone koje je usvojila ova Skupština.

“Vlada je uradila ono što je u njenoj nadležnosti. Ne možemo da se miješamo u nadležnost predsjednika države ni parlamenta. Nadam se da će se poslanici podnijeti odgovorno prema tome. Rebalans se radi zbog pozitivnih stvari, viška prihoda u državnoj kasi”, kazao je Abazović.

Predsjednički izbori održani kao u Švajcarskoj

U izvještaju organizacije Fridom haus o “Državama u tranziciji 2023”, kada je u pitanju stanje demokratije, Crna Gora je nazadovala. Abazović to ovako komentariše.

<<<Fridom haus: Crna Gora nazadovala u stanju demokratije, smjena generacija potencijal<<<

“Neka građani sami procijene. Ne treba im Fridom haus. Predsjednički izbori održani su kao u Švajcarskoj. Ako neko ne vidi boljitak ne znam šta da kažem, najbitnije mi šta o stanju demokratije misle građani”, istakao je Abazović.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je juče objavila da je Vlada za dva mjeseca dala 3,2 miliona eura na ugovore o djelu. Abazović ističe da nema značajnijih povećanja, veća je samo transparentnost.

“43.Vlada nijedan ugovor o djelu nije sakrila. Svi ugovori o djelu 43.Vlade su objavljeni na sajtu, što prije nije bio slučaj. Transpratnost ful. Kako su uvećane zarade u Crnoj Gori i lična primanja, logično je da nijesmo mogli te ljude da osatvimo na istom nivou iz 2020. ili 2021.godine”, kazao je Abazović.

Na pitanje kako komentariše to što ministar zdravlja Dragoslav Šćekić nije danas htio da odgovara na pitanja novinara, Abazović je rekao da svako ima svoj način komunikacije sa medijima.

“Neko je uvijek raspoložen da odgovara, neko nije. Nemam specijalni odgovor, osim ovoga da to pređe neku granicu, mislim da ona nije pređena. Što se transparentnosti tiče – do sad ovo nijesmo vidjeli u Crnoj Gori. Ne kažem da ta granica ne može da se pomjeri na gore. Ja sam dostupan, neko nije, neko se saopštenjima obraća…”, kazao je Abazović.

Na pitanje zašto vatrogascima koji su bili u Turskoj kako bi pomogli u saniranju posljedica razornog zemljotresa nije isplaćena naknada koja im je obećana, Abazović ističe da nema informaciju da im isplate nije bilo.

“Oni svakako mogu računati na naknadu. Što se tiče podrške vatrogascima koji su bili u Turskoj mogu da računaju na to, interesovaću se zašto se to do nije desilo, možda je postajala neka administrativna prepreka, ali svakako to što im je rečeno biće ispunjeno”, poručio je Abazović.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Kakvo iznenađenje.

Jakov
Gost
Jakov

Abazovic ce morati na ljekove kad mu uzmu fotelju. Kakva je ovo opcinjenost vkafanjem silo nebeska? Xaxaxa

oooo
Gost
oooo

A ovaj bi ako ikako moye makar do drugih iybora i to redovnih ya 4 godine

Miro
Gost
Miro

Ova vlada radit će i 2024.i 2025. . . . .i mnogo godina iza toga,sa koliconim partnerima iz DF,i još ponekim, u Spužu.

Bruka
Gost
Bruka

Ti si zastiđe.

kuči
Gost
kuči

Be are tamo!

MNMN
Gost
MNMN

samo relaxirano, hahahaha…

Cezar
Gost
Cezar

Mali sve više izgleda ka patak. Sve širi i širi a ruke su stalno u zraku. VJEŽBA, trebat će mu. Još ga drži uloga Luja XVI, ali pustit će ga vrlo brzo.

Zdravorazuman
Gost
Zdravorazuman

U crnoj gori postoje sada samo nekoliko mogucih rezultata na ovim izborima a onaj koji bi svi zeljeli je neka vlada bez ure bez df i bez dps. Ali kao sto znamo, ovo je zemlja cuda i mi ovdje vlast ne biramo nego samo ljude koji ce zasjednu negdje na rucak od drzavnih para i da sastavljaju tu vladu dijeleci… Više »

VoX
Gost
VoX

Stanje demokratije u CG je kao Damoklev mac koji nam svima visi nad glavama dok cekamo da se konacno pojavi neki novi pokret koji bi mogao da parira nacionalistima i populistima. Ja se iskreno nadam da je Mi mozemo ta nova snaga koja je neophodna Crnoj Gori i da ce uci u parlament

Stop open balka
Gost
Stop open balka

Neka jos malo apeluju gradjani

Kotor🇲🇪
Gost
Kotor🇲🇪

Greote.😂😂😂

Slavica
Gost
Slavica

Presjednicki izbori kao u Svajcarskoj jeste jeste kada ste istulili kamere na granice pa je usla i susa i marusa da glasa svako tvoje slovo je laz

Božidar Stanišić
Gost
Božidar Stanišić

Ne da fotelju brat Abaz,kao da mu je đedovina!

Pravo i pravda
Gost
Pravo i pravda

Nemoj ti da ides, pa iako se izabere neka nova

Valentina
Gost
Valentina

Raditi na štetu CG, kao i do sada.

Nikola
Gost
Nikola

Ovo je ,nevjerovatno.Koliko ovaj covjek voli vlast.Da produzi bar malo,do formiranje nove vlade.

Bagro
Gost
Bagro

E da te crna gora vise ne gleda

PG 69
Gost
PG 69

Samo Dritana više da ne gledamo!

marius
Gost
marius

Dok je bio DPS na vlast,ovi stručnjaci iz EU su zborili da je odje prisutna , kako ono rekoše , “hibridna demokratija”. A od kad se vi dokopaste vlasti, ostasmo i bez te “hibridne” demokratije.

1234
Gost
1234

Za TU se mora odgovarat

Sunflover
Gost
Sunflover

Ovoga se nećemo rotasiljati bez đavola

Objektivni.
Gost
Objektivni.

Sunflover. Bravo za komentar 👏🤝👍

Osaka
Gost
Osaka

Ni ovaj covjek ne zna sto prica.Daleko smo mi i po izborima i pi standardu od Svajvarske.Ptosto nije uporedivo…

Nikita
Gost
Nikita

Mozes samo u onu tvoju nelegalnu kucu da izdajes apartmane.

Zagarac
Gost
Zagarac

Opet ce se uvalit u vladu dritanga

Dogovor za D...
Gost
Dogovor za D...

Baš me zanima ta Švajcarska .

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Sve ispod 40godina za TU je da nema demokratije 🇲🇪

Privezak
Gost
Privezak

Zbogom i nikad da se više ne bratiš na vlast.

Tata
Gost
Tata

A ti sad kad odes nikad vise, prevario si i samoga sebe a kamo li partnere koji su ti dali povjerenje o gradjanjima da ne pricamo , a demokrate ce vidjet koliko su na gubitku samo zato sto su sa tobom u kolaciju

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Tandara mandara tandara mandara tandara mandara ..,,

veki
Gost
veki

,,stanje demokratije u MNE,,nikakvo kao i sve

Buldog
Gost
Buldog

Nemas glas za to sto nista niste uradili za radnike u privatne firme ,nit ima radnik obracun plata,radise preko dozvoljenog,inspekcuje ne kontrolisu ,a snase grbace primaju platu

Masko Folic
Gost
Masko Folic

Taman ka do sada! Prvom redukovanom, ali u riverc! Dje su pare?🤣🤣🤣🤣🤣

BBBB
Gost
BBBB

Ovaj bi dozivotno da je premijer zemlje koju je izdao i unistio …..ti si niko

aa1
Gost
aa1

Bolje bi vam bilo da nađete neki sezonski posao….

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Ne da fotelju živ!!

Tanja
Gost
Tanja

Mogao je dodat u zagradu🤣(Ako se ja budem pitao Vlada ce se formiratu ali Ja da budem Premijer)! 🤣🤣🤣

profesor
Gost
profesor

Aoook,ima li kraja?!😭😭😭

Send this to a friend