Politika Ponedjeljak, 22.02.2021.

Deset do Osam – A gde je pečat?

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Počeo bih ovu nedjelju podsjećanjem da nam vicepremijer Abazović duguje malo bolje objašnjenje oko 21 miliona i oko toga ko je Stevan Simijanović.

Gde je pečat – Sunovrat crnogorske diplomatije

Prije par godina ovaj video iz Niša u Srbiji postao je viralan širom prostora bivše Jugoslavije. Komična scena, koja nevjerovatno podsjeća na to što se danas dešava u našoj diplomatiji – potraga za pečatom u Pekingu, zaključavanje ambasade, pretres ambasadorovih privatnih stvari potraga za pečatom. Dok ambasador Darko Pajović tvrdi da je pečat u ambasadi, MVP tvrdi da ne može da ga nađe. Dno dna – i sramota, i ne samo za sve oni koji u tome učestvuju nego i za državu Crnu Goru.

Potez slanja opoziva od strane ministra mimo dogovora sa predsjednikom i prije odluke odbora kritikovao je i Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije i bivši evropski poslanik.

Na odboru je poslanik Slaven Radunović na jedan prizeman način napao ambasadorku Veru Kuliš i pravio neprimjerne insinuacije, na šta mu je ambasadorka odgovorila.

Poslanik Boris Mugoša, nazvao je pravilno cijelu situaciju sa MVP cirkusom. Opozivom je predstavljanje Crne Gore u važnim zemljama ostavljeno nižim diplomatama.

U isto vrijeme URA napada ambasadora Miodraga Vlahovića, koji se nalazi u Vatikanu, i objavljuje presude iz privatne parnice ambasadora kako bi ga diskreditovala. Najavljeno je da će obije pomenute strane iz objavljene presude pokrenuti postupak protiv Ura zbog objavljivanja ovog dokumenta.

Nevolje u raju

Kako se približavaju izbori u Nikšiću razlike i varnice među partnerima sve više izbijaju na vidjelo. Ozbiljan test je bilo i ostalo donošenje “tužilačkih zakona”, koje je kako kaže SNP za sada samo odloženo i da zakoni u ovom obliku nisu povučeni. Andrija Mandić je rekao da njihovi partneri nemaju hrabrosti da smijene SDT-a Milivoja Katnića, a Nebojša Medojević je dao signal da za njega i njegov politički pokret mišljenje Venecijanske komisije o zakonskim rješenjima neće biti obavezujuće.

Izbor direktora policije možda bude i najveća prepreka daljoj saradnji u vlasti, veća i od ove sa tužilaštvom. DF-ov kandidat je eliminisan još u kandidacionoj fazi, ali je sada izbor ministra Sergeja Sekulovića, Zoran Brđanin, stavljen na čekanje od strane premijera, jer DF snažno ucjenjuje svoje kolege oko ovoga.

Podsjećamo da je DF rekao da neće glasati ni za šta što dolazi iz vlade u parlament sve dok se ne smijeni Katnić. Tome su sada vjerovatno sada dodali i izbor direktora policije.

Uticaj vakcinama

Uticaj vakcinama je globalna tema zato sam i zamoljen od najvećih kanadskih dnevnih novina “The Globe and Mail” da komentarišem na koji način se utiče na Srbiju, i kako Srbija onda utiče na region donacijama vakcina. Isti događaj komentarisao sam i za beogradski “Danas”.

Uticaj vakcinama bio je tema televizijskog sučeljavanja ministarke Jelene Borovinić Bojović i funkcionera DPS-a i bivšeg direktora KCCG Jevta Erakovića. Ministarka je skandalozno u emisiji mahala dokumentima sa privatnim zdravstvenim kartonima crnogorskih građana. Podsjećamo da je 7000 ljudi potpisalo peticiju za smjenu ministarje JBB.

Prodaja Majbaha

Dva luksuzna Majbaha, koja su donirana Vladi Crne Gore, biće prodata. Ovaj populistički potez je najavio lično premijer u jednom prilično bizarnom obraćanju javnosti. Kako jedan od automobila koristi predsjednik Crne Gore, odgovorili su iz njegovog kabineta.

Osnovan 21. Maj

Danas je osnovan nadstranački, demokratski i neformalni društveni pokret Građanska inicijativa “21. MAJ”.“U skladu sa predviđenim planom hiljadu građana je potvrdilo svoj osnivački status čime su se stekli uslovi za izbor organa Pokreta i njegov dalji razvoj. Pokret ostaje otvoren za sve građane koji podržavaju njegov osnivački Proglas tako da broj članova ni jednog trenutka neće biti ograničen”, kazala je medijska koordinatorka, Tanja Pavićević. Kao jednom od osnivača, učinjena mi je čast da u dnevniku RTCG predstavim crnogorskoj javnosti ovaj pokret koji ubraja neka od najvećih imena crnogorske nauke, diplomatije, novinarstva i svih drugih profesija,

Toliko za danas. Želimo vam ugodan ostatak dana.

Send this to a friend