Politika Četvrtak, 04.02.2021.

Deset do Osam – O Tužilaštvu i Vakcinama Uglavnom

Dobro jutro!  Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan. Uključite se u našu grupu na vajberu klikom na ovaj link.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Kohabitacija i Spoljni uticaj

Predsjednik Crne Gore sastao se sa ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke, kom prilikom su razgovarali o situaciji u zemlji, promjeni administracije u Americi, važnosti kohabitacije za stabilnost politike u zemlji, ali i o malignom spoljnom uticaju na političku situaciju u zemlji. Nisam siguran u kom kontekstu je pomenuto ovo posljednje, ali imajući u vidu razvoj situacije u Nikšiću, bilo bi jako važno imati podršku partnera da se spriječi dalja degradacija demokratije u zemlji.

Reakcije na najavljeno ukidanje SDT-a

Profesor dr Đorđije Blažić dao je za CDM iscrpnu analizu položaja Specijalnog državnog tužilaštva u crnogorskom pravosudnom sistemu i ustavnom poretku. U analizi profesor Blažić jasno konstatuje da bi se izmjenama zakona osmišljenim isključivo u cilju smjene tužilaca poremetio cijeli pravosudni sistem. Specijalni tužilac Saša Čađenović brine o posljedicama ukidanja SDT-a sa druge strane, i nastanka pravnog vakuuma nakon toga čina.

Politički su reagovali iz SDP-a i LP-a gdje u ovome vide ugrožavanje crnogorskog napretka ka EU.

Suština je u tome da nam se može ili ne može sviđati rad SDT-a i tužilaštva, i možemo ga okarakterisati kao politički imenovanim (mada se DPS u Budvi ne bi složio s tim), ali prijekim rješenjima i uvođenjem presedana, mi pravimo medvjeđu uslugu borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zato i brine podrška dijela nevladinog sektora ovakvom političkom rješenju, koje za cilj ima obračun isključivo obračun sa onima koji su izgubili političku moć.

Ovaj pravnički determinizam i zanemarivanje političkog konteksta otvara put za gomilanje političke moći nove većine, koja će onda nekontrolisanom u sjenci obračuna sa bivšom vlašću moći da mirno zloupotrebljava funkcije i političku moć. I to već čini.

Vakcine i virus

Institut za javno zdravlje objavio je rekordne podatke juče, u kojima je preko 600 ljudi dijagnostifikovano samo juče. Dok raste broj oboljelih i preminulih, ministarstvo i dalje pokazuje veliko nesnalaženje u situaciji. Nakon ministarkinog gostovanja na Vijestima, koje je jako kritikovano u javnosti, oglasili su se iz kabineta predsjednika u kom su osudili pokušaj prebacivanja odgovornosti na Đukanovića, koji nema nadležnosti u vezi sa nabavkom vakcina. Kako je ministarka pokušala da prebaci odgovornost i na rad bivšeg ministra, oglasio se i on sam.

Osim opozicije, sve više podržavalaca nove vlasti kritikuje ministarstvo za njihovo nesuvislo ponašanja – od odbijanja donacija do nesposobnosti da se da tačna informacija o početku vakcinisanja – javio se i poslanik vlasti Nebojša Medojević, koji je oštro kritikovao vladu zbog ovih propusta.

Prijetnje Opoziciji – nastavak

Studentkija i opoziciona aktivistkinja Miljana Krivokapić iz Kotora, danima je meta digitalnog nasilja od strane takozvanih mim stranica. Ovo uhođenje i targetiranje rezultiralo je jezivim prijetnjama o kojima je Krivokapić upoznala javnost. Reagovali su funkcioneri njene partije Duško Marković i Jevto Eraković, a reagovali su i iz Ženskog lobija.

Smjena Zorana Lazovića

Policijski funkcioner Zoran Lazović, napisao je veoma oštro pismo ministru Sergeju Sekuloviću, u kom nije birao riječi i formulacije, kako bi izrazio svoje protivljenje najavljenoj smjeni, koju smatra revanšističkim postupkom. Lazović zamjera Sekuloviću i drugim funkcionerima što mu nisu lično nisu saopštili da namjeravaju da ga smijene, nego su za ovaj posao delegirali šeficu kabineta MUP-a. On takođe izražava sumnju zbog činjenice da se “Sekulovićeve odluke poklapaju sa namjerama i interesima kriminalnih klanova”.

Jovan Vučurović iz DF-a reagovao je sa druge strane da požuri ministra Sekulovića i napravi politički pritisak da se Lazović smijeni što prije nazivajući njegovo ponašanje “razbojničkim”.

Ministar Sekulović je danima na internetu meta kampanje trolova Demokratskog Fronta i klerikalnih organizacija koji ga pežorativno nazivaju ženom zbog njegove navodne neodlučnosti da napravi rezove u policiji. Posebno je pritisak pravljen na njega nakon protjerivanja Vučićevih terenaca i bezbjednosno interesantnih osoba koji ovih dana borave u Nikšiću. Interesantno je da je i Lazović u svom pismu iskoristio jedan prilično problematičan mizogin stih iz CG istorije, kojemu je, po mom mišljenju, mjesto upravo u istoriji.

Preporuke za čitanje

Dragan Koprivica iz CDT-a upozorio je na dešavanja u Nikšiću i pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) i nadležno tužilaštvo da u hitnom roku izvrše sve potrebne aktivnosti i informišu javnost o navodima o zloupotrebama državnih ili opštinskih resursa u svrhu ostvarivanja  boljeg izbornog rezultata na lokalnim izborima u Nikšiću, kao i o navodima o nedozvoljenim političkim i finansijskim uticajima stranih država.

Pročitajte razgovor Danila Marinovića sa Skala radiom i kolumnu Nemanje Batrićevića za Antenu M.

To je to za danas. Sjutra – isto vrijeme isto mjesto.

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Morpheus
Gost
Morpheus

Ljubo pohapsise pola DPS, korupcija do usiju, a ti samo vidis neke greske nove vlasti, nista te ovo ne pogadjaj, kao da zivimo u razlicitim stvarnostima

Send this to a friend