Politika Utorak, 06.04.2021.

Deset do Osam – Odlazak Leposavića

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Odlazak Leposavića

Premijer je očigledno bio satjeran u ćošak tokom vikenda. Iako je tvrdio da su svi ministri što se njega tiče nedodirljivi, i iako ga je Abazović krajem nedjelje branio rekavši tokom gostovanja na RTCG da ministar Leposavić nije negirao genocid, juče ujutru je bila zakazana vanredna konferencija za štampu na kojoj je premijer obavijestio javnost da će pokrenuti postupak smjene ministra Leposavića. Očigledno je da Leposavić nije htio sam da podnese ostavku i da je premijer bio primoran na ovaj postupak.

Ovakav postupak premijera dočekan je pozitivno od opozicione javnosti i civilnog sektora, dok je srpstvo na internetu uzavrelo. Vrlo brzo su se organizovali ekstremni elementi koji podržavaju ovu vladu i izlaskom na ulice Bara, Berana, Nikšića i Podgorice pokazali da ovakva odluka premijera nema njihovu podršku.

Svi oni koji su mjesecima i nedjeljama vrijeđali nas koji nismo podržavali i kritikovali ovu vladu, sada su sve istovarili na premijera Krivokapića, držeći do toga da se “u Srebrenici nije desio genocid”. To su pjevali tokom protesta i to im je pisalo na transparentima.

Vučićevi jastrebovi su ovo jedva dočekali pa naslovne stranice u vladinim tabloidima u Srbiji izgledaju ovako. Izjavu je dao i dežurni kerber vlasti u Srbiji, ministar Vulin. U Beogradu je organizovan protest ispred crnogorske ambasade gdje su tokom litija prošle godine zapalili našu zastavu. Ovaj put su “samo” aktivirali dimnu bombu.

Ovo dovodi vladu u stanje potpune blokade. Izgubila je povjerenje bukvalno svih sem možda Ure i Civisa. Premijer Krivokapić je nakon ovoga izgubio podršku tvrdog nacionalističkog srpskog krila na čijem je talasu i postao premijer. Biće interesantno posmatrati kako će se ovo riješiti. Ovo sada može poklopiti jedino neko veliko hapšenje.

Reakcije partija

DPS je ovo označio kao iznuđeni potez, SDP i Bošnjačka stranka su ovo pozdravili kao otklon od negacije genocida. Liberalna Partije je tražila da ostavke podnesu svi koji su podržali Leposavića, “uključujući i Abazovića”. Što se tiče vlasti, hrvatski mediji su ova događanja okarakterisali kao stvaranje “ultrasrpskog bloka”. Ovo je blizu istini, i sudeći po reakcijama pojedinih partija to nije daleko od istine. Demokratski front je rekao da neće glasati za smjenu Leposavića, i to u izjavama Mandića, i Radunovića koji je bezočno rekao da je Leposavić rekao što svi Srbi u CG misle. SNP i Prava Crna Gora takođe. Demokrate su isto odlučile da uskoče u ovaj ultrasrpski voz dajući kao izgovor za neglasanje za smjenu Leposavića, to što neće da “sa DPS-om” glasaju za to. Iako im je masa ispred vlade, koja je protestovala protiv smjene, poručila da su izdali Kosovo.

Podsjećamo da je u toku peticija za smjenu Leposavića koju su pokrenule i podržale sve opozicione partije i jedan društveni pokret.

Kontroverzni stavovi Ćirović Bošković iz Demokrata

Bivša novinarka RTCG i funkcionerka Demokrata Nevenka Ćirović Bošković, a koja sada nešto radi u vladi, danima na internetu širi kontroverzne stavove i kada su mizogini ispadi u pitanju, kao i ovo sada oko Leposavića. Slavlje, euforija koju je Nevenka iskazivala nakon pobjede često je prelazila granice dobrog ukusa, a zbog toga je njeno ime postalo sinonim za one žene koje u Americi zovu Karen, i u Srbiji Slavica. Ispalo je ovo sa Leposavićem za mnoge koji su likovali tokom jeseni kao kratka sezonska afera. Autumn kisses, spring tears što reče Andrej Nikolaidis u jednom jučerašnjem privatnom razgovoru parafrazirajući čuvenu Elvisovu pjesmu.

Njeno ponašanje su osudili mnogi političari i aktivisti, a i vladajući Zukorlićev SPP koji je pitao Demokrate da li dijele stavove svoje funkcionerke.

To je to za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mina
Gost
Mina

Sve u svemo,dobra analiza.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sve, sve ali: srpstvo na internetu uzavrelo ! 🙂 ))

Marina
Gost
Marina

PA TO JE ONO STO JE DOVELO CRNU GORU U OVO STANJE !!!
SPODOBE KAO STO JE TA NEVENKA!!!
ULTRA NACIONALISTI,SOVINISTI,CETNICI,FASISTI,KOJI SU SE INFILTRIRALI U SVE MOGUCE CRNOGORSKE PARTIJE PA ROVARE SA INSAJDERSKIH POZICIJA .
DOK SE CG NE OCISTI OD TIH …… NECE U NJOJ BITI MIRA !!!

Milojko
Gost
Milojko

Ima nesto lijepo u tim odlascima. Pozdrav od Milojka isto ekspert

George_Carlin
Gost
George_Carlin

Nije dokazano da je dimna bomba zbog ovoga, već je bila crvena, što je vjerovatno bilo zbog utakmice. Možda i jeste ali ne bi trebali da se služimo njihovim metodama i da padamo toliko nisko, na njihove grane. Za sve ostalo, svaka čast drug. Kao i obično odličan tekst.

Marina
Gost
Marina

George..
Zbog utakmice,pa pred crnogorsku ambasadu ?????!!!!

Emma
Gost
Emma

Lepi i Slavica Vucicevi “ambasadori”

Suzana
Gost
Suzana

Ajmo sad Bratic!

Lela
Gost
Lela

Baranka sam i stidim se jer je njih tridesetak juce izaslo na trg,da prize podrsku Leposavicu..ali,to nisu Barani,vec izbjeglice i sjevernjaci

Pavle
Gost
Pavle

Bravo Lelo 100% si u pravu

Fandjo
Gost
Fandjo

A podizanje optuznica za KAP ?

Send this to a friend