Politika Četvrtak, 24.03.2022.

Deset do Osam – Što Je Ovo u Kotoru?

Dobro jutro! Odbornici napuštili DPS da bi sačuvali vlast Demokrata koja je u raspadanju, zbog nesavjesnog rada u MUP-u avioni ne mogu biti angažovani na požarima oko Kolašina, ko su rasisti u Crnoj Gori, britanska ambasadorka označava Luku Bar kao epicentar šverca na Balkanu i dalje, ko je Ukrajinac u Crnoj Gori čije izručenje traži Moskva.

Kliknite ovdje da postanete član naše viber zajednice u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Što je ovo u Kotoru?

Dvoje odbornika DPS-a su napuštili partiju i djelovaće kao nezavisni odbornici. U trenutku kada gradu prijeti prinudna uprava. Sjednica lokalnog parlamenta je zakazana za danas, ali je bilo malo izgleda da bude održana zbog nedostatka kvoruma. Da se ovo desilo u toku mandata bivše vlasti mjesecima bi se pričalo o političkoj korupciji, a imena odbornika bi služila kao sinonim za prevaru i izdaju, kako je to slučaj sa nekim odbornicima koji su u prošlosti mandate koje su dobili kao anonimusi na partijskim listama zadržali za sebe.

Vlast u Kotoru se kao i u Tivtu i Budvi raspada zajedno sa raspadanjem parlamentarne većine na državnom nivou. Već pet godina sa prekidima Budvom i Kotorom vladaju koalicije okupljene radi svrgavanja DPS-a. Za pet godina u ovim opštinama nije napravljen nikakav pomak ni u pitanju transparentnosti rada lokalnih uprava, niti su zapaženi rezultati na polju unaprjeđenja gradske infrastrukture ili modernizovanja javnih usluga. Zajedno sa foteljama su poprimili stare navike. Nastavlja se divlja gradnja, nastavlja se korupcija, koja je čak po priznanju samih funkcionera, u nekim slučajevima gora od one za vrijeme DPS-a. Organizovani kriminal je postao dobrodošliji nego ikad na kanabeima gradonačelnika ovih gradova i uličari su preko noći postali direktori javnih preduzeća. Kulturna scena gradova je unakažena velikim uplivom klerikalnih srpskih kadrova koji strateški žele da promijene mediteranski kosmopolitski identitet ovih gradova.

Zastidna nesavjesnost u MUP-u

Nakon što je CDM juče postavio pitanje o tome zašto se u gašenje ogromnih požara u Kolašinu ne uključe avioni MUP-a, otkriveno je da isti nisu osigurani! Požar je izbio u selu Jasenova. Vatra se širila izuzetno teškim terenom za gašenje. Požar je zauzeo ogromne hektare šume, a ugrožene su i kuće u Međuriječju, Cerovici. Gorjele su i napuštene kuće na nepristupačnim tačkama. Sa stihijom se borilo 12 kolašinskih vatrogasaca sa 2 vozila. Iz Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a su CDM-u odgovorili da vazduhoplovi nisu angažovani jer je tenderski proces za njihovo osiguravanje u toku. Nevjerovatno.

Rasisti iz Berana

Bračni par koji je vrijeđao djecu na rasnoj osnovi je identifikovan. O tome je javnost obavijestio Aleksandar Saša Zeković, koji se zauzeo oko ovog slučaja. Neki od medija su objavili da je riječ o ljudima koji su u bliskom srodstvu sa visokim funkcionerom jedne od vladajućih partija. Još uvijek mi nije jasno da u 21. vijeku u Crnoj Gori neko može da priđe maloj djeci i da ih vrijeđa na rasnoj osnovi. Gdje se, u kojim krugovima baštini rasizam, ko ohrabruje ljude da ovako razmišljaju i postupaju?

Šverc i dalje problem

Iako smo imali slavodobitne kampanjske nastupe Dritana Abazovića i kolega oko pobjede nad švercom u Luci Bar, skandali ne prestaju da potresaju ovo preduzeće. Svako malo se nađe neka droga, ili se ukrade po neki šleper sa cigaretama. Ambasadorka Velike Britanije, zemlje u kojoj se nalazi jedna od dominantnih firmi proizvođača cigareta British American Tobacco, angažovala se oko šverca cigareta, i zbog činjenice da ova firma gubi profit zbog šverca na Balkanu, ali i zbog toga što države regiona gube ogromne budžetske prihode na ime oporezivanja legalne trgovine duvanom. Ambasadorka Medoks je kazala tokom seminara u Budvi da su procjene da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari preko dvije milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope. Procjenjuje se, dodaje, da samo šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana preko 300 miliona eura izgubljenih prihoda svake godine. To je, ističe, novac koji se može potrošiti na škole, bolnice ili puteve, ali umjesto toga ide u džepove kriminalaca.

Ko je Rizvan Babaev, i hoće li ga Crna Gora izručiti Rusiji?

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore odbilo je zahtjev Rusije za izručenje Rizvana Babajeva navodeći kao razlog sukob koji je u toku u Ukrajini, potvrdio je u srijedu, 23. marta, njegov advokat Ibrahim Smailović. Rusija je tražila izručenje Babajeva zbog navodno učinjenih krivičnih djela, ali zbog tajnosti postupka Smailović kaže da ne može da iznosi konkretne detalje. Povodom ruskih navoda da je Babajev član radikalne organizacije “Desni sektor”, Smailović navodi da je Babajev, tim povodom, kazao nadležnima da je u Ukraniji bio politički aktivan, da je finansijski pomagao ukrajinsku vojsku, te da je zbog toga dobijao priznanja i odlikovanja od ukrajinskih državnih institucija.

Više o ovom interesantnom slučaju možete pročitati u ovom prilogu Radija Slobodna Evropa, koji je prenio CdM.

Toliko za današnje javljanje. Uživajte u ostatku dana.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zafatila je kotor neka politička byđ,ne treba gledat dosta je pomirisat,odma se ośeti trulež i memla.

Ivan
Gost
Ivan

Ovo je izdaja izborne volje građana koji su glasali dps a čija su puna usta demokrata kada se ovo radi na državnom nivou sramota .đe si sad Koprivnica i brčići kad vama odgovara onda volja građana nije bitna od početka ste mutni i licemjeri

Gooooo
Gost
Gooooo

U Kotoru je samo ogoljen nesposobni i podijeljeni DPS

Naroz
Gost
Naroz

To dvoje što su u prelaznom roku potpisali za tzv. Demokrate, obavezno da dodju na tradicionalni miting preko puta hrama u PG, da ih bude ukupno 36, sve sa njima. 🙂

Girica
Gost
Girica

U Dobroti (Kotor)na pjenu od mora uspjelo se ono sto je zapoceto u prethodnoj vlasti – gradnja visespratnice,oburdavanje starog kamenog zida i krasne kamene kuce.Beton beton,sto veci to bolji.Gdje ja stadoh ti produzi…Vlast se smjenjuje,ljudi su isti.Nama treba nova svijest a ne vlast!

Send this to a friend