Politika Reakcije nakon odluke Demokrata i GP URA da učestvuju u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona

Dijalog na crnogorski način: Politički može sve, samo kad Brisel naredi

Poslanici u Skupštini Crne Gore (Foto: CdM)

Odluku Demokrata u Građanskog pokreta URA da učestvuju u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona, juče su pozdravili evropski zvaničnici. Kažu da je ovo dobar signal iz Crne Gore, ali i da će oni i te kako pratiti šta se dešava i kako će se implementirati “Briselski plan”. Međutim, odluka Bečićevih Demokrata i Abazovićevog GP URA izazvala je brojne reakcije na domaćoj sceni, posebno u opoziciji, koji su ovo iskoristili da pošalju otrovne strijele jedni prema drugima.

<<<Alison Kemp: Da sve političke stranke podrže reforme koje jačaju integritet izbornog sistema<<<

Sagovornici CdM-a smatraju da je dijalog potreban i da je ovo put do slobodnih izbora čije rezultate će svi priznati. Izvršni direktor Građanske aijanse Boris Raonić, za CdM tvrdi da dogovor DPS-a i Demokrata koji je prije dva dana formalizovan, dobar jer se njime otvorio proces i što se nije ušlo u period godišnjih odmora bez ikakvog plana.

“On je svakako pun manjkavisti, od proceduralnih razloga, preko nekih konkretnih rješenja, ali može biti osnova za buduće dijaloge. Raduje i proaktivniji stav EU povodom krize, pa je sada potrebno da se unutar opozicije povede iskrena komunikacija o načinu dolaska do osnovne ideje – ostvarivanje uslova za slobodno izražavanje volje građana na izborima. Svi oni sada imaju posebne strategije: Demokrate rješenje vide u izmjenama izbornog zakona i zakona o Javnom servisu, ostatak opozicije u kontroli procesa, pri čemu URA jedino bojkotuje i drži se ugovora potpisanog sa građanima”, poručuje Raonić.

On napominje kako bi dobro bilo da proaktivniju ulogu zauzmu i SAD, ali i da stručna javnost ne stoji po strani.

“Ne bi bilo dobro za ukupne nacionalne interese da se komunikacija nastavi preko medija, već po ugledu na Srbiju, trebalo bi iza zatvorenih vrata, u najkraćem roku sjesti i povesti dijalog o načinu izlaska iz krize”, zaključio je Raonić.

<<<Tehničke vlade neće biti, DF optužio Demokrate za veleizdaju<<<

Politički analitičar Sergej Sekulović nema dilemu da je ovo isplivalo kao činjenica aktivnije uključivanje EU i posredovanje cijelom procesu, sa jedne, ali i pokazalo unutaropoziciono nejedinstvo sa druge strane.

“Pred njima je krupna odluka vezano za cijeli proces. Bez obzira na trenutne političke poene, mislim da će dinamika procesa, zahtijevati od jedne, druge i treće strane (vlast), da svemu ovome priđu ozbiljno i proces dovedu do željenog rezultata u makar realističnoj mjeri. No, ništa od ovoga ne mora da se desi, moguć je i taj drugi scenario, u smislu da drugi dio opozicije sada bojkotuje rad Radne grupe, a Demokrate u takvoj konstrukciji iz njihovog političkog interesa odustanu od ovoga u šta su krenuli. Sve su opcije na stolu. Ipak vjerujem da širi javni interes mora da prevagne. Hoće li ili ne, ostaje da se vidi”, tvrdi Sekulović za CdM.

Govoreći o priči o zajedničkom djelovanju opozicije, sagovirnik CdM- a smatra da jedinstevna lista opozicije nije ni interes same opozicije.

“U opozciji najmanje postoje dva bloka u tom ideološkom smislu, vjerovatno i tri. Unutar opzicije postoji visok stepen animoziteta i nepovjerenja što otežava bio kakvu koordinisanu akciju. Ipak, cijenim da u ovom konkretnom interesu kao što su reforma izbornog zakonodavstva, jačanje institucija, preuzimanje odgovornsti i kontrolnih mehanizama nad određenim procesima, bi trebalo da prevagne i da bude njihov zajednički politički interes”, zaključuje Sekulović.

Da su dogovori oko izbora neophodni smatra političku analitičar Ranko Đonović, dodajući da je to sve neophodno kako bi imali izbore koje će svi priznati.

“Opozicija treba da bude svjesna da je dosadašnjim radom nanijela štetu najviše sebi”, navodi on u izjavi za CdM.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima, Đonović smatra da čudno bilo da Demokrate istrajavju na pogubnoj politici, ili na glupostima na kojima su istrajavali.

“Ako su rijesili da promijene politiku, ne treba da se osvrću na ostali dio opozicjie. Ukoliko budu istrajali na ovome novom kursu, Demokrate zapravo mogu biti najveći dobitnici. Da budu i dio vlasti i pomognu uspostavljanju demokratskih normi”, ističe sagovornik CdM-a.

On je uvjeren da će Demokrate novim političkim kursom, preuzeti dobar dio biračkog tijela DF-u.

Ipak, nije siguran da će Demokrate istrajati i izdržati pritisak ostatka opozicije.

“Pitanje je da li će Demokrate izdržati na svom putu. Da se okrenu Crnoj Gori, a u borbi protiv kriminala, nepotizma, jer će im to građani da cijeniti. Kada bi Demokrate i URA postali dio vlasti, ostatak opozicije bi politički poslali u aut. Da li će ove dvije partije to uspjeti da shvate, vidjecemo”, zaključio je Đonović.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Demokrata 🇲🇪
Gost
Demokrata 🇲🇪

Demokrate su najbolje! Još malo pa nova vlast u koaliciji! 🇲🇪🤓✊

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Koliko politike na jednom mjestu.

OpasK
Gost
OpasK

Kilibarda-Bečić-Pajović

KatunskiBudvani
Gost
KatunskiBudvani

Kilibarda-Brajović-Pajović-Bečić…

Trololol
Gost
Trololol

Ahhaha a pazi naslov svega ti? !
Da ovo ne dolazi iz usta dps poslusnika pa ni pola jada… 😂😂😂

Prisay
Gost
Prisay

Demokrate su teško izdale opoziciju, bruka

Dafft
Gost
Dafft

Ranko Đonović hvali Demokrate! Eto koliko se srozao Bečić i društvo.

Pravedni
Gost
Pravedni

To bi bilo dobro da Demokratska Crna Gora i građanski pokret URA budu od naredne godine u Vladi. Mislim da bi sve bilo pravednije i transparentnije. A i smanjile bi se podjele koje su sada jako velike 🇲🇪✊🤓

Pirzio cpc
Gost
Pirzio cpc

Mislim da ce Bečić brzo u ambasadore,mozda Mongolija? 🤣

Rile
Gost
Rile

Bečić-Pajović, ista fela

...
Gost
...

PircioLipovac, kako god ali cetnika cemo se osloboditi!

da i da
Gost
da i da

URA i Demokrate mogu promijeniti stvari u CG samo ako budu dio vlasti i ka tome i trebaju da teze. Sto se tice ostatka (kvazi) opozicije, oni ce i dalje po svome kao i ovih 30. godina da prezivljavaju od izbora do izbora, sa velikom zeljom ka tehnickoj vladi

Vlado
Gost
Vlado

Da ima pameti ovaj narod ova i ovaka opozicija bi bila odavno na političkom smetlištu. Dok prvo njih ne otjeramo naprijed nema.

Albanian Boss
Gost
Albanian Boss

Srbija ruglo demokratskog i civilizovanog sveta. Celi se svet smeje srbima. Sa potpunim pravom! Srbi započeli 1 svetski rat atentatom teroriste “Crne Ruke” Gavrila Principa na Austrougarskog Prestolonaslednika Franca Ferdinanda, u drugom svetskom ratu njihova kvislinška Vlada Milana Nedića, razni Četnici i Ljotičevci su bili na strani Nacističkog okupatora, srbi inicirali i započeli sve ratove na Balkanu od 1912 do… Više »

Pedja
Gost
Pedja

Fino si ovo sve pribiljezio , ali mislim da si promasio temu .

DPS fun
Gost
DPS fun

Podržavam da Demokrate i URA uđu u Vladu i time daju legitimitet izborima. A onda nakon izbora ,neka uđu u koaliciju sa DPS-om i učestvuju u vlasti. Na ovaj način će biti marginalizovani DF, SNP,SDP, Danilović,Lekić,Džemal Perović….

smijesno
Gost
smijesno

Jeste, i srpska crkva i jezik i sve sto smo bili bice pokopano uz pomoc crvenih kmera, najvece podvale u 21-om vijeku.

sacimini
Gost
sacimini

Demokrate idu ispod cenzusa, nestaju sa scene kao nekad Kilibarda i Pozitvna. Izdaja je izdaja

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Hoće li ovi političari više ići na odmor? Da i mi malo odmorimo od njh. Neka povedu i popove sa sobom, zavisno ko koje preferira; i ne moraju žuriti natrag.

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Bravo.

1389
Gost
1389

Demokrate i Ura su na odmor evo 3 godine, i to placeni, al uskoro ce biti na SALE -50%

Fileopg
Gost
Fileopg

Politiku srpskih stranaka najbolje je opisao pokojni deda Avram i to samo jednom jedinom rečenicom: ,, Na početku se arogantno i odvratno ponašaju, a onda I gaće do koljena spušte i to proglase pobedom”….

URA
Gost
URA

Ču li Đonovića, da Demokrate i Ura uđu u DPS pa će sve dobro biti. Hahaha. Pa nijesu svi splačine kao ti, da se prodaju za šaku mekinja.

Halin
Gost
Halin

Djonovic podrzava Demokrate. Komedija

Janko
Gost
Janko

Demokrate su dobrodosle u vladu.

Send this to a friend