Politika Srijeda, 30.12.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Vratili srpskoj crkvi dug, što sada?

Nakon prekjučerašnjeg performansa u skupštini, izgleda da još nismo sigurni da li će zakon uopšte stupiti na snagu. Nakon nevjerovatnih pritisaka na DIK, i nakon ignorisanja procedura reagovali su i iz EU na sastanku sa predstavnicima DPS-a, poslavši nedvosmislenu poruku da se institucionalni procesi moraju poštovati. Poslanik DPS-a Papović najavio je mogućnost da predsjednik Đukanović ne potpiše zakon, bez čega on ne može stupiti na snagu.

URA i DF su proslavili donošenje zakona. URA je rekla da sada pomirenje može da stupi na snagu. Još samo da nas obavijeste ko je iz tog pomirenja isključen. DF je bio konkretniji pa je rekao da je na djelu pobjeda naroda nad bezakonjem.

Bošnjačka stranka je izrazila protest što je parlament odbio da raspravlja o njihovom prijedlogu Rezolucije o Srebrenici.

Zbog donošenja zakona širom Crne Gore zastave su spuštene na pola koplja kao i ovdje na spomeniku ustanicima iz 1919. godine.

Ombudsman je kritikovao ignorisanje i diskriminaciju parlamenta prema CPC.

Policija je juče na informativni razgovor pozvala govornike sa patriotskog skupa ispred skupštine. Nemanja Batrićević, jedan od spontanih govornika, obratio se javnosti.

Regionalna javnost prati dešavanja u Crnoj Gori, i Jutarnji list piše o tome da “Crna Gora vri”. Beogradski Crnogorac, Nebojša Vučinić, novinar i aktivista, piše za CDM i daje svoj pogled na posljednja dešavanja.

Dešavanja u vladi

(ne)radna nedjelja

Ministar ekonomskoj razvoja Jakov Milatović predložio je ukidanje radne nedjelje, ali je zbog reakcije javnosti i političara nove većine preglasan populističkom većinom u vladi. Mislim da je vrijeme da on i ministarka Srzentić što prije razmisle da sačuvaju svoj kredibilitet i napuste vladu koja je sve više politička a sve manje ekspertska. Oni imaju kredibilitet da ga izgube, ostali i ne baš.

Smjena načelnika generalštaba

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, objavio je na tviteru da su premijer i on kao članovi Savjeta za nacionalnu bezbjednost, pokrenuli inicijativu za smjenu načelnika generalštaba i dali predsjedniku “na dalje postupanje”.

Povratak Irene Radović?

Navodno imenovanje Irene Radović na mjesto šefice IRF-a izazvalo je burne reakcije u novoj većini. Dijelom je i ovo politički razumljivo, jer je gospođa Radović postala opozicionarka tek prije par godina, kada je naišla na prepreke unutar DPS-a i na svojoj koži osjetila diskriminaciju.

Nova kompanija?

Ministar Mladen Bojanić najavio je da će se nova kompanija zvati “2 Montenegro” i da će imati crveno-plavi logo. Još da se to fino složi na bijeloj pozadini i eto trobojke kao u Er Srbiji.

Vicepremijer za proslave i prijetnje

Nakon što je proslavio na tviteru hapšenje ambasadora Šegrta, Abazović je očigledno čitavši ova naša jutarnja pisanja bukvalno shvatio poruku “prvo sapun onda parfem” i poklonio je zaposlenima u vladi sapune za novu godinu. Gospodine Abazoviću mislili smo figurativno, i nismo mislili na zaposlene u vladi, nego na ideološki uprljane članove URA i koalicione partnere.

Nevrijeme u Budvi

Nezapamćeno nevrijeme u Budvi poplavilo je ulice starog grada, odnijelo novogodišnje ukrase, i što je najgore u more odnijelo simbol Budve, skulpturu plesačice/balerine, poklon beogradskog vajara Gradimira Aleksića Budvi iz 1966. godine. Očigledno je došlo vrijeme za neku novu Budvu, u kojoj nema mjesta lijepom.

Dosta za danas. Uživajte u ostatku dana.

 

Send this to a friend