Politika

EU i NATO ne smiju biti ravnodušni na narasle tenzije u Crnoj Gori

Međunarodna zajednica, prije svega Evropska unija i NATO, mora reagovati na vrijeme na narasle političke i nacionalne tenzije u Crnoj Gori, jer nikome više nijesu potrebni sukobi na Zapadnom Balkanu, od kojih koristi može imati samo Rusija, ocijenili su Kurt Basiner iz Savjeta za politiku demokratizacije i Džudi Dempsi iz Karnegi centra.

Basiner je za Radio Slobodna Evropa kazao da tenzije u Crnoj Gori posljednjih mjeseci mogu biti izuzetno opasne, a incidenti, zasnovani na političkim i nacionalističkim motivima, kako je istakao, duboko uznemiruju.

Dempsi smatra da bi aktuelne tenzije i incidenti u Crnoj Gori mogli da unazade državu na putu ka EU, što će, kako je rekao, Rusija preko vladajuće strukture u Crnoj Gori i iskoristiti.

Ona je kazala da nema vremenaza ravnodušnost NATO i EU, navodeći da bi međunarodna zajednica morala biti aktivnija otvoreno ukazujući na to koliko je potrebna stabilnost u Cmoj Gori.

“Imajući u vidu istoriju ruskog miješanja u regionu, jedan od njenih ciljeva jeste stvaranje etničkih i vjerskih tenzija. Jednom kada eskaliraju, teško ih je obuzdati. To je velika opasnost”, naglasila je Dempsi, dodajući da bi NATO i EU trebalo da imenuju posebne izaslanike u Cmoj Gori koji bi posredovali.

Dempsi je ocijenila da EU, ako je ozbiljna po pitanju integracije Cme Gore, mora biti glasnija i „praktičnija”.

“Rusija će nastaviti da koristi trenutne političke strukture da odvrate Cmu Goru od puta ka EU. Što se tiče NATO-a, on mora biti aktivniji na terenu, putem vježbi, komunikacije i bližeg uključivanja i saradnje sa institucijama i civilnim društvom”, navela je Dempsi.

Kurt Basiner smatra da bi međunarodna zajednica mogla da pomogne u sprečavanju sukoba i smirivanju tenzija odvraćanjem i naglašavanjem da sukobi, nasilje ili bilo kakvi napori/tendencije za promjenu granica, neće biti dozvoljeni.

On je istakao da EU, SAD, Velika Britanija i drugi saveznici moraju da se angažuju u dubokom strateškom preispitivanju načina na koji su pristupili Zapadnom Balkanu, s obzirom na to da je politika koju vode očigledno zakazala.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nole
Gost
nole

EU je poklonila Crnu Goru Vucucu i Putinu i sad ih bas briga za crnogorcei ostale gradjanea tose sve radi zbog Kosova

rasso
Gost
rasso

Ko dize tenzije osim ovih koji nedeljom organizuju pk kolone po cg

Ledo
Gost
Ledo

A vi ste najveci dizaci tenzija u CG. Nadam se da ce EU i NATO prvo vas da smire malo.

Anti otan
Gost
Anti otan

Zivjela velika Rusija!

Tako je
Gost
Tako je

Nešto se pod hitno mora uraditi, ko god.

Rasli zdravo
Gost
Rasli zdravo

Nema vise rata izmedju nacista , partizana i cetnika
Sada se ratuje vakcinama

Send this to a friend