Politika

Grboviću drugi mandat na čelu opštine Nikšić: Planirano preko 150 miliona eura investicija

Na sjednici Skupštine opštine Nikšić, koja je danas održana, Veselin Grbović po drugi put izabran je za predsjednika opštine.

Obraćajući se odbornicima u Skupštini opštine, odbornik DPS-a i član Opštinskog odbora te partije Đoko Krivokapić rekao je da Veselin Grbović svakom poslu pristupa sa istom odgovornošću i profesionalizmom.

FOTO: Milovan Danilović

„Sve ono što je učinio u prethodnom mandatu, privrženost Nikšiću i ogromna želja da naš grad bude moderan, razvijen i ekonomski jak ne ostavlja ni najmanju dilemu kome treba povjeriti mjesto predsjednika opština Nikšić, za mandat od 2017. do 2021. godine. Uostalom, i građani Nikšića su to potvrdili, podržavajući u ogromnom broju listu čiji je bio nosilac“, naveo je Krivokapić.

Nakon polaganja zakletve, Grbović je kazao da je mnogo lakše sada krenuti u novi četvorogodišnji period obavljanja predsjedničke funkcije, nego prije četiri godine, kada je bilo mukotrpno i teško raditi, ali su, kako je naveo, rezultati bili vidljivi i u ovaj mandat ulaze kao jedna od finansijski najstabilnijih opština u Crnoj Gori.

„Finansijska situacija je stabilna i možemo zacrtane planove da odrađujemo po planu. Tu su značajne investicije koje nas čekaju i da, prije svega, u ovom mandatu sredimo konačno Dom revolucije, jednu mrlju koja je činila grad ružnim decenijama. Budžetom Direkcije javnih radova za to je predviđeno 17 miliona eura u naredne četiri godine, koji će biti uložene u njegovu rekonstrukciju. Tu je i skori završetak gradskog Trga koji već izrasta u ono što smo svi željeli“, kazao  je Grbović i dodao da se uskoro očekuje i donacija za izgradnju Doma za stare gdje će biti smješteno oko 200 osoba.

FOTO: Milovan Danilović

Osim ovih, on je najavio još nekolio velkih investicija od kojih očekuje da će donijeti veliki broj radnih mjesta građanima našeg grada. Tu izdvaja investiciju MI „Goranović“ koja planira izgradnju velike farme, zatim Logistički centar na Kapinom polju, investicije u preradu ljekovitog bilja, preradu voća i povrća u Župi na zemljištu Zemljoradničke zadruge, kao i dvije velike investicije kao što su drugi blok vjetrenjača na Vučju i prevođenje Zete u Krupac.

„U tim projektima biće uposleno dosta novih radnika. Na primjer, u Domu za stare oko 200, farmi Goranović oko 50, u Logističkom centru oko 100, u preradi ljekovitog bilja oko 100, u preradi voća oko 50… Samo u tim projektima oko 500 ljudi biće ukupno uposleno. Još dva značajna projekta su izgradnja drugog bloka vjetrenjača na Vučju koji bi trebalo da košta oko 80 miliona eura i prevođenje Zete u Krupac i Slano u vrijednosti od 25 miliona, što je oko 105 miliona eura. U kratkom periodu, biće uloženo ukupno oko 158 miliona eura u Nikšić. To je zaista velika cifra i to raduje“, najavio je Grbović i izrazio uvjerenje da će firme iz Nikšića biti angažovane na ovim projektima.

Grbović je podsjetio na velike saobraćajne projekte, rekonstrukciju putnih pravca Petrovići –Vraćenovići –granica prema Bileći, Vilusi –Ilino brdo, dok za narednu godinu najavljuje 17 kilometara rekonstrukcije puta od Vilusa do Trubjele. Očekuje, kako ističe, i da se krene sa izgradnjom puta od Nikšića do Cetinja, za šta se već radi projekat.

On je najavio i izgradnju još jedne zgrade za pnzionere, zgrade za zdravstvene radnike i zaposlene u MUP-u i opštini. U predstojećem mandatu Grbović najavljuje rekonstrukciju vodovoda u Župi, izgradnju vodovoda za Dučice, za Morakovo, Dragovoljiće, Laz, Konjev do, Petroviće i Vraćenoviće.

FOTO: Milovan Danilović

Kada je u pitanju sport, Grbović je rekao da Nikšić ima sportiste koji često obraduju građane, a u junu Nikšić će biti domaćin velikog međunarodnog takmičenja u plivanju.

„Ovih dana, džudisti su osvojili medalje na Evropskom kupu u Dubrovniku. Ta mlada generacija nagovještava velike uspjehe i na nekoj od budućih Olimpijada. Sutjeska pravi dobre rezultate. Ponosni smo na bazen koji smo završili u prethodnom periodu. U junu će biti jedno veliko međunarodno takmičenje na kome će učestvovati 350 plivača iz dvadesetak zemalja i nadam se da će u narednom periodu Nikšić biti plivački i vaterpolo centar Crne Gore“, dodao je Grbović.

Grbović: Neobjašnjiv bojkot opozicije

Predsjednik opštine istakao je da žali što su opozicione partije bojkotovale izbore u Nikšiću, koji su održani 12. marta.

„Opozicija nije iskoristila svoje mogućnosti, nije ispoštovala svoje glasače, da pokušaju da  i oni pobijede. Procjena im je bila takva, kakva je. Vidim da u Herceg Novom imaju veliku aktivnost i ne mogu da shvatim o čemu su razmišljali kada su bojkotovali izbore u Nikšiću. Zaista je čudno i neobjašnjivo zašto su bojkotovali. Mi ćemo naredne četiri godine raditi, kao da su oni tu“, rekao je on osvrćući se na odluku opozicionih stranaka da ne predaju izborne liste.

Odgovarajući na pitanja novinara, Grbović je rekao da će doći do određenih promjena u timu koji je predvodio u prethodne četiri godine.

„Što se tiče potpredsjednika, moram da pronađem ličnost na mjestu gospodina Krivokapića, koja će zadovoljiti zahtjeve koji se postavljaju, što neće biti lako. To je prioritet. Takođe, očekujem od koalicionog partnera da da predlog njihovog potpredsjednika. Što se tiče sekretarijata, tu će biti određenih, manjih izmjena, ali to će iće putem oglasa, pa ćemo vidjeti koji će se kandidati javiti, tako i u javnim preduzećima… Trudiću se da ostane kosur ekipe koja je radila sa mnom i kojima sam bio, zaista, izuzetno zadovoljan“, rekao je Grbović.

Biografija Veselina Grbovića

Veselin Grbović rođen je 1953. godine u Šavniku. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Nikšiću, a diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu gdje je stekao zvanje inženjera mašinstva.

Radni angažman započeo je u nikšićkoj Željezari 1980. godine. Od 1985. godine obavljao je funkciju tehničkog direktora ”Autoprevoza”.

Od 1987. do 1989. godine radio je na poslovima glavnog inženjera razvoja u Željezari u radnoj organizaciji ‘’Inženjering’’. Naredne tri godine, obavljao je funkciju direktora proizvodnje u kompaniji ”Braća Karić”. U periodu od 1992. do 1998. godine bio je direktor tog koncerna u Moskvi.

Funkciju direktora i pedsjednika Odbora direktora Rudnika boksita obavljao je od 1998. do 2005. godine.

Od 2005. godine do 2013. godine nalazio se na funkciji direktora Direkcije za saobraćaj u Vladi Crne Gore.

Za predsjednika opštine Nikšić, prvi put izabran je 18. aprila 2013. godine.

Bio je član Opštinskog komiteta Saveza komunista Nikšić 1988-1989, a od 1998. godine član je Glavnog odbora Demokratske partije socijalsita. Takođe, član je Izvršnog odbora DPS Nikšić.

Bio je član Savjeta za izgradnju auto-puta Bar- Boljare, kao i član Koordinacionog tijela Vlade Crne Gore za praćenje implementacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Član je Upravnog odbora Skupštine Zajednice opština i predsjednik Nacionalnog savjeta za obuku u lokalnoj samoupravi.

Živi u Nikšiću. Oženjen je i otac četvoro djece.

Send this to a friend