Politika

Lekić: Ne smijemo dozvoliti da nas režim opet prevari

Miodrag Lekić

Čelnik Demosa Miodrag Lekić u razgovoru za Dan nalasio je da sve koji u punom radnom kapacitetu hoće da učestvuju u radu skupštinskog Odbora za izborne reforme treba obavezno, i to sa statusom člana, uključiti. Na pitanje da prokomentariše teške optužbe u opoziciji, Lekić je naveo da možda nije do kraja razumio motive onih koji su jednu ozbiljnu materiju koja se zove unapređenje izbornog zakonodavstva i uslova za kako-tako slobodne izbore pretvorili u politički triler s ciljem obračuna uopoziciji.

“Ono što sam mogao razumjeti, kao i javnost koja je pratila ove obračune nerijetko primitivnog nivoa, jeste da je sve to išlo u korist vladajuće grupacije. Dakle, išlo je u korist predstavnika vlasti koja se nalazi u novom blatu korupcionaških afera, kako onih sistemskog karaktera tako i onih partijsko-klanovsko-porodičnih krugova duboko oboljelih od skorojevićke pohlepe za nezakonitim sticanjem imovine. Poslednji, jednako eklatantan skandal jeste iz domena stambene korupcije”, smarta Lekić.

Navodi da u ovoj situaciji ne preostaje ništa drugo nego da svako, srazmjerno svom doprinosu stanju konfuzije, preuzme javnu odogovornost za nivo politike koji demonstrira u javnosti.

On je, osvrćući se na ostavku koju je dao na članstvo u odboru, rekao da modaliteti i pravila rada početnog sporazuma i onog dopunjenog jednako podrazumijevaju direktan dijalog i pokušaj dogovora sa DPS-om. Predsjednik, kako tvrdi, početnog i dopunjenog odbora je isto lice, Branimir Gvozdenović.

“Drugo, sastav odbora podrazumijeva po sedam članova iz vlasti i opozicije, ukupno 14. Treće, iz opozicionih redova rad su započeli predstavnici onih opozicionih klubova i stranaka koji su htjeli da učestvuju u tom radu. To su bili DF, SDP i klub SNP-Demos. Ostali iz svojih razloga nijesu htjeli da učestvuju u radu odbora. Četvrto, u tim uslovima, kada drugi klubovi nisu htjeli da učestvuju, a da bi imali sedam članova u odboru, iz opozicionih redova je predloženo i usvojeno da dva člana kluba SNP-Demos učestvuju u radu odbora. Tako je i bilo. Peto, kada je došlo do namjere i prava da drugi, konkretno Demokrate, rade u istom odboru, bilo je logično da se klub SNP-Demos vrati na jedno mjesto u odboru, i da ima jednog člana. Isto onoliko koliko i SDP, koji u parlamentu ima isti broj poslanika kao klub SNP-Demos”, ocjenjuje Lekić.

Kako tvrdi, poštujući dogovorena pravila i kriterijume odbora, a dajući prednost poslaniku Neđeljku Rudoviću iz njihovog kluba, podnio je ostavku. Navodi da je uvjeren da je u interesu ukupne demokratske javnosti objedinjavanje opozicionih snaga na ovom poslu.

“Kada kažem objedinjavanje snaga, mislim jednako na ozbiljan stručan i politički rad na sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva, a isto tako i odlučnost da se demokratskim metodama ne dozvoli simulacija cijelog posla od DPS-a i njenih partnera. Jer ne treba sumnjati u inventivnost manipulacionih postupaka uigrane vladajuće ekipe na tom planu”, zaključio je Lekić.

Ideja o tehničkoj vladi zaslužuje opštu podršku

Lekić kaže da je važna tema tehničke vlade od silne verbalne upotrebe i zloupotrebe nezasluženo degradirana.

“Činjenica da sam se otvoreno zalagao za ozbiljno pokretanje i formalizovanje javnog zahtjeva za formiranje tehničke ili vlade nacionalnog jedinstva, pa i na sastancima cijele opozicije i pokreta Odupri se, i to u momentima snažnih protesta i pritiska javnosti na vlast ne daje mi za pravo, niti namjeravam da se ponašam kao prvoborac takve ideje. To treba da je tačka okupljanja i snage opozicije, a ne uz potpunu statičnost pretvarati jednu ozbiljnu inicijativu u temu i mjesto za opozicione promocije, razdore, čak i proglašavanje izdajnika”, smatra Lekić.

Kako cijeni, ukoliko započne ozbiljan rad u odboru i saradnja opozicije, vjeruje da i sada nije kasno da se na ozbiljan način pokrene takav uslov opozicije.

“Ono što što pouzdano znam jeste da će Demos do kraja ostati privržen pokušaju ozbiljanog rada u interesu graćana i demokratske javnosti”, tvrdi Lekić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Konj Kiko
Gost
Konj Kiko

Demos je korektan i jedini normalan , Lekic je pošten covjek koji je iskreno sa Bečićem isao na proteste e sad sto je DF se okomio jedno dvije godine na Lekica i rugovostvo Demosa iz njina znanih razloga tonje druga prica ali Lekić ih je razoružao pomirljivim porukama i mirnim tonom i političkim znanjem redjali su se tu mnogi zlonamjerni… Više »

Maratonac
Gost
Maratonac

“Nećete me prevariti, hoću svoj deo!”

Bager
Gost
Bager

Aoooo, Leka, nemoj, tako ti penzije.

Junior
Gost
Junior

Demos, Demokrate, URA i mozda SDP, sledeca vlast u C. G.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

lekic je legenda.ovakvi ljudi trebaju crnoj gori.

Fileopg
Gost
Fileopg

ukoliko moja partija loše prođe na izborima naravno da ću podnijeti ostavku izjavi ovo čeljade prije jednih od izbora. Poslije tih i sljedećih izgubljenih izbora a na podśećanje na ovo obećanje ni ne trepnuvši ni ne zacrvenivši se isto čeljade samo odmahne rukom i glavom kao nije strašno što je jednom a poslije i višeputa lag…

Send this to a friend