Politika

Ljuljanaj-Jovićević: Ulaganjem u odbranu brže do NATO ciljeva

Sticanjem statusa punopravnog člana NATO-a, Crna Gora je podigla nivo svoje kolektivne bezbjednosti, ali i intenzivirala napore na povećanju efikasnosti svojih bezbjednosnih snaga, što podrazumijeva nastavak daljeg investiranja u sektor odbrane.

Alma Ljuljanaj-Jovićević, generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane, kazala je u razgovoru za Dnevne novine da će se ove investicije fokusirati, prije svega, na ispunjavanje NATO ciljeva sposobnosti koje je Crna Gora preuzela po sticanju punopravnog članstva u Alijansi.

Ona precizira da će ulaganja u narednom periodu imati za cilj i povećanje interoperabilnosti sa NATO savezničkim snagama, kao i sa i vojskama partnerskih zemalja, u skladu sa odgovarajućim NATO standardima i najboljim međunarodnim praksama.

“Glavni projekti modernizacije Vojske odnose se, prije svega, na opremanje deklarisanih snaga, rješavanje nadzora vazdušnog prostora, opremanje nabavljenih višenamjenskih helikoptera i rješavanje pitanja pomorske zaštite i kontrole našeg mora”, kaže Ljuljanaj-Jovićević.

Prema njenim riječima, jedan od najvažnijih postignuća u ovom procesu nabavka tri srednja višenamjenska helikoptera prošle godine.

“Riječ je o dva helikoptera tipa Bell 412 EPI i jedan tipa Bell 412 EP. Ovom nabavkom značajno su povećane sposobnosti i kapaciteti ne samo Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, već i cijele države, jer će helikopteri služiti i za civilne potrebe. Naime, njihova namjena, osim vojnih zadataka, je i traganje i spašavanje, brza reakcija u raznim slučajevima prirodnih katastrofa (prij e svega šumskih požara), evakuacije stanovništva u nepristupačnim oblastima. U planu je dodatno opremanje kupljenih helikoptera. Prije svega, medicinskom opremom, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, kako bismo mogli izvršavati najkompleksnije zadatke traganja i spašavanja u kriznim situacijama, uključujući i transport i evakuaciju teško povrijeđenih lica. Mi smo u stalnom procesu raznih nabavki kojima težimo daljoj modernizaciji naše Vojske”, istakla je Ljuljanaj-Jovićević.

Ona je naglasila da su znatne količine opreme dobijene i putem donacija savezničkih zemalja, prije svega Sjedinjenih Američkih Država i  Njemačke.

“Vojna saradnja sa SAD u oblasti odbrane je svestrana i zasniva se na podršci koju SAD pružaju Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, u procesima modernizacije Vojske i nabavci neophodnih sredstava. Ali, i u školovanju i obukama koje imaju za cilj edukaciju kadra i povećanje nivoa interoperabilnosti, kao i razvoju kapaciteta sistema odbrane. Značajna količina sredstava i opreme je dobijena korišćenjem opredijeljenih sredstava američkog FMF fonda (Foreign Military Financing Inostrana vojna finansijska podrška). Na primjer, u zadnje dvije godine kroz ovaj program, SAD su donirale medicinsku opremu, unaprijeđen je hardver i softver Mornaričkog informacionog sistema, dobijena je raznovrsna komunikaciona oprema, a u planu je i dalja nabavka komunikacione opreme, HBRNO opreme, antiterorističke i druge opreme”, kazala je ona.

S druge strane, kako je naglasila, u rješavanju viškova naoružanja i municije postignuti su značajni rezultati.

“U saradnji sa međunarodnim organizacijama i partnerima, kao što su OEBS, UNDP, NATO TRUST FOND, ITF, SAD, SR Njemačka, i drugim zemljama, imali smo nekoliko veoma značajnih projekata neutralizacije viškova, kojim smo riješili problem najkritičnih ubojnih sredstava. U saradnji sa OEBS-om i UNDP-om smo kroz MONDEM program koji pominjete, izvršili neutralizaciju preko 1.800 tona viškova zastarjele i opasne municije, uništavanje i recikliranje velike količine teškog i lakog naoružanja. Potom, neutralizaciju potencijalno opasnih hemikalija kao što su raketno gorivo i oksidatori, a obavljeni su i značajni radovi na infrastrukturnoj rekonstrukciji skladišta municije u Brezoviku i na Tarašu, u ukupnoj vrijednosti od oko 2.100.000 eura. Program je prepoznat u međunarodnoj zajednici kao jedan od najuspješnijih i najsveobuhvatnijih projekata u ovoj oblasti, pa je Ministarstvo odbrane već preuzelo korake da sa međunarodnim partnerima nastavi koncept jačanja kapaciteta Crne Gore za upravljanje zalihama naoružanja i municije”, rekla je Ljuljanaj-Jovićević.

Kako je napomenula, tokom protekle dvije godine rekonstruisano je desetak objekata na pozicijama Vojske Crne Gore širom države.

“U rekonstrukciju ovih objekata uloženo je oko 1.650.000 eura. Jedan od prioritetnih zadataka je infrastrukturno uređenje kasarne “Marko Miljanov Popović” u Podgorici, u cilju izmještanja Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore, kao i za smještaj dijela jedinica Vojske. Planirano je da se ova aktivnost realizuje do kraja 2025. godine. U toku je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju objekata u kasarni “Marko Miljanov Popović” u Podgorici. Takođe, za potrebe razmještaja jedinica u skladu sa budućom organizacijsko-formacijskom strukturom Vojske, u toku je stvaranje uslova za izgradnju nove kasarne u Andrijevici. Predviđa se da veći dio aktivnosti na formiranju nove kasarne bude realizovan do kraja 2020. godine. Planira se rekonstrukcija objekata u kasarni “Đuro Drašković” u Kolašinu, izgradnja objekta na lokaciji Obosniku Herceg Novom, izgradnja i rekonstrukcija objekata u kasarni “Vladimir Knežević Volođa” u Pljevljima, izrada tehničke dokumentacije i početak radova na izgradnji objekta za montažu radara na lokaciji “Bjelasica” kao i stvaranje uslova za formiranje vježbovno strelišnog poligona za taktičke vježbe jedinica Vojske na Sinjajevini”, pojasnila je.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nebojsa
Gost
nebojsa

Od kojih para ce ova drzava ulagati u odbranui.Mi uzimamo pozajmice i kredite plate i penzije da isplatimo a ne mi saka jada da kupujemo borbene avione,tenkove,nosace aviona i slicno.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ako su ti srbi komšije moras uvjek da budeš spreman i naoružan, da im skratiš krila. U samo 13 godina samostalnosti, već su nas jednom napali, a klero fašistički teror vrše svaki dan.

Send this to a friend