Politika

Nastavlja se ruska hajka: CG će od NATO dobiti davilicu oko vrata

I nakon što je Skupština Crne Gore juče usvojila protokol o članstvu u sjevernoatlantskom savezu, te je izvjesno na korak od Alijanse, ruska hajka na crnogorski NATO put se ne zaustavlja. Iz Moskve sada stiže poruka da će Crna Gora, nakon dobijanja članstva u NATO, dobiti davilicu oko vrata umjesto kišobrana iznad glave.

To je izjavio predsjednik Odbora za odbranu u gornjem domu ruskog parlamenta Viktor Ozerov. On je istakao da je “Balkan uvjek bio bure baruta u pogledu međunarodne bezbjednosti” i ocijenio da “pojavljivanje još jedne države koja je primorana da potroši dva odsto svog BDP-a za odbranu” neće doprinijeti bezbjednosti niti Balkana, niti Evrope generalno.

“Crnogorci su tražili kišobran na Savjetu bezbjednosti UN uz pomoć NATO, ali se čini da su obili davilicu za svoju ekonomiju”, rekao je ruski zvaničnik, prenijela je agencija Tass.

Ozerov je rekao da su Crna Gora i Rusija imale “vjekovne istorijske, kulturne i ekonomske veze”, a da će Crna Gora sada “sigurno morati da ide ruku pod ruku s drugim državama” u oblasti spoljne politike i ekonomskih sankcija prema Rusiji.

On je ukazao i da je odluku o pristupanju NATO odobrilo svega 46 poslanika od 81 koliko ih ima u crnogorskom parlamentu.

“To samo dokazuje da se stavovi po ovom pitanju razlikuju čak i među poslanicima. To neće donijeti nikakvu unutrašnju stabilnost u Crnoj Gori”, rekao je Ozerov, dodajući da se boji da će se odnosi dvije zemlje pogoršati poslije te odluke.

Ruski zvaničnici, ali i mediji, intenzivno u posljednje vrijeme pominju Crnu Goru u negativnom kontekstu.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, ranije je pozvala Ruse da ne putuju u Crnu Goru jer, kako je navela, u njoj vlada rusofobija.

>>>Zaharova ponovo napada: Rusi, ne putujte u CG, tamo vlada rusofobija>>>

Sve je počelo od američke ratifikacije crnogorskog Protokola o pristupanju NATO-u.

>>>Senat ratifikovao članstvo Crne Gore u NATO>>>

Naime, samo dan pošto je Američki Senat ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, ruskim medijima odjednom ništa nije valjalo u Crnoj Gori, pa su na ruskim državnim televizijama emitovane reportaže čija je poruka bila da Rusi ne treba da posjećuju našu zemlju.

Podsjećamo, američki senator Džon Mekejn, kazao je nedavno da će uticaja Moskve bićti i nakon članstva Crne Gore u NATO.

A, nakon što je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da je stupanje Crne Gore u NATO potrebno kako bi se pojačala kontrola Alijanse na Balkanu i da je vojni potencijal naše zemlje ravan nuli, iz Ministarstva odbrane na čijem je čelu Predrag Bošković kazali su ranije za CdM da ovakve izjave zvanične Moskve samo potkrepljuju činjenicu da Rusija nije spremna da prihvati realnost da je novi vijek donio nove prioritete.

>>Bošković za CdM: Rusija i opozicija dezinformišu građane Crne Gore i krivotvore činjenice>>>

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsije
Gost
mojsije

Eto to je demokratska Rusija,koja neprimjereno prijeti jednoj maloj,ali slobodarskoj Drzavi.Gradjani Rusije prepoznace ovakvu nasilnicku politiku i kao uvijek dobro dosli u Crnu Goru.Isto tako ce i gradjani Crne Gore prepoznati sve vrijednosti i prednosti odluke o prihvatanju protokola o clastvu u NATO,kao i izdajnicku politiku dijela opozicije.

ccccccc
Gost
ccccccc

Alooo, od sad pazite kako nam se obraćate, da vas jad veliki ne nadje. Niamo vam mi više oni mali od juče. Psssssst !!

rajka
Gost
rajka

hahahah Bravo!

lola
Gost
lola

botu placeni

ccccccc
Gost
ccccccc

Do juče, ne pričaste tako, no nas dizaste u nebesa. Ovo je vaše pravo mišljenje o nama i svim državama na Balkanu Nikada nas niste za ništa zadužili pa i u poslednjem ratu kad utekoate sa aerodroma u Prištini i ostaviste narod. E, mi vam odavno nismo one ovce a vi čobani. Srećno i zbogom.

Na kraj srca
Gost
Na kraj srca

Ko gubi, ima pravo da se ljuti.

neoeurobalkanac
Gost
neoeurobalkanac

od kada se to rusi sjekiraju kako će bit nama ……? bolje da se bave sobom jer ako im povremeno uspije i da budu vojna sila a ono nikad u istoriji nijesu bili normalna država pa bogme ni danas, a sto se tiče ekonomije prvo neka prebroje svoju sirotinju !

Grugru
Gost
Grugru

Od vas i vasih poslusnika smo u noci 16/17.10.2016 trebali da dobijemo nesto mnogo gore bratja ruskaja

starac fočo
Gost
starac fočo

Možemo ostati prijatelji i bićemo to svakako dragi Rusi, prijatelji, ali ne i vaši poslušnici na ovom dijelu Mediterana!

Keselj
Gost
Keselj

Ali bićemo poslušnici onih koji 99-te poubijače nedužnu djecu u Murinu!

Enriko
Gost
Enriko

Kad toliko brinu za nas sto nas ne branise devedesetih

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Sve je u pravu ali mi nije jasno što to prenosite. Eto uvukli ste nas u taj jad i što sad? Oćemo li i dalje nastavit da to falimo ili ćemo krenut naprijed(ili bojim se nazad)

Don Kihot
Gost
Don Kihot

“Nema saveznika, sve su samo interesi” rece jedan drzavnik jedne Velike Britanije za vrijeme II svjetskog rata. NAma je davilica stavljena odavno, kad smo uzeli ove silne milione kredita, kad smo unistili privredu i kad smo poceli da zavisimo od stranog kapitala. Ovo je smao logican nastavak. Jednako na misle i rusi i NATO, samo je pitanje ko je prvi… Više »

sumorvač
Gost
sumorvač

Dakle, izdali ste nas 1918, 1991, 1999 nećete više.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Kako neće kad su nas sad pod svoje uzeli i kad smo im potpisali kapitulaciju?!

sumorvač
Gost
sumorvač

Uh, kad su tamo Island i Norveška, između ostalih kapitulirali, onda može i silna Crna gora. No, ti si po svoj prilici navikao na Rusko-Srpsku čizmu. Sli, nikad više!!! Crnogorci uče na svojim greškama.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ni Srbija ni Rusija nikad nijesu bombardovale nijedan grad u CG, a ispravi me ako griješim. 1918. je crnogorska skupština donijela odluku o prisjedinjenju Srbiji i to nije bila okupacija kako danas prekrajaju ovi “istoričari” na čelu s Adžićem. Možda je to bila pogrešna odluka (ja lično mislim da jeste) ali je donijeta u CG od strane Crnogoraca kao i… Više »

ne pretjerujte
Gost
ne pretjerujte

Realni, od srca vas molim da čitate dokumenta prije no što odlučite da se oglasite u javnost (i ovo je javnost). Zašto? Ima dvije stvari koje ne idu uz ono što pišete, a one su jako bitne: jedna se odnosi na Vaše oskudno znanje crnogorske istorije, a druga na ogromnu količinu nečim posebnim uzrokovane mržnje prema vlastima. Mora da su… Više »

Ovako je
Gost
Ovako je

Lijepo je imati svoje mišljenje, ali, zašto se tada nije išlo na referendum, nego na ,,odabrane” Crnogorce, sa srpskom vojskom oko Skupštine? Nemoj misliti da tada nije bilo instituta referenduma. U to isto vrijeme, 1918., održan je referendum u Sloveniji, Koruškoj i Štajerskoj, o prisajedinjenju SHS. Isto je moglo i u CG, ali se znao odgovor.

Branko365
Gost
Branko365

Rusi sada sa ponosom isticu da 35 poslanika nije glasalo za NATO. U tih ruskih 35 je i Dritan i URA. Ovu ljagu nece sprati dovijeka!

URA za DF
Gost
URA za DF

Da. Tačno ! Da li će Dritan A. i njegova URA ikad moći objasniti svojim građanskim,procrnogorski i prozapadno orijentisanim glasačima (na koje vjerovatno računaju ako se ne utope u DF kao i PZP), taj sramni potez ? A o NATO i zapadnim državama i njihovoj podršci i da ne pričamo

da ti kažem
Gost
da ti kažem

Da ti kažem, URA će da se raspadne, i to brzo, jer nijesu svi njeni članovi za ovakvo ponašanje njenog rukovodstva. Pokret za promjene se takođe raspada jer su potpuno iz vida izgubili svoj program. Svi oni peru ruke kritikujući vlast, a ne daju nikakav stvarni doprinos da se vlast “koriguje”. Naravno, živi bili pa vidjeli kako će ih članstvo… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Dritan je jedan dobar mlad političar i jedino sam mu zamijerao što je za NATO ali sad kad nije glasao u izdajničkoj skupštini se pokazao kao ljudina. A ove nepomenike što potpisaše ovaj sramotni čin ni sva mora svijeta ne mogu oprat.

Dzidzi
Gost
Dzidzi

Uce nas demokratiji i dijalogu velesile koji svali problem i ne poslusnost rjesavaju bombama i “opravdanim vojnim akcijama uz po njih podnosljive zrtve” paradoks demokratije

Dzidzi
Gost
Dzidzi

Spustah se ja na vase uze,umalo se uze ne pretrze od tad smo veci prijatelji.nisu nama ni rusi ni nato braca niti zastitnici,kao demokratija na papiru koju nam plasiraju iste te velesile u svijetu dje jaci kaci.kamo srece da smo se mogli izboriti za nekakvu neutralnost.ovako smo na povodac jednih ili drugih i ponovo u strahu od onih drugih.i fa… Više »

Torsades
Gost
Torsades

Ti si neki strucnjak?NE lupetaj

M N
Gost
M N

Možemo li se sad okrenuti životu ljudi? Dosta smo patili kao usputna šteta. Omladini treba motiva i šansi.
Starijima odmora od svega!!

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Uf,kako vas nesto boli!! Polakote,izgleda da je najvise zbog vas vrijedjelo uci u Nato!!

Nada
Gost
Nada

Rusi smorise sa njihovim nebulozama. Neka paze sebe a ne nas.

Send this to a friend