Politika

NATO donira 3D radar Crnoj Gori

Ilustracija

NATO će donirati Crnoj Gori 3D radarski sistem koji će biti instaliran na Bjelasici, saopšteno je Pobjedi iz sjedišta Alijanse. Ministarstvo odbrane uputilo je ranije NATO-u zahtjev za ustupanje radara, čija je vrijednost oko 20 miliona eura.

“Možemo potvrditi dodjelu radarskog sistema crnogorskim vlastima. Ovaj važan korak predstavlja još jedan snažan napor da se osigura odbrana i zaštita vazdušnog prostora zemlje, zajedno sa vazdušnim policijskim snagama koje pružaju saveznički avioni iz Grčke i Italije”, kazao je Pobjedi zvaničnik Alijanse.

Ovu informaciju najavio je nedavno na sjednici Odbora za bezbjednost načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

“Sljedeći korak u modernizaciji je nabavka radara. Pošto je to dosta velika investicija, mi smo dobili radar NATO kroz donaciju, a naša obaveza je da izvršimo finansiranje kroz opremanje i uređenje položaja na godišnjem nivou. Na taj način ćemo pokriti one kritične tačke kako bi se zaokružila kompletna slika Crne Gore s obzirom da NATO već pokriva teritoriju Crne Gore. Međutim, imajući u vidu njenu konfiguraciju, kao i to da imamo dosta takozvanih tamnih uglova, opredijelili smo se za nabavku radara koji će najvjerovatnije biti postavljen na Bjelasici i na taj način će naš vazdušni prostor biti integrisan u NATO sistem”, rekao je Dakić na nedavnoj sjednici Odbora za bezbjednost.

Iz Ministarstva odbrane, nijesu jasno potvrdili informaciju koju je saopštio Dakić, već su naveli da su razgovori sa NATO u toku.

“Kao jedan od nacionalnih prioriteta je nabavka radara za nadzor vazdušnog prostora Crne Gore. Ministarstvo odbrane Crne Gore uputilo je zahtjev za ustupanje radara, koji će biti razmatran na NATO Komitetu za investicije. Nakon eventualnog prihvatanja, krenuće se u proces pripreme radara, njegovog transporta i instalacije na teritoriji Crne Gore. Do stavljanja u operativnu upotrebu proces će trajati od 18 do 24 mjeseca”, naveli su iz Ministarstva.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, troškove transporta i instalacije snosiće crnogorska strana, a to bi moglo koštati državu oko četiri miliona eura, što predstavlja značajno manja izdvajanja nego ukoliko bi Crna Gora morala sama da snosi troškove nabavke radarskog sistema.

<<<Vojni 3D radar na Bjelasici<<<

Vojni analitičar Aleksandar Radić, komentarišući donaciju NATO-a Crnoj Gori, ističe da je i ona veoma značajna, naročito u finansijskom smisju jer naša zemlja odlaže trošak od oko 20 miliona eura.

“Sada je potrebno potpisati tehnički sporazum u kojem se definiše model po kome se vrši pozajmica. Dakle, treba vidjeti da li će to biti nacionalna pozajmica, iz neke zemlje koja to stavlja na raspolaganje, ili će NATO agencija, koja je zadužena za nabavke, vršiti nabavku unutar svojih mogućnosti i sredstava. To je stvar administracije, koliko će trajati procedure. Nije previše hitno jer je ranije postojao radarski sistem S 600, ali nije bilo operativnog radarskog sistema. Sada, kada je Crna Gora članica NATO, ovo pitanje se rješava na perspektivan način, a donacijom se odlaže trošak Crne Gore u iznosu od 20 miliona eura”, rekao je Radić.

Dugoročnim planom odbrane planirana je nabavka 3D radara, a kao najpovoljnija lokacija za radarski položaj razmatra se lokalitet Zekova glava na planini Bjelasici.

“Na ovaj način, dostići će se puna operativna sposobnost za generisanje prepoznate slike o situaciji u vazdušnom prostoru Crne Gore”, navedeno je u dokumentu Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Avro
Gost
Avro

Najopasniji je policijski radar! On nikad nije džabe.

Potrebno je
Gost
Potrebno je

U uslovima pojacanih prijetnji drzavi, potrebno je stacioniranje jednog garnizona NATO u Crnoj Gori za potrebe brzih intervancija

B. D
Gost
B. D

Može li HDMI da se priključi na ovo?

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Prava Stvar..

EX YU
Gost
EX YU

Nisu oni ništa donirali zaluđeni narode,to je njihov plan i program,
a postavljaju ga zbog ličnih interesa…..

Vuk
Gost
Vuk

Uatliće ga Milo.

xox
Gost
xox

nije to donacija nego strateski potez kad smo ovako siromasni a potreban je jer nemamo nista jace od dvogleda 🙂

Radar
Gost
Radar

U prvom dijelu teksta govori se o donaciji, pri čemu ćemo mi snositi troškove dopremanja i instalacije.Vojni analitičar u drugom dijelu teksta,međutim,govori o pozajmici a ne o donaciji,što znači da smo dobili lošije rješenje-em polovan radar em ga na kraju opet platimo kao nov.Kontradiktoran tekst.

Varvar
Gost
Varvar

Svaka cast polako al sigurno !!! Eviva

Novljanin
Gost
Novljanin

evivax

Lipovo
Gost
Lipovo

Potrebniji je na Rumiji.

Galija
Gost
Galija

Na rumiji ima već jedan,, kameni”.

Titograd
Gost
Titograd

Misliš ona konata?

Bokelj
Gost
Bokelj

Bolje da su nam donirali jedan kanader da imamo da gasimo pozare ljeti

Bezimeno
Gost
Bezimeno

Evo ni dzabe ne valja.

Galija
Gost
Galija

E ne valja nekima da im sve Nato pozlaćeno pokloni. Oni su za opciju,, bolje korijenje jesti nego biti u NATO-u. “.
Ne treba se mučiti sa njima…

Nista dzaba
Gost
Nista dzaba

Postoji jedno pravilo u nauci koja se zove Ekonomija. Nista nema za dzaba. Sve se naplati. Mozda bi stetnost od unistavanja ovog radara u zemljama zapadne Evrope po ekologiju kostala mnogo vise nego da taj radar prevezu ovdje, da ga mi rashodujemo u staro zeljezo. Samo je problem kolika se radijacija rasiri od tog radara.

Bezimeno
Gost
Bezimeno

Radijacija od radara. Molim te nemoj vise progovarat,bolje je

Neka to
Gost
Neka to

Koliko intelegenicje je ovdje prosuto dobiću ja radijacijju. Ti si onaj od onih koji čitaju gluposti iz Kurira i Informer.Vjerujete svaku glupost.Da si čitao članak do kraja shvatio bi da se radi o novom uredjaju a neostarom željezu .sigruan sam da tvoj Komp ili moblni više zrači nego ovaj radar

Muljavi@
Gost

Smijurija !!!

Ranka
Gost
Ranka

Jedan je NATO!!!

Nenad
Gost
Nenad

I sto ako radar primijeti neprijsteljki avion..cime da ga gadjamo ..krsima? I sto znaci da se odlaze trosak..da cemo ipak da platimo tu donaciju kasnije??

BOT 0.01
Gost
BOT 0.01

Pa zbog toga smo usli u NATO, dobro jutro.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ako se sjecas u kampanji za NATO su na napade protivnika da ce NATO trazit da se na teritoriji CG postave radari ostro odgovorili da nece. E ovo to je sad kao CG je trazila I dobila dzabe Ali Ono sto ne treba njoj nego NATO alijansi. Djaolja politika.

Mmm
Gost
Mmm

Neka nek se nadje nikad neznamo zasta će poslužit .

word
Gost
word

Uz savezničke avione iz Grčke i Italije, pročitaj u tekstu!

Neka to
Gost
Neka to

“Word” Čitaju oni nego traže razlog da bi širili laži i izmišljotine ovuda kako je NATO opasnost za Crnu Goru .

Budimo realni
Gost
Budimo realni

A Srece nase. Ovaj radar je bas to Sto nam je falilo.

Send this to a friend