Politika

Vukšić priznao propust, odgovorna je – saradnica

Vukšić i bazović, Foto: Mara Babović

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić tokom parlamentarnog saslušanja njega i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića priznao je juče da je došlo do bezbjednosnog propusta i odavanja identiteta agenata CIA, ali je konstatovao da je grešku napravila njegova najbliža saradnica, a da on nije provjerio detalje iz službene zabilješke prilikom potpisivanja tajnog podatka koji je dostavljen članovima Odbora za bezbjednost, piše Pobjeda.

Prilikom parlamentarnog saslušanja koordinatora svih službi bezbjednosti Abazovića 19. marta, u službenoj zabilješci Agencije za nacionalnu bezbjednost otkrivena su imena i prezimena agenata ANB i CIA, kao i linije rada i njihovi prethodni angažmani, čime je povrijeđen Zakon o tajnosti podataka, kao i Zakon o agenciji za nacionalnu bezbjednost.

<<<Abazović: Ostajem pri stavu da Vukšić obavlja posao kako treba<<<

Prema članu 26. Zakona o tajnosti podataka, klasifikovane podatke treće zemlje mogu u potpunosti da imaju samo tri predsjednika – države, parlamenta i vlade.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, nakon parlamentarnog saslušanja, potpredsjednik Vlade Abazović je potvrdio ranije informacije da je došlo do ,,odavanja tajnih podataka obavještajne agencije jedne članice NATO“, ali i konstatovao “da nije urađeno ništa na štetu države”.

Ocijenio je da Vukšić svoj posao obavlja profesionalno.

“Svi moramo da doprinesemo da se očuva sektor bezbjednosti u Crnoj Gori i svi koji pokušavaju da ga uruše, vjerujte, čine veliku štetu Crnoj Gori”, kazao je Abazović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević je nakon sjednice Odbora kazao kako je stekao utisak da je Vukšić svjestan da je napravio propust ili previd.

<<<Konjević: Vukšić i sam svjestan da je napravio propust, da preuzme odgovornost i podnese ostavku<<<

“Ja tu njegovu formulaciju prevodim na jasno kršenje Zakona o ANB-u jer je više nego jasno da je propust napravljen, jer po Zakonu članovi Odbora za bezbjednost nemaju pravo uvida u one podatke za koje nije potrebno da znaju”, objasnio je Konjević.

Dodao je i da je Vukšiću sugerisao kako nije smio da otvara bilo kakvu vrstu istrage unutar ANB-a.

Prema saznanjima Pobjede, nakon što je afera o curenju podataka postala javna, vršilac dužnosti direktora ANB-a je od 19. marta počeo sa operacijom “kontrole štete”. Nije, međutim, pokrenut mehanizam unutrašnje kontrole, jer je smijenjena prethodna generalna inspektorka – a nije imenovana nova. Zato je Vukšić, prema informacijama Pobjede, iskoristio “prazan prostor” i pokušao da krivicu uglavnom svali na najbližu saradnicu, koju je nedavno sam imenovao.

Pri tom je Vukšić, saznaje Pobjeda, uz saradnju i konsultacije iz vrha Vlade, “isposlovao” da se medijski stvar zataška, da režimski mediji pokušaju da aferu svedu na nivo “propusta”… Na taj način je, minimizirajući skandal, osmislio da njegova saradnica ne bude predmet krivičnog progona, nego disciplinskog postupka, što može da znači – umanjenja plate od najviše 30 odsto?!

Poslanik Raško Konjević je, međutim, ukazao da je takva procedura u suprotnosti sa odredbama Zakona o ANB-u.

“Ispada da je Vukšić kontrolisao samog sebe, pa nam je saopštio da je došao do određenog stepena ko bi mogao da bude eventualno odgovoran”, naveo je Konjević.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević je, obraćajući se medijima, istakao da ono što se pred Odborom za bezbjednost dogodilo 19. marta nije dramatično uticalo na rad i komunikaciju sa partnerskim službama članica NATO.

Istovremeno je naglasio da su se, ukoliko se precizno ne odredi odgovornost za bezbjednosni propust, poslanici Odbora za bezbjednost našli u paradoksalnoj situaciji.

<<<Knežević: Moguća krivična odgovornost članova Odbora zbog uvida u tajne podatke<<<

Prema informacijama Pobjede, vršilac dužnosti direktora Agencije je, tokom jučerašnjeg parlamentarnog saslušanja, pokušao u jednom trenutku čak da krivicu svali na pojedine poslanike, targetirajući Konjevića da je u javnosti iznio priču o odavanju tajnih podataka i nagovijestio “da može i krivično da odgovara zbog toga”.

Nekadašnji ministar policije i finansija ipak se nije dao zaplašiti: samo je upitao Vukšića da li mu prijeti, upoznao ga da oni njega saslušavaju i napomenuo da bi “kao iskusni pravnik” morao da zna ovlašćenja prvog čovjeka ANB-a i da zna kolika je i kakva njegova odgovornost.

“Ako mislite drugačije, podnesite krivične prijave”, poručio je Konjević, što je Vukšić prećutao.

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom novinskih tekstova vezanih za odavanje tajnih podataka na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. Na saslušanje u Tužilaštvo biće, osim Vukšića, pozvani i članovi Odbora za bezbjednost koji su prisustvovali sjednici 19. marta, nakon čega će tužilac odlučiti da li u postupku prvog čovjeka tajne policije ima elemenata za krivično gonjenje.

Anonimni autor pod pseudonimom “Profesionalac”, koji mjesecima detaljno i intrigantno piše o dešavanjima u bezbjednosnom sektoru, još prije pet dana je predvidio kako će Vukšić pokušati da svoju odgovornost prebaci na saradnike.

“O podlosti i karakteru Vukšića, najbolje govori podatak da je žrtvu pokušao da pronađe u najbližoj saradnici (s obzirom da su trojica ostalih odbili da to prihvate, svjesni mogućih posljedica), koja je ujedno i samohrana majka. Vukšić je saradnici ponudio da je smijeni sa mjesta načelnika Sektora, uz obećanje da neće krivično odgovarati nego samo disciplinski, a da će joj on nadomjestiti gubitke…”, napisao je “Profesionalac” na portalu Aktuelno.

Jučerašnje saslušanje govori da je “Profesionalac” bio izuzetno dobro informisan ili da je očito kao čovjek koji dobro poznaje dešavanja, odnose i ljude u bezbjednosnom sektoru, pogodio slijed reakcija Dejana Vukšića.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kadmo
Gost
Kadmo

Kriva je čistačica. Ona je brišući radni sto ispromiješala listove, tako da saradnica nije znala što donosi a 007 nije znao što potpisuje.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ja vjerujem da je neka čistačica kriva za to!!

Ikar
Gost
Ikar

Agenti ni na mukama ne odaju takve podatke. Za to te”proguta mrak”

Perun
Gost
Perun

Ovi eksperti rasturaju zaista…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

E kukalo srpstvo,vazda prave neki problem,izgubljeni u nebesima.

Racko.
Gost
Racko.

Pravi muskarac trebalo bi da bude gospodin I pogotovo na tom mjestu. Nema tu karaktera. Zastidje muskog roda.

oooo
Gost
oooo

Daj potpisi mi se kao zirant za jedan kredit od 100.000 ionako ne gledas sta potpisujes.

Englez
Gost
Englez

A ja mislio da sam ja kriv.

Bubamara
Gost
Bubamara

Najglavnije je to da znamo gdje su pošli svi ti podaci i zašto baš od tih tajnih agenata.

Drug
Gost
Drug

Legendo, nisi postavljen tu da ne bi čitao šta potpisuješ, nije ti to portirnica… No sad se izvini saradnici i ne prebačaj loptu na tuđ teren, nije džentlmenski…

Samo kažem,ništa lično

Sveto
Gost
Sveto

Pa ovo ne rade ni najmizerniji ljudi na planeti. “Odgovorna je saradnica” a ne ja. Sramnooo!!!

Natalija
Gost
Natalija

Kakve kukavice! Na zenu svaljujete krivicu!
Sram vas sve bilo!
A Vuksic kao”naivan” pa nije znao .
Sramote ljudske.!

Info
Gost
Info

Potpises tajni dokument a da nijesi procitao, ili je laz ili treba da radis kao portir. Nema tu neko je drugi kriv.

Sasa
Gost
Sasa

Zena, a? Znaci da ni elementarnevljudskosti nemaju. Ili kriju portira kojibje promovisan u nacelnika

CENTA
Gost
CENTA

Cus odgovorna sluzbenica?
Je l realno vo?

Sasa
Gost
Sasa

Nije saradnica ,no ti,nijesi vidio sto si trebao…

Strijelac
Gost
Strijelac

Ovo su rezultati ,,uspješnog””rada, pojedinih diplomata od najvećeg uticaja u NATO Alijansi i njihovog angažovanja da po svaku cijenu dođe do smijene vlasti.

Leposava
Gost
Leposava

Kakva neozbiljnost, da je u pitanju ozbiljna vlada Vuksic bi odavno dao otkaz ,sa izvinjenjem.

Marko🇲🇪
Gost
Marko🇲🇪

Kao da je poceo u rodu da radi i prvi put pogresno preslozio police, pa nema veze prvi mu je put🤣🤣

dobronamjerni
Gost
dobronamjerni

Gledajući ,,sa strane” moglo bi se naslutiti da je sve to i malo ozbiljnije od propusta. To mi liči da je Vukšić, te i ko zna koje podatke, dao ili planirao dati nekome drugo, pa ih ,,previdom” dostavio članovima Odbora da bi moglo ispasti da ih je neko od njih dao nekoj stranoj službi.

Kristofer
Gost
Kristofer

E ne moze biti Vuksicu da je kriva saradnica nego ti.Ti si taj koji je glavni i sta si potpisao ?!

Supermario
Gost
Supermario

Nikad vise 1918

Fantom
Gost
Fantom

Tipična “hrabrost” i “čojstvo” majkinih sinova…

Harii
Gost
Harii

Završit će odgovornost na čistačicu na kraju 😀

Vukota
Gost
Vukota

I priznao i sta…..ostavka!
Ja kad pogrihesim na poslu,odmah otkaz.
Vucite se ljigavci !

Bulatovic
Gost
Bulatovic

Ovui samo napadaju zene.pi
Ti si joj sef.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Dobro pa nije higijeničarka kakva !!

Jasna
Gost
Jasna

“Svi moramo da doprinesemo da se očuva sektor bezbjednosti u Crnoj Gori i svi koji pokušavaju da ga uruše, vjerujte, čine veliku štetu Crnoj Gori” Ne moramo (svi) mi, nego ti. Ti si ekspert!

Nije svjetan koliko ovakvim izjavama vrijeđa zdrav razum. Muka mi je više.

vinka
Gost
vinka

Hahahah kakav muškarac, kakav čoek ahahah. Sve i da je ovako, ne bih mogla ovo izgovorit. Nadredjeni si, imas odgovornost. Ne gledas sto potpisujes. Ćao.

opa_oc
Gost
opa_oc

pih, pa ti si tu da provjeris, a ne da tako okrivljujes druge… jedan u nizu eksperata

Kenedi
Gost
Kenedi

Naravno…kriva je kafe-kuvarica…ti nijesi odavle!

Eto tako
Gost
Eto tako

Hahahaha,junacko srce

Send this to a friend