Evropa

Papa odbio da odgovori je li znao za seksualno zlostavljanje djece

Ilustracija

Papa Franjo nije htio da potvrdi niti demantuje navode, koje je u pismu iznio bivši ambasador Vatikana u Sjedinjenim Američkim Državama Karlo Maria Vigano, da je papa znao za seksualno zlostavljanje djece od američkog kardinala Teodora Mekarika, ali da je to zataškao.

Vigano je pozvao papu Franja da podnese ostavku i tako da dobar primjer ostalima.

<<<Bivši zvaničnik Vatikana: Papa znao za zlostavljanje, neka podnese ostavku<<<

Papa je ove nedjelje bio u posjeti Irskoj, a u fokusu te posjete bilo je pitanje seksualnog zlostavljanja djece od sveštenika.

U pismu od 11 strana, koje su objavili katolički mediji, papa Franjo je optužen da je godinama znao za optužbe o seksualnom zlostavljanju protiv američkog kardinala Teodora Mekarika.

Pošto su se pojavili i dokazi da je Mekarik zlostavljao šesnaestogodišnjaka, papa je prošlog mjeseca prihvatio njegovu ostavku, koja je ujedno i prva ostavka kardinala.

Karlo Maria Vigano je u pismu naveo da “u ovom dramatičnom trenutku kada Crkva treba da prizna svoje greške, i u skladu sa nulom tolerancijom seksualnog zlostavljanja koju je proglasio, papa Franjo mora ostalima dati dobar primjer i podnijeti ostavku zajedno sa onima koji su zataškavali seksualno zlostavljanje Teodora Mekarika”.

Vigano je rekao da je sam obavijestio papu o saznanjima o Mekariku i to u junu 2013.

Papa Franjo je rekao da je pročitao dokument, a novinarima koji su ga pitali za komentar tražio da učine to isto i sami presude. Nije želio da komentariše sadržaj pisma i rekao da “izjava govori za sebe”.

Vigano je u pismu pomenuo i arhebiskupa u Vašingtonu, kadrinala Donalda Vuerla, koji je naslijedio Mekarika, i tvrdi da je i on bio obaviješten. Ali Vuerlov portparol je te tvrdnje negirao.

1 Komentar na "Papa odbio da odgovori je li znao za seksualno zlostavljanje djece"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend