Planeta

Je li ovo početak kraja Trampovog predsjednikovanja?

Tramp

Majkl Koen, bivši advokat američkog predsjednika Donalda Trampa, priznao je krivicu po osam tačaka optužnice nakon što je postigao nagodbu sa federalnim tužiocima u Njujorku. Pod lupom javnosti su posebno dva slučaja pronevjere novca namijenjenog finansiranju Trampove predsjedničke kampanje.

Koen je još ranije priznao da je tim novcem platio ćutanje porno glumice Stormi Danijels koja je tvrdila da je imala aferu sa Trampom. U utorak je advokat međutim pred sudom rekao da mu je uputstva za tu uplatu dao lično „kandidat za federalnu kancelariju“ što se može odnositi samo na Trampa. Osim toga, Koen je priznao plaćanje bivšoj Plejboj-dami Karen Mekdugal zbog iste stvari.

To je u Sjedinjenim Državama vrlo ozbiljna stvar, jer ne radi se samo o nenamjenskom trošenju novca. Plaćanje za nečije ćutanje tim parama značilo bi nedozvoljeni uticaj na izborne ishode.

Trampovo poricanje

FBI je u aprilu u Koenovoj kancelariji zaplijenio snimke koje je advokat načinio navodno dva mjeseca pred predsjedničke izbore 2016, a na kojima Tramp govori o plaćanju Mekdugal za ćutnju. Predsjednik je poricao da je imao aferu sa njom, kao i da je imao pojma o plaćanju. Sa druge strane, Tramp je priznao da Stormi Denijels jeste plaćena za ćutnju, ali je poricao da je to učinjeno novcem iz kampanje.

Ostali prestupi koje je Koen priznao odnose se na poreske i bankarske prevare. Njegov advokat Lejni Dejvis napisao je na Tviteru da je Koen pod zakletvom svjedočio „da mu je Donald Tramp naložio da počini nedjelo tako što će platiti dvije žene sa ciljem uticanja na kampanju. Ako su ta plaćanja zločin za Majkla Koena, zašto ne bi bila zločin za Donalda Trampa?“

List Boston gloub komentariše: „Postoji velika šansa da će 21. avgust 2018. zauvijek ostati upamćen kao početak kraja Trampovog predsjednikovanja.“

Demokrate u Kongresu ponovo glasno razmišljaju o impičmentu – postupku za smjenu predsjednika. Jedan republikanski advokat blizak Bijeloj kući je, kako prenosi magazin Politiko, zabrinut da bi Koenovo svjedočenje moglo da bude povod demokratama da pokrenu postupak ukoliko na izborima u novembru osvoje većinu mandata u Predstavničkom domu Kongresa.

Nensi Pelosi, liderka demokratskih kongresmena, uskoro bi mogla da postane predsjedavajuća donjeg doma i stavi impičment na dnevni red. „Koenovo priznanje da je platio stotine hiljada dolara za ćutnju po uputstvu kandidata kako bi uticao na izbore 2016. pokazuje da su predsjednikove tvrdnje kako ništa nije znao daleko od tačnih i stavlja predsjednika u još veću pravnu opasnost“, saopštila je Pelosi.

Kako je javio CNN, nagodba vjerovatno podrazumijeva da će Koen, nekada čovjek od velikog Trampovog povjerenja, morati u zatvor na period od tri do pet godina. Presuda će biti saopštena 12. decembra, a kaucija za ostanak na slobodi određena je na pola miliona dolara.

Lov na vještice

Od pomenutog pretresa FBI množile su se špekulacije da bi Koen mogao da progovori u zamjenu za smanjenu kaznu. Pretpostavlja se da će to biti jedan od važnih djelova mozaika koji sklapa specijalni istražitelj Robert Mjuler, čiji je prevashodni zadatak da ispita navodnu saradnju Trampove kampanje sa Rusijom.

Predsjednik Tramp je čitavu istragu nazvao „lovom na vještice“ i do danas odbacuje sve optužbe. Zvanična Moskva takođe je negirala umiješanost u američke izbore. Mjulerova istraga je od maja prošle godine iznjedrila optužnice protiv 30 osoba, od kojih je pet u nagodbama priznalo krivicu.

Bivši menadžer Trampove kampanje Pol Menafort juče je proglašen krivim po 8 od 18 tačaka optužnice, uglavnom za utaju poreza. On je prikrio 16 miliona dolara koje je prihodovao kao savjetnik proruskih političara u Ukrajini. Visina kazne biće određena kasnije, ali se računa sa višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Tramp je saopštio da mu je „žao“ Menaforta, ali da on sa čitavom stvari nema veze. Takođe je ponovio da je u pitanju nastavak „lova na vještice“.

Ugledni Nujork tajms je u uvodniku objavio: „Za jedan lov na vještice, istraga gospodina Mjulera već je iznjedrila znatan broj vještica.“

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegrina
Gost
Montenegrina

Kakav vam je ovaj prevod… Kandidat za federalnu funkciju, a ne kancelariju. Rijec office je ovdje funkcija.

miki
Gost
miki

Naravno da nije.Sve sto je zamislio ce i sprovesti u djelo jer covjek to zna .

NBA
Gost
NBA

TRAMP JE “RIJALITI ” IGRAC! VIDJET CEMO STO CE BITI,SAMO NEKA NEMA RATOVA!STRPLJEN -SPASEN!

Istina
Gost
Istina

…treba kuci pocerat

ieri
Gost
ieri

obama je poceo 5 ratova i proizveo milion zrtvi, tramp nula. obama – tramp 5:0 u ratovima.

Istina
Gost
Istina

Ne racunas na stotine ubijenih palestinaca zbog njegovog proglasenja Jerusalema za glavni grad?

ieri
Gost
ieri

slazem se, katastrofa. a kolko iljada palestinaca i jevreja je ubijeno pod obamom? racunas li ti 300 iljada ubijenih sirijaca pod obamom? i kolko milijona raseljenih…

gost
Gost
gost

Sirijce su Rusi bombardovali, cini mi se? I samo me podsjeti kojih 5 ratova je poceo Obama?

44debilanaCDMu
Gost
44debilanaCDMu

Nadao sam se još prošle godine pred novu godinu da neće dočekati novi godinu u Bijeloj kući ali evo ga još !! Zlo od čovjeka unezadi svijet sve sto su radili sa Barak Obamom on je to poništio !..

Sikii
Gost
Sikii

Pa zelja ti se nece ispuniti. Tramp ostaje. Citajuci i slusajuci ove nase medije u Americi niko nije glasao za njega, a on preśednik. Pomirite se montenegrinosi sa ranom na srcu, sto prije shvatite da je Tramp preśednik lakse ce vam biti. Treba se suociti sa strahom a ne bijezati od njega. A ono placljiva kevtava … hahahahaha

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Nije bitno sto je placao prostitutke novcem od kampanje (sto je nelegalno i osnova za impicment), bitno je da ti natrljas nos Crnogorcima da ce on ostati predsjednik. Sitna duso. A sto se tice toga ko je za njega glasao, a ko nije, bice da si zaboravio da je za njega glasalo skoro 3 miliona manje nego za Hilari.

Evropljanin
Gost
Evropljanin

Zlo si ti! Želja će te biti da njemu vidiš leđa. Nema više EU, dolaze nova vremena.

Send this to a friend