Region

Bivši ambasador Bugararske: Srbiji reći da prvo mora u NATO, pa tek onda u EU

“Bugarska bi nakon izjave Ivice Dačića trebalo da pokaže čvršći stav u vezi sa pristupanjem Srbije Evropskoj uniji”.

To je izjavio bugarski europoslanik iz partije Savez demokratskih snaga (SDS) i bivši ambasador Bugarske u Sjevernoj Makedoniji Aleksandar Jordanov.

„Pravo je vrijeme da se Beogradu kaže da će evropska integracija Srbije početi nakon što se ova zemlja prijavi za članstvo u NATO-u. Proširenje Evropske unije na Zapadnom Balkanu je proces koji se može garantovati jedino ako zemlje garantuju svoju bezbjednost… To jest, Srbija treba da se pozdravi sa svojom idejom da će jednog dana postati članica Evropske unije ako ne postane članica NATO-a“, rekao je on dodajući da se o tome govori u Briselu zbog čega on “tako otvoreno govori o tome“.

Na komentar da je Bojko Borisov sigurno znao za stav Evropske unije o Kosovu, odnosno da Unija ne priznaje njegovu nezavisnost, Jordanov je odgovorio da je u EU teško postići jedinstven stav o tako osjetljivim pitanjima.

„Jasno je da je ovo odvojena država i jasno je da u svom odnosu prema njoj Srbi imaju neke zastarjele istorijske ideje“, rekao je poslanik.

Jordanov se složio i sa mišljenjem Borisova da je Dačić svojim izjavama demonstrirao svoj balkanski manir.

„Nažalost, takvi maniri, takav način izražavanja mišljenja u Beogradu predstavljaju izraz za tu zemlju tradicionalne antievropske i antibugarske politike“, rekao je Jordanov i dodao da je politika Srbije usmjerena protiv Bugarske od srpsko-bugarskog rata, kada je Beograd bio instrument politike Rusije. Poslanik evropskog parlamenta takođe je konstatovao da je u susjedstvu Bugarske zemlja koja želi da postane članica EU, ali je „proruski nastrojena“.

„Na Balkanu su važne zemlje one koje pokreću razvoj regiona. To su članice Evropske unije: Bugarska, Grčka i Rumunija. Ostale bi trebalo da izmere svoje korake, upoređujući ih sa nama: kako smo mi uspeli da postignemo takav uspjeh i postanemo članice EU, kakve reforme smo sproveli”, rekao je on, savjetujući srpskim političarima „da budu skromniji u svojim izjavama” na račun „takvih lidera kao što je Bugarska”.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je ranije komentarisao izjavu bugarskog premijera u vezi sa samoproglašenom nezavisnosti takozvanog Kosova i preporučio mu da ne daje savjete novom šefu evropske diplomatije.

On je rekao i da je razgovarao sa bugarskom koleginicom Ekatarinom Zaharijevom o svemu što se dogodilo posle nedavne izjave bugarskog premijera Bojka Borisova o Kosovu i budućem šefu evropske diplomatije, istakvši da se radi o pogrešnoj interpretaciji u srpskim medijima i da su izglađeni svi nesporazumi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

Прочита’ сам ова два коментара доље, пресмијешно. Ово им је само још један разлог да не уђу у ЕУ пошто то и не желе. Најјачу геополитичку игру тренутно играју. Динар- никад стабилнији, прилив страних инвестиција далеко највећи на Балкану, добри односи са Украјном и Русијом у исто вријеме, да се не лажемо. Е кад се уђе у ЕУ нема више… Više »

Molim?
Gost
Molim?

Gdje se nalazi država iz naslova?

Vasil
Gost
Vasil

Srbija treba vratiti Niš Bugarskoj. To će se dogoditi prije ili kasnije.

Goran
Gost
Goran

I Podgoricu Srbiji! Pre ili kasnije!

Send this to a friend