Region

HR: Izborna tišina uoči drugog kruga

Zastava Hrvatske

U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina uoči sjutrašnjih predsjedničkih izbora koji se ocjenjuju jednim od najneizvjesnijih do sad.

Oko 3,9 miliona birača odlučivaće o tome hoće li će ih još pet godina voditi aktuelna predsjednica, kandidatkinja desnog centra Kolinda Grabar Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ili će povjerenje pokloniti kandidatu lijevog centra, bivšem premijeru Zoranu Milanoviću iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

Prema najnovijoj anketi Ipsos, koju je u petak uveče objavila Nova TV, Milanović je u blagoj prednosti i vodi s 45 odsto glasova ispitanih, dok njih 42 odsto podržava Grabar-Kitarović. Neodlučnih je oko 13 odsto.

Drugi krug izbora biće održan u nedelju pošto u prvom krugu 22. decembra nijedan od ukupno 11 kandidata nije uspio da osvoji više od 50 odsto glasova građana izašlih na birališta.

U prvom krugu izbora Milanović je pobijedio s 29,55 odsto glasova, a Grabar-Kitarović je bila druga sa 26,65 odsto. Na birališta je izašlo 51, 20 odsto birača.

U nedelju će birališta u zemlji i inostranstvu biti otvorena od 7 do 19 časova, kada se završava i izborna tišina. Tada se očekuju i prve izlazne ankete, a Državna izborna komisija će, kao i u prvom krugu već od 20 časova početi da objavljuje nepotpune prijevremene rezultate izbora.

Prethodno će tokom dana dva puta biti objavljeni podaci o izlaznosti na birališta.

Pravo glasa na nedeljnim šestim po redu predsjedničkim izborima ima oko 3,9 miliona birača i oni će birati novog predsjednika čiji mandat traje pet godina. S prebivalištem u Hrvatskoj je oko 3,7 miliona birača, a aktivno registrovanih za glasanje u inostranstvu oko 177.000, najviše u susjednoj BiH, njih 93.000.

U Srbiji je nešto manje od 30.000 birača, a u Njemačkoj oko 29.000. U inostranstvu će se glasati na 124 biračka mjesta u 47 država, najviše u BiH – 44. U Nemačkoj će biti otvoreno 17 mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavnišvima širom zemlje, a u Srbiji dva – u Beogradu i Subotici.

Tamo će moći da glasaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište i aktivno su se registrovali ili imaju hrvatske lične karte s upisanim prebivalištem u inostranstvu na osnovu kojih su automatski registrovani za glasanje. U inostranstvu mogu da glasaju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako imaju potvrdu za gasanje van mjesta prebivališta.

Poslednji predsjednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno drugi krug 11. januara 2015.

Aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015. Ona je tada kao kandidatkinja HDZ na izborima s malom razlikom u broju glasova pobijedila kandidata koalicije lijevog centra, dotadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, kojem su ankete predviđale pobedu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Emilija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emilija
Gost
Emilija

Postovane komsije Zelim vam svu srecu i jos bolje dobrosusedske odnose sa Crnom Gorom. Molim vas nadjite vremena da pregledate arhive iz vremena naseg “rata za mir” crnogorske sramote kod Dubrovnika. Ocigledno se stide samo oni koji su odbili da idu na susjede.. Srbin Mandic poziva svoje ratne drugove da se ponovo okupe. Molim vas pregledajte malo arhive. Koliko se… Više »

Send this to a friend