Region

Kvaj Hong Ip novi tužioc Specijalnog suda za zločine OVK

Britanski advokat Kvaj Hong Ip će od 31. marta obavljati funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca Specijalnog suda za zločine OVK.

On će doći na mjesto odlazećeg tužioca, Amerikanca Dejvida Švendimena, saopštilo je Specijalizovano tužilaštvo.

Ip će funkciju glavnog tužioca obavljati dok se ne imenuje novi tužilac, za čiji izbor je nadležna Evropska služba za spoljne poslove.

Kako se ističe, on će imati ista ovlašćenja kao tužilac i “ni u kom pogledu neće biti prekida u radu” tužilaštva.

U saopštenju se kaže da je Ip britanski advokat s velikim iskustvom kako u međunarodnim tužilaštvima, tako i u regionu zapadnog Balkana.

Navodi se da je bio zamjenik Švendimana na funkcijama specijalizovanog tužioca i glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima (SIT), koji je prethodio Specijalizovanom tužilaštvu.

Kako se dodaje, SIT-u se priključio u junu 2012. godine kao zamjenik glavnog tužioca, nakon odlaska prvog glavnog tužioca, ambasadora Klinta Vilijamsona, a do dolaska Švendimana radio je kao vršilac dužnosti glavnog tužioca od avgusta 2014. do maja 2015. godine.

U saopštenju se navodi i da je od oktobra 2005. do oktobra 2009. godine Ip radio u Bosni i Hercegovini kao međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH, zastupavši predmete pred Odjeljenjem za ratne zločine državnog suda.

Na toj je funkciji je, napominje se, sproveo četiri istrage i postupka pred sudom u predmetima koji su vezani za događaje u Srebrenici 1995. godine.

Ip je i bivši oficir Kraljevskog vazduhoplovstva, koji je služio kao komandir vojne vazduhoplovne borbene grupe i helikopterski navigator s operativnim iskustvom u većem broju misija, uključujuci Sjevernu Irsku i snage NATO za podršku u BiH.

On je i bivši vojni tužilac u Kraljevskom vazduhoplovstvu, zamjenik pravnog savjetnika komandanta KFOR i pravnik u UNMIK-ovom Odjeljenju pravde.

Send this to a friend