Region

Ko stoji iza protesta u Skoplju?

Da li će opozicija u skupštini Makedonije opstruisati usvajanje sporazuma sa Grčkom o promjeni imena i ko stoji iza nasilnih protesta u Skoplju glavna su pitanja i dileme u makedonskoj javnosti.

Foto: Twitter

Vlada Makedonije usvojila je prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma za Grčkom i tu nema dileme. Sporazum bi trebalo da bude usvojen ove nedjelje u Parlamentu, kako bi Grčka mogla na vrijeme da uputi pismo Evropskoj uniji da skine embargo o početku pristupnih pregovora sa Makedonijom.

<<<Dogovor je zapeo u minut do 12, a onda se umiješala Njemačka<<<

Glavno je pitanje, međutim, kako će se postaviti opozicija. Hoće li MRO DPMNE, na primjer, dugačkim diskusijama opstruirati ratifikaciju sporazuma, što je uslov za grčko pismo Briselu? Na to pitanje Radija Slobodna Evropa, VMRO DPMNE odgovara da je protiv sadržaja samog ugovora i da će u narednom periodu iskoristiti sve mjere kako bi potvrdili njihov partijski stav.

U međuvremenu, video i fotografiju Janka Baceva, lidera proruske Ujedinjene Makedonije, na vrhu transportera makedonske policije sa zastavom Rusije u rukama prenijeli su mediji u zemlji, u regionu pa i šire, što je otvorilo pitanje da li u jučerašnjim sukobima ispred makedonskog parlamenta udio imaju i proruski elementi ili čak i direktno Moskva.

Foto: RSE/YouTube screenshot

Na pitanje Radija Slobodna Evropa Ambasadi Rusije u Skoplju – kakav je njihov stav o upotrebi ruske zastave na protestu – stigao je odgovor da “Ambasada nikome nije dala dozvolu da koristi državnu rusku zastavu i druge simbole Ruske Federacije na protestu ispered Skupštine, ali da ne može kontrolisati korišćenje simbola od strane pojedinaca jer se ruske zastave, kao i zastave drugih država, slobodno prodaju po cijelom svijetu”.

Vladimir Pivovarov, savjetnik u vladi Zorana Zaeva i univerzitetski profesor, kaže da iza svakog protesta neko stoji.

“Nije tajna da je Rusija rekla da je protiv proširenja NATO-a. Mi nismo na granici sa Rusijom i nismo prijetnja. Makedonija ima zacrtanu evropsku i evroatlansku agendu. I kada je Crna Gora ulazila u NATO bilo je snaga koje nisu htjele da se to desi”, podsjeća Pivovarov.

<<<Epilog protesta u Skoplju: Povrijeđeno sedam policajaca, 25 osoba privedeno<<<

Sedam policajaca povrijeđeno je u nasilnim protestima u nedjelju uveče u Skoplju ispred makedonskog parlamenta. Policija je pritvorila 25 demonstranata.

1 Komentar na "Ko stoji iza protesta u Skoplju?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend