Region

Robot će uskoro operisati ljude u Zagrebu, a koštaće…

Ilustracija, foto: Pixabay

U savremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, navodi hrvatska agencija Hina, koja prenosi da bi njihova zemlja uskoro, uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova, trebalo da dobije prvi hirurški robotski sistem u Kliničko-bolničkom centru (KBC) Zagreb.

Agencija navodi da će uz pomoć tog sistema operisati i hirurzi iz drugih bolnica i edukovati se mladi ljekari.

Navodi se da se u KBC Zagreb osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebalo da počne da radi na proljeće naredne godine. Robot košta oko dva miliona eura, a prije šest meseci sredstva za njegovu nabavku osigurana su iz EU fondova.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da se uz pomoć robota danas najviše operišu karcinomi prostate, svi tumori u trbuhu i grudnom košu, a vrše se i ginekološke operacije.

Načelnik Klinike za urologiju KBC Zagreb Željko Kaštelan prisustvovao je takvim operacijama u inostranstvu i nabavku robota smatra velikim napretkom za hrvatsku hirurgiju.

“Robot omogućava urologu da bude maksimalno precizan i onkološki odstrani prostatu sa tumorom, a pritom poštedi ostale važne strukture u karlici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sistem odgovoran za kontinenciju. Sve to omogućava brži oporavak pacijenta”, rekao je Kaštelan.

1 Komentar na "Robot će uskoro operisati ljude u Zagrebu, a koštaće…"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend