Zanimljivosti priča koja je obišla svijet

Misterija koja intrigira javnost: Rasporili kita i pronašli u njemu živog čovjeka

Priča iz časopisa “Njujork i svijet” postala je poznata i u naučnim krugovima, a sve zbog pitanja na koje i dan danas nema odgovora: Kako je Džejms Bartli preživio nakon što ga je progutao kit?

Prema legendi, Bartli je bio član posade koja je pošla na lov na kitove na Foklandskim ostrvima u 19. vijeku, kada ga je kit živog progutao. Nekoliko dana kasnije, njegova posada je uspjela da uhvati kita, otvori ga i izvuče Bartlija.

Kada je izašao iz utrobe kita, Bartli je navodno imao svjetliji ten zbog djelovanja želudačne kisjeline kita. Ova priiča je djelovala veoma ubjedljivo u vrijeme kada je nastala, ali ona, ipak, nije istinita.

Priča je počela da se prenosi svijetom nakon što je jedan od članova posade poslao pismo u kojem je detaljno opisao taj događaj.

Dalja istraživanja pokazala su da ne samo da na brodu nije bilo nikoga po imenu Džejms Bartli već da na ovom brodu nisu boravili kitolovci.

Štaviše, supruga kapetana broda je rekla da se to vjerovatno nikada nije ni dogodilo i da vjeruje da se radi o prevari koju je, dosađujući se, smislilo nekoliko članova posade.

Send this to a friend